I den kornmoglimtende augustkvelden som langsomt går over til dyp natt, er det som mørket får en glorieskjær. Og glorien er full av ansikter. Og ansiktene uttrykker ikke lidelse, ikke noenting, hverken angst eller pine, ikke bebreidelse engang. De er fulle av fred, som om de var gått opp i noe større

Jeg synest disse poetiske linjene på slutten av boka kanskje sier noe om boktittelen også. Hjulene ruller videre og frigjør seg fra det gamle. Det ordner seg på en måte for menneskene i boka og livet går videre.
"Mørk august" er det i allefall for Christmas og samtidig en "lettelse" å finne nære slektninger.
Nei, det er ikke godt å si hvilken symbolikk en skal legge i boktittelen.
Den viser menneskenes vanskeligheter og de ulike sinnstilstander som er en del av livet til personene vi møter i denne flotte boka, det har vært en fornøyelse å lese den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Oj, så flott å gjenoppleve denne lille lyriske perlen av en formulering. Jeg fikk lyst til å foreta enda en skattejakt i denne forunderlige romanen. Hvis det virkelig var slik at Faulkner fikk ideen til tittelen på boka etter at hans kone lot falle en bemerkning om augusthimmelen, virker det for meg som sannsynlig at det siterte avsnittet ble skrevet etter at han besluttet å skifte ut sin opprinnelige arbeidstittel, nærmest for å begrunne valget. Her er det jo ganske åpenbart at "Lys i august" refererer til kornmoglimtene, altså de lysfenomen som forutsetter en mørk himmel. Dersom Faulkner hadde valgt formuleringen "Lys august", ville ordet lys bli oppfattet som en kvalitet. Men når ham bruker preposisjonen i, blir lys oppfattet som noe i retning av lysglimt. Samtidig åpner han for sidebetydning lettelse/forløsning. Ellers er det jo spennende å lese boka i et religiøst perspektiv: Lena/Maria,navnevalget Joe Christmas initialene JC (Jesus Christ). Det ondes problem Lidelsens rensende kraft (mørket får et glorieskjær) etc., mening "i" lidelsen (til forskjell fra mening med lidelsen).
Takk for nyttig innspill og spennende refleksjon, som sagt fikk jeg lyst til å ta fatt på boka igjen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

AvaLisbeth Marie UvaagMorten MüllerLinda RastenChristoffer SmedaasThomas KihlmanDressmyshelfEllen E. MartolJBRoger MartinsenTherese HolmEgil StangelandJakob SæthreAud- HelenBård StørePiippokattaReidun Anette AugustinLailaHelena EGodemineritaolineHanne Kvernmo RyeMads Leonard HolviksomniferumStine SevilhaugAnne Berit GrønbechLars MæhlumJulie StensethAnnamarithcTonesen81Harald KTheaTove Obrestad WøienRufsetufsaKjetilJorund KorbiKjersti SLilith NagelIngunn S