Hei dere. Jeg har begynt å lese noveller nå for tiden. Det er sikkert noen her på bokelskere som har lest mye mer av det enn meg selv. Jeg har et par favoritter som jeg likte svært godt, og det er Fienden av Erich Paul Kramer som tar for seg ettervirkningene for mennesker som havner i krig. Veldig godt beskrevet i den samlingen noveller. Har selv tjenestegjort i utlandet noen ganger, så de novellene er gjenkjennbar.
De andre er av Anton P. Tsjekhov i en serie kalt Tsjekovs fortellinger. Er ikke ferdig med alle der, men "Veddemålet" bør noen og enhver få med seg. Mesterlig om moral og grådighet.
Det jeg er ute etter er samlinger som kanskje ligner på de jeg har nevnt. Håper noen kan hjelpe meg med det. På forhånd takk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Jeg vil anbefale Leo Tolstoj! Mange tenker på Tolstoj som forfatteren av store, episke verk, som Krig og fred, men han har saktens skrevet noveller som er små i format, men som desto mer ruver i innhold (Ivan Iljitsj' død, Herre og dreng).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk for tipsene. Veldig gode tips du kommer med her. De hører med til Tolstojs ypperste fortellinger begge to, og jeg har lest dem begge :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gode noveller.
Det var et stort spørsmål, Stig T! Men det hjelper jo at du nevner to berømte forfattere, Tsjekhov og Krämer, bedre kjent som Remarque, som favoritter. Den siste er nok mest kjent for sine romaner som Intet nytt fra vestfronten, mens Tsjekhov ved siden av skuespill skrev mange hundre noveller, mange av dem perler. Solum forlag har utgitt flere samlinger i moderne norske oversettelser. Blant dem har jeg lest:

  • Fiender
  • Fire noveller
  • Kvinneskjebner og andre fortellinger

Samlerens bokklubb ga ut i sin tid samlingen Noveller som omfatter Tsjekhovs tidligste, ofte enkle historier. Andre gode russiskspråklige forfattere av noveller er:

Ellers er nok amerikanske novelleforfattere nærmest uovertrufne.

  • Isac B. Singer: Kjærlighet og eksil
  • Carson McCullers: Balladen om den bedrøvelige kafé
  • Raymond Carver: No Heroics, Please og Cathedral
  • Joyce Carol Oates: Hateship m.v og Black Dahlia & White Rose
  • David Sedaris: Calypso
  • Elisabeth Strout: Olive Kitteridge
  • Tobias Wolf: Our Story Begins

Av norske forfattere er Frode Grytten antakelig den beste novelleforfatteren vi har for tiden. Her nevner jeg bare:

  • Rom ved havet, rom i byen

To litt spesielle forfattere og deres bøker er:

  • Ragnar Hovland: Åleine i Alpane
  • Arild Nyquist: Skalden Oddvar og andre svingslag

Jeg har ikke kapasitet til å lage direkte lenker til hver bok, men du kan finne mine og andres omtaler her på Bokelskere ved å bruke søkefunksjonen. Håper du finner noe du liker.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er kanskje et stort spørsmål, men her ser det ut til at du har kommet med flere interessante tips som etter hvert skal sjekkes ut. Jeg ble ferdig med Tsjekovs fortellinger i dag, og det var veldig gode noveller. Fortellinger som omhandler livet på godt og vondt, med et særskilt fokus på herskapet og de fattige i Russland.
Jeg takker for tipsene dine, og tar turen på biblioteket i løpet av helga, for kanskje å låne noe av forslagene dine.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noveller. Da håper jeg du fikk med deg Tsjekhovs langnovelle «Steppen» om en gutts lange reise gjennom et ukrainsk landsskap som bare tilsynelatende er ensformig og folketomt. Det er nok den historien jeg husker best.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har ikke lest «Steppen», men nå er den notert bak øret.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ble såpass nysgjerrig på Anton Tjekhov og «Steppen» at jeg måtte lese den.
Du finner den her: Den digitale bokhylla til Nasjonalbiblioteket
Men det vet du gjerne allerede :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg var ikke klar over at den er å finne der. Takk for direktelink til boka. Nå blir den lest etter boka jeg holder på med, eller ihvertfall en vakker dag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje "Det forspilte liv : en studie i Anton Tsjekhovs novellediktning" av Erling Sande kan være av interesse. Kjøpte den på Adlibris . no (ISBN 9788256004683, NOK 163) fra 2009

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har jeg fått tak i :
Borgermesteren : og andre noveller av Guy de Maupassant (født 1850-08-05, død 1893-07-06)
+
Mørk attrå : romanen om Guy de Maupassants lidenskapelige liv av Stephen Coulter

På antikvariat

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Heidi HoltanTrude JensenTanteMamieDaffy EnglundLailaEllen E. MartolRoger MartinsenTine SundalToveInger-LisePerSpelemannTorill RevheimJulie StensethReadninggirl30Fride LindsethTor-Arne JensenTorJBBjørg RistvedtHarald KChristofer GabrielsenKirsten LundSilje-Vera Wiik ValeNora FjellimgeSigrid NygaardHanneHanne Kvernmo RyeDemeterBjørn SturødSynnøve H HoelPiippokattaLinda NyrudElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryrubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland Skjeggerud