En tilsynelatende bok med sprø humor. Den må kanskje leses to ganger for å se budskapet: En hver krigs meningsløshet. Særlig den hendelsen som ligger til grunn for forfatteren (og som forties, til nå av de allierte. Byen Dresden i det østlige Tyskland var berømt for sine kunstskatter. Krigsindustri fantes ikke. Vi er helt i slutten av krigen, den er så godt som over. Et amerikansk fly har en bombelast "til overs" (brannbomber). Byen hadde mange slaktehus. Et av dem fikk bombelasten over seg.Og: Slaktehuset var stappfullt av kriigsfanger, tyskerne hadde tatt. Alle var amerikanere. Bare tre av dem overlevde. En av dem var Kurt Vonnegut jr. fjerdegenerasjons tysker,bosatt i USA. Han overlevde så han kunne fortelle om det. Ingen ville høre på ham.Så han ble forfatter. Av en mengde bøker. også av denne. Mange mener at Kurt Vonnegut jr. burde fått Nobels Litteraturpris. Boken vil vise at det kunne han ikke. Nettopp på grunn av denne boken! (mener jeg, og mange). Han er død nå. Slik er det. (dette uttrykket går mange ganger gjennom hans tekst. Slik er det. En bør se ved vilke anledninger han bruker det. En bok man ikke glemmer, etter å først nesten ledd seg fordervet, til det uhyggelige og meningsløse han egentlig vil bebude siger inn i leserens sjel!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Ja, det er en spesiell bok, både interessant og skremmende. Kanskje den bør leses flere ganger for å få med seg budskapet.
I enhver krig finnes menigsløse og unødvendige hendelser, det er en kjennsgjerning desverre.
Jeg tenker på bombingen av den Spanske byen Gernica.
Pablo Picasso gir en kunstnerisk fremstilling av den tyske terrorbombingen av den baskiske byen i 1937 med maleriet Guernica

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja det sentrale i boken er vi enige om. Om Picasso's bilde Guernica har jeg å si, selv om jeg først og fremst er "kjent" som strengt naturalistisk i egne bildende kunstverk): Dette bildet er så sterkt, så godt utført, så grusomt at det blir skjønnhet: Kort sagt et mesterverk som vil overleve (om mulig) selve kunsthistorien! Selv om man ikke kjenner til den KONKRETE hendelsen som ligger bak- som du-blir det et sant ansikt av krig og krigens meningsløshet uansett tid og sted, og det er riktig av deg å knytte det opp mot boken "Slaktehus 5". Godt sett av deg, Karin ! Picasso's skildring i bilde og Vonnegut jr.'s skildring litterært blir (ganske riktig) to sider av samme sak!Men, som Vonnegut sier: Jeg skriver en antikrigsbok, antar jeg. Og han blir satt på plass av en bedreviter: "Hvorfor ikke skrive en anti-isfjell-bok istedet? Meningen er klar: Som der alltid vil være isfjell, vil der alltid være kriger. Og kanskje det er det verste utsagnet i hele boken, for: Det er sant !

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

LabbelineEgil StangelandTove AlmaPiippokattaHarald KTanteMamieRandiTone Maria JonassensiljehusmorKirsten LundAnniken RøilReidun Anette AugustinTerje MathisenLilleviJulie StensethAnn ChristinPirelliBenedicteritaolineVannflaskeTove Obrestad WøienAnne LiseAvaThereseEllen Berg InstefjordFyodor YovavichEli HagelundLars MæhlumThomas Heie H.Stig THeidi LAmanda ABjørg RistvedtHelge-Mikal HartvedtReadninggirl30Akima MontgomeryIreneleserHeidiTore OlsenAstrid Terese Bjorland Skjeggerud