Interessant tema dere tar opp. Jeg lånte prof. Shlomo Sands "The invention of the Jewish People" på universitetsbiblioteket i Oslo. Boka var ytterst grundig og vitenskapelig. Den er en bombe.

Det interessante dog, er at Sand bygger på en fortelling av Arthur Koestler, "Den trettende stammen", som utkom i 1974 deromkring. Koestler var selv jøde fra Ungarn og gikk sterkt i rette mot Staten Israel. Poenget hans var at de fleste jøder ikke er jøder slik det argumenteres for ("Abrahams barn"), men et folkeslag fra Kazaria som konverterte til jødedommen på 800-tallet.

Koestler ble truet på livet, han begikk selvmord og bøkene hans forsvant fra hyllene. Shlomo Sand rehabiliterer Koestler.

Min slutning etter å ha lest alt av Oz, samt Sand og Koestler, er at Israel gjerne må få beholde Israel, men å gjøre det til "En jødisk stat" med en mur rundt blir helt feil, da palestinerne som lever der idag er 1000 ganger mer Abrahams barn en askenasejødene fra Østeuropa.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Hm...Jeg tror nok ikke teorien om Kazarene som Askhenazi-jødenes opphav har noe særlig vitenskaplig støtte. Denne artikkelen i "Science" tar for seg temaet: http://news.sciencemag.org/sciencenow/2010/06/tracing-the-roots-of-jewishness.html Uansett: Jeg leste "Hvordan helbrede en fanatiker" her om dagen, og det er en liten klok bok som jeg støtter fullt ut, og som flest mulig burde lese. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Klart det blir rabalder når en vitenskapsmann og jøde som Shlomo Sand lever materiale som forteller at jødene som folkeslag er oppfunnet. Prof. Sand er en sann "myth buster".

Selv er jeg ingen vitenskapsmann, kun glad i bøker. Leser masse jødisk litteratur, Singer og Zweig er blant favorittene. Dylan og Cohens tekster like så. Oz skriver godt, men det skjer liksom ingen ting ... liten fremdrift.

PS: Linken din motbeviser ikke Sands argumenter, den bare gjentar påstandene vi alle kjenner så altfor godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Linken min referer til en undersøkelse som viser en klar genetisk felles avstamning for all jødisk befolkning. Den tilbakeviser påstanden om at "de fleste jøder ikke er jøder, men et folkeslag fra Kazaria". For situasjonen i Israel i dag er dette dog rimelig uintressant. Jeg vil også bli med på å anbefale "Hellig grunn" av Morten Strøksnes som skriver glimrende bøker, og "Hellig grunn" er intet unntak! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hanne Kvernmo RyeConnieBjørg Marit TinholtEli HagelundLeseberta_23Marianne MTanteMamieReadninggirl30Mads Leonard HolvikMarianne  SkageIna Elisabeth Bøgh VigreTine SundalHarald KPirelliTone HFride LindsethelmeEllen E. MartolAnne-Stine Ruud HusevågPetter Nikolai HansenMalinn HjortlandBjørg RistvedtHeidi HoltanFindusTralteKirsten LundAvaKjell F TislevollVegard BorgenNorahStig TMarit HåverstadVannflaskeAnn ChristinDolly DuckLisbeth Marie UvaagDemetergretemorTor-Arne Jensenmge