Takk for tipsene. Veldig gode tips du kommer med her. De hører med til Tolstojs ypperste fortellinger begge to, og jeg har lest dem begge :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

In our case, you either support Israel, or you are an anti-Semite (an accusation always thrown at us Palestinians and those who support our cause)!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sjelden jeg avbryter bøker men her måtte jeg gi opp etter 50 sider, for da var jeg lei "fjaset". Vet at mange liker denne og på en måte er jeg nysgjerrig på hva andre har sett som jeg ikke så denne gangen, men vet ikke om jeg orker selv om det kan være sekvenser som fenger innimellom. Det virker ikke som jeg har gått glipp av så veldig mye.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, tenker denne er flere hundre sider for lang. Mange partier er så uvesentlige at det er irriterende. Så kan det komme en scene som virkelig fenger, men det er for få av dem. Dessverre også forutsigbar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil anbefale Leo Tolstoj! Mange tenker på Tolstoj som forfatteren av store, episke verk, som Krig og fred, men han har saktens skrevet noveller som er små i format, men som desto mer ruver i innhold (Ivan Iljitsj' død, Herre og dreng).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er en omfattende og velutforsket bok rundt temaet, som bokens 522 sider tilsier. Den går fram i mer eller mindre samme ånd som "Sacred Cow"' og "Defending Beef"' og referer også innimellom til de to nevnte bøkene, som jeg også leste før jeg leste denne. I motsetning til de to så har denne endel mer innhold og er ikke like komprimert som de to nevnte bøkene. Innimellom så leser man seg litt blind på de forskjellige områdene, f.eks. blir det veldig mange selskaper og forkortelser å holde styr på, noe også forkortelsesregistret bak i boken er med på å bekrefte. Noen ganger beveger forfatteren seg ut på områder som til å begynne med er interessante, men som hun ikke alltid klarer å holde like interessant gående over alle de sidene et spesielt deltema beveger seg over. Dette gjelder spesielt når man har kommet ca. halvveis uti boken.
Utenom dette så er boken interessant og spennende lesing, noe repetisjon fra de to nevnte bøkene, men også noen nyere innfalksvinkler rundt temaet.
Jayne Buxton henviser også til mange forfattere og forskere som jeg selv kjenner til og har lest bøker av, noe som selvfølgelig er til stor hjelp når det kommer til å holde interessen oppe med tanke på bokens innhold. Boken kunne ha vært mer spissfindig rettet mot det plantebaserte, for den beveger seg til tider litt utover det man forventer av en bok med tittelen som boken er bærer av, men ved disse tilfellene så glemmer hun allikevel ikke temaet og påpekers stadig relevansen med det hun skriver til selve teamet. Selvom trådene innimellom er noe løse, så strammes de til og boken blir til syvende og sist et godt verk av ei som nok ikke er utdanningsmessig helt kvalifisert til å skrive den, men henviser på en god måte til kilder som jeg anser som mer eller mindre troverdige. Jeg synes allikevel ikke denne når helt opp til standarden til "Sacred Cow" og "Defending Beef". Boken er på god vei, og kan være enslags utvidelse til de nevnte bøkene, selvom man innimellom kan tenke seg tanken om det egentlig var nødvendig å skrive nok en bok rundt dette, spesielt med tanke på at det ikke var så lenge før denne at de to andre ble publisert. Har du ikke lest de to overnevnte bøkene så kan du jo alltids få stor utbytte av denne, og er du en helselesehest så kan du jo også svelge denne mens du først er igang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest så mye av Auster, men både "New York-trilogien" og "Illusjonenes bok" synes jeg er kjempegode.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å elske seg selv og andre betingelsesløst, også når en ikke fortjener det, gir rom for et liv der feiltrinn er spiren til økt forståelse, vekst og utvikling. "Elsk meg når jeg fortjener det minst - det er da jeg trenger det mest."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boka går gjennom handlinga og resepsjonshistorien til fem sentrale Ibsen-dramaer: Et dukkehjem, Gengangere, En folkefiende, Vildanden, og Rosmersholm. De aller fleste bokelskere har nok lest eller sett opptil flere av disse tidligere, men den tør fungere som en god innføring (for nye lesere) eller fordypning (for returnerte lesere) for folk som er villig til å gjøre et aldri så lite dypdykk i disse søylene i litteraturhistorien vår. Personlig er jeg ikke svært begeistret for alle de omtalte dramaene, men boka var like fullt lærerik og interessant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka tar for seg en del realistiske verker av Bjørnson - en interessant avgrensning, siden det ikke er disse verkene vi pleier å legge vekt på i dag (selv om et par realistiske dramaer nevnes pliktskyldigst i noen sammenhenger). Borte er bondefortellingene, borte er lyrikken - her gjennomgås typisk realistiske dramaer, noveller og romaner.

De forskjellige verkene gis ganske fyldige referater, rikelig forsynt med sitater. Jeg anbefaler å lese de omtalte verkene parallelt med denne boka, men du loses altså kyndig gjennom verkene dersom du ikke kjenner dem fra før. Alternativt har du et godt påskudd for å lete fram dramaene i arkivene til NRK tv eller -radio.

Når handlingsreferatet til det enkelte verk er unnagjort, starter moroa, altså resepsjonshistorien. Heri også Bjerck Hagens egne smaksdommer, som han - ikke overraskende - framsier med bestemthet. Jeg er ofte uenig med dommene hans, men viktigere: de er godt skrevet, med mange interessante momenter, selv om Bjørnson kommer overraskende godt ut av det. Ufortjent godt, kunne en driste seg til å si, for langt fra alle verkene som omtales er stor litteratur, etter min mening. Men ikke hør på meg - les heller boka, og les (eller se, eller lytt til) de omtalte verkene, og døm selv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne uka begynner bra, sa han som skulle henges på mandag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Èin gong snudde eg meg og såg på Munk. Han såg ut som han stod midt i ei lokal regnbyge, der han var det einaste mennesket det regna på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Usikker på om jeg har mer eller mindre respekt for Monsen etter å ha lest denne boka. Jeg beundrer han for mot, ståpåvilje og fabelaktive turegenskaper, samtidig så synes jeg ikke noe om at han setter livene til uskydlige dyr i fare, være seg å hundene han tok med til Alaska og Canada, eller bjørner og isbjørner i samme områder.
Det er allikevel interessant å få et innblikk i hodet til denne mannen.
Terningkast 4.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det magiske ordet: Unnskyld!
Ordet unnskyld er et magisk ord når det kommer fra hjertet og derfor er ærlig og troverdig.

Oppfordring:
Bruk kun ordet unnskyld de gangene det føles riktig for deg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er sørgelig. Dødsfallet kom brått, men ikke uventet.
Paul Austers bøker har jeg lest med glede og interesse i flere år. Noen av de har satt spor, mens andre ligger i skyggen. Ganske nylig anbefalte jeg Timbuktu til en bokelsker, den anbefales gjerne til flere.

Wall Writing

Nothing less than nothing.

In the night that comes
from nothing,
for no one in the night
that does not come.

And what stands at the edge of
whiteness,
invisible
in the eye of the one who speaks.

Or a word.
Come from nowhere
in the night
of the one who does not come.

Or the whiteness of a word,
scratched
into the wall.

Paul Auster (1947-2024)

Diktet er hentet fra Spokes (1970)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Billie og lillebror Lukas og mor og far, flytter til en forlatt jernbanestasjon kjempelangt hjemmefra. Mor og far elsker stasjonen, det gamle huset som har så mye mer sjel enn nye hus - men Billie liker ikke sjelen i den gamle stasjonen. Ser ikke mor og far skriften på veggen? Og hvorfor er det ingen av de andre på skolen som vil være venner med Rasmus, han blir ikke invitert til Halloween-festen engang!

Skummelt og grøssende og spennende og for en slutt! Kommer det en oppfølger på denne tro?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det var en trist melding. Paul Auster skrev mange gode bøker, blant annet en selvbiografisk som jeg hadde stor glede av: Vinteropptegnelser (2012).

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det var med sorg jeg oppdaget at Paul Auster døde 30. april, - jeg har hatt stor glede av flere av bøkene hans. En facebookvenn la ut dette sitatet om Austers forhold til det å skrive, - veldig godt sagt:
“Surely it is an odd way to spend your life - sitting alone in a room with a pen in your hand, hour after hour, day after day, year after year, struggling to put words on pieces of paper in order to give birth to what does not exist, except in your head. Why on earth would anyone want to do such a thing? The only answer I have ever been able to come up with is: because you have to, because you have no choice.”

Og jeg er veldig glad for at han gjorde det!

Her er en lenke til en omtale av ham i The Guardian: skriv lenkebeskrivelse her

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Boksalg i flere sjangere, ca. 50% (+/-) avslag. Har hatt flere på ønskeliste og de har jeg fått med meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skummel og spennende bok om Abdi og lillesøsteren Alva som er på flukt fra udyr som dreper mennesker...Moren deres er nettopp drept av et udyr, faren er på reise i Irland. Deres håp er å komme til Djupevik, der går det båter, slik at de kan reise til Irland. Boken skildrer bra hvordan mennesker reagerer under frykt, sult, medisinmangel og kaos. Boken slutter brått, forhåpentligvis kommer det en oppfølger. Tynn bok på bare 94 sider. Har vunnet Arks barnebokpris 2023. Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Passer fra 10 år og oppover.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryHarald KHanne Kvernmo RyerubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol Skipnesgretemor