Det blir vel ett definisjonsspørsmål, men etter å ha googlet litt synes jeg dette beskriver hva min oppfatning av en klassiker er.

En klassiker er et verk som kan leses av generasjon etter generasjon. Den hadde gjerne stor påvirkning på sin tid ved å være banebrytende eller den beskriver sin tid på en enestående måte.

En klassiker må ikke nødvendigvis være gammel, men det er bare på den måten vi vi vet om den faktisk har overlevd generasjon etter generasjon. Moderne klassiker blir vel brukt på de nyere bøkene som man mener er så bra at de har mulighet til å overleve.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Et fint utgangspunkt. Jeg vil slå et slag for Ingvar Ambjørnsens Hvite niggere og Dag Solstads 25 septemberplassen som to kommende norske klassikere fra nålevende forfattere. Om jeg får rett får jeg jo aldri vite, he,he.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En klassiker behøver ikke være banebrytende på sin tid. Flere forfattere opplevde ikke suksess med bøkene sine i sin tid, men lenge etter at de døde.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det står ikke at den må ha vært banebrytende, det står: Den hadde gjerne stor påvirkning på sin tid ved å være banebrytende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Harry Potter som klassiker idag eller om 50 år?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Harry Potter har jeg ikke lest så det blir vanskelig å uttale seg om, men personlig ville jeg ventet 50 år fo å se om de holder seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

At mange generasjoner har eller kommer til å lese en bok er en ting, men av og til er det slik at bare en del av en serie blir en klassiker, og resten ikke. Er forresten alle bøkene til Dickens, Ibsen eller Shakespear klassikere?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil si at ikke alle verkene til Dickens, Ibsen eller Shakespeare er klassikere. De som regnes som klassikere av de, er vel de som er mest kjente. Ibsen sitt Et Dukkehjem er en klassiker fordi det er banebrytende i forhold til den sterke kvinneskikkelsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå er jeg langt fra en ekspert på klassikere, men jeg tenker at akkurat disse må kunne kalles klassikere i seg selv og da regner jeg med hele samlingen. Vi har sikkert noen One Hit Wonders der de hovedsakelig har en god bok, men når forfatteren har skrevet mange gode bøker synes jeg vi kan ta med hele verket.

Som sagt er ikke jeg noen ekspert på klassikere, jeg liker i utgangspunktet ikke betegnelsen, og jeg er glad det ikke er jeg som bestemmer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil mene at om et verk trykkes og leses igjen og igjen etter mange år, og særlig 100 år og mer, kan det kalles klassiker.
Klassiker for meg er synonymt med stor interesse selv mange år etter at det ble skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ToveBertyPiippokattaVannflaskeDaniel S.EvaCarine OlsrødAvaEileen BørresenKirsten LundReadninggirl30Kjell PsveinTheaSissel ElisabethStig TLinda NyrudMarianne_BenteDemeterHilde H HelsethKristofferNorahLene AndresenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudChristoffer SmedaasmgeBeathe SolbergSynnøve H HoelIngvild SHeidi HoltanHanne Kvernmo RyekntschjrldGroTurid Kalvatn SchøyenIngeborg GDagfinn JakobsenellinoronilleJarlenefertiti