Etter tips her på bokelskere.no kjøpte jeg "Røde mølle" av Pierre la Mure på loppemarked. "Røde mølle" er en roman basert på kunstneren Henri Toulouse-Lautrecs liv. Det fikk meg til å tenke på andre romaner basert på store kunstneres liv - noen har jeg lest, noen har jeg bare hørt om. Jeg vil gjerne ha flere tips! (De bøkene jeg kjenner til, handler om europeiske kunstnere - dét er ikke noe vilkår for denne listen! Derimot har jeg lagt som premiss for meg selv at historiene skal være knyttet til kunstnere som faktisk har levd; romaner som f.eks. Lars Saabye Christensens "Modellen" faller utenfor i denne sammenheng, fordi den ikke er basert på en kunstner som faktisk har eksistert.)


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 33 svar.

Fin liste! Hvorfor i alle dager har ikke jeg sett den før nå? Bra du reklamerer litt så vi som er trege også får en sjanse:)

Uansett tenkte jeg å tipse deg om Paradiset på det andre hjørnet av Mario Vargas Llosa. Jeg har ikke lest den, men den står på ønskelisten, den handler om Gaugin og hans bestemor. Dog aner jeg ikke hvor nært opp til sannheten denne historien ligger, og om den kvalifiserer til en plass på listen din. Noe sier meg egentlig at du kjenner til denne boken, men ikke synes den passer inn, du bruker jo å være godt oppdatert;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hyggelig at du likte listen, Solveig! Om du får lest noen av bøkene der, håper jeg du forteller hva du syntes.

Den boken til Mario Vargas Llosa har jeg på min side faktisk ikke hørt om en gang, jeg starter med å sette den opp på ønskelisten min også, fluksens! Kremt, jeg har faktisk ikke lest noe annet av Vargas Llosa heller, jeg bør nok få gjort noe med det, og da kan vel denne boken bli en fin start?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så du hadde altså ikke hørt om denne. Da håper jeg at jeg ikke har ført deg ut på ville veier nå da. Jeg fikk den anbefalt av en venninne som er litteraturviter, så jeg stoler på at den har noe. Kunsthistoriker er min venninne ikke, så om den passer inn på listen får bli opp til deg å avgjøre når du har lest den.

Og bare som en trøst, jeg har heller ikke lest noe av Mario Vargas Llosa, så du er ikke alene om å være litt treg:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kom over en spesiell roman i en hotellresepsjon i Hellas - Skillingen og drømmen av Sommerset Maugham. Boken bygger på Paul Gauguins liv. I forordet skriver forfatteren at han selv brøt opp fra et glatt og ensformig liv i London og flyttet til Paris. Her ble han kjent med malerene på Montparnasse - blant annet Cézanne, van Gogh og Gauguin. "Jeg beundrer ikke bildene hans så meget nå lenger, men kan godt se hvor stimulerende de virker på den litterære fantasi... Det slo meg at det var ypperlig stoff til en roman...", skriver Maugham.

Jeg kjenner ikke Gauguins historie godt nok til å si hvor tett romanen ligger opp til hans liv. Dette er uansett interessant lesing! Romanens hovedperson Charles Strickland er usympatisk, kun opptatt av sin kunst. Han behandler folk dårlig, spesielt sin eneste venn, den lojale og nærmeste selvutslettende maleren Dirk Stroeve. Skulle gjerne visst hvem av denne Stroeve er.

Jeg setter disse malernes bilder høyt - nå blir jeg mer nysgjerrig på deres liv. (Har også kjøpt Moulin Rouge som bygger på livet til Toulouse-Lautrec av Karin, blir en fin oppfølging til Skillingen og drømmen.)

Artig når man rent tilfeldig dumper over ny og spennende litteratur :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å nei! Ser at du i overskriften skriver "bildekunstens mestere". Vel, vel - det var et forsøk :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var et godt forsøk, Lillevi - for en roman om Edith Södergran er av interesse for denne bokelsker selv om den ikke får plass på akkurat denne listen! Jeg har sansen for Södergrans dikt, selv om jeg ikke kan påberope meg å kjenne dem inngående; denne romanen går jeg nå rett over til den svenske ønskelisten min for å føre opp! Tusen takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så artig!

Edit Södergran, Karin Boye og Inger Hagerup var i mange år mine favoritter. Jeg oppfatter at det er en form for "slektskap" mellom dem, ute at jeg på stående fot kan utdype dette. Brunners bok husker jeg som interessant - både når det gjelder Edith og hennes tid. Jeg hører gjerne hva du synes, når du kommer så langt.

Veldig artig når bokelsere.no fungerer på denne måten! Har fått så mange gode tips selv. Har en lang og mangfoldig ønskeliste :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare én? Jeg har fire ønskelister her inne, jeg - nei: fem!;-P Den opprinnelige ønskelisten min ble nemlig så lang og uoversiktlig, at jeg splittet den opp i norsk/dansk/svensk/antikvariat/amazon. Så kan jeg lettere skrive ut "innkjøpslister" om jeg f.eks. skal ut på reisefot... ("amazon"-ønskelisten min = alt av ikke-skandinaviske bøker, som jeg f.eks. kan få på amazon....) Blir nok LENGE til jeg har anskaffet alle bøkene på de ønskelistene; har hverken flust med plass eller flust med penger...

Jeg oppdaget for øvrig Edith Södergran og Karin Boye omtrent på samme tid, så jeg hadde en tendens til å blande sammen diktene deres (altså hvem som hadde skrevet hva). Inger Hagerup hadde jeg "oppdaget" fra før, takket være diktene hun skrev for barn. Fantastiske diktere alle tre!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flere ønskelister - et godt tips!
Jeg har heller ikke noe bra system når det gjelder "Skal lese" og "Ønsker meg". Tenke at "Skal lese" er de jeg har bestemt meg for å lese, "Ønsker meg" er de jeg vil snuse nærmere på. Men det fungerer ikke slik.
Uansett - dette er mye bedre enn alle de papirlappene med bøker jeg hadde før.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja - jeg har også fått mye bedre oversikt takket være bokelskere.no; ønskelistene er huskelister også, så klart! (Og mine "Skal lese" er bøker jeg har anskaffet, men ikke lest; "Ønsker meg" er alt det andre som jeg har lyst på, men ikke fått kloa i ennå....)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg sitter og scroller gjennom lister - og fant denne interessant!

Du ber om tips om flere i denne sjangeren. I farten kommer jeg på "Edith" av Ernst Brunner, en roman om den russisk/finske poeten Edith Södergran. En gripende bok om en spesielle kvinne forut for sin tid. (Du regner forfattere/diktere med til kunstnere...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

http://gjennomordene.blogspot.com/2010/11/komposisjon-i-hvitt-og-grnt.html

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah! Her var det masse bra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra at du fant noe som fenget! Jeg fikk jo selv mange bra tips etter å ha startet denne listen, som du nok har sett - så nå håper jeg julenissen også tar en titt på listen før han drar ut på handletur... :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dersom du kan ta med romaner der kunstnere "er innom", kan jeg nevne Dara Horns "Den kommende verden". Her spiller et maleri av Marc Chagall en vesentlig rolle i handlingen og Chagalls virksomhet som lærer på en skole for foreldreløse barn i Sovjet er beskrevet. Hvorvidt dette er sant vet jeg ikke.

"Pike med perleøredobb" av Tracy Chevalier skal handle om Vermeer.

:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Interessante tips! Dara Horn er en helt ukjent forfatter for meg, men jeg slo opp boken hennes nå, og ser i alle fall at den ønsker jeg meg!

"Pike med perleøredobb" har jeg lest, det er en veldig fin bok - det stemmer at Vermeer er tildelt en rolle i den, men han er ikke hovedpersonen. Chevalier har tenkt seg hva som kan være historien til piken som stod modell for Vermeers maleri "Pike med perleøredobb" - så vidt jeg vet, er det fri fantasi, men det er godt funnet på! Jeg kan absolutt anbefale den boken - jeg synes den er bedre enn filmatiseringen med Scarlett Johansen og Colin Firth.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest både Oda og Edvard Munch av Ketil Bjørnstad. Likte begge. Det er veldig mange år siden jeg leste dem, men veldig glad i alt jeg har lest av KB. Tror han har skrevet en om Edvard Grieg også, som jeg også har lest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, jeg fikk opp Bjørnstads Grieg-bok også, da jeg søkte opp bøkene hans. Jeg har lest noe Bjørnstad jeg også, men det er så veldig lenge siden at jeg rett og slett ikke husker helt hva, og om jeg faktisk fullførte. Men jeg har flere uleste bøker av K.B. stående, så intensjonen er der. Det hjelper på "motivasjonen" å lese at andre har lest og likt, så takk for tilbakemeldingen! "Oda" mener jeg bestemt jeg har liggende et sted, så den er det i hvert fall på høy tid å hente frem fra glemselen...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må det være romaner? Jeg har hørt at Christian Skredsvigs selvbiografi "Dager og netter blandt kunstnere" (om bl.a. norske gullaldermaleres liv i Paris) skal være så bra, men har ikke kommet meg til å lese den ennå!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Høres interessant ut, vil sjekke opp denne: )

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det "må" være romaner på denne listen... har jeg besluttet. MEN dét er jo bare min regel for DENNE listen - jeg selv liker veldig godt å lese selvbiografier også, og kunstneres selvbiografier er absolutt et veldig bra tema for en ny liste, synes jeg! - og hvorfor ikke også en liste med kunstnerbiografier - altså skrevet av andre enn den biograferte selv? Jeg kaster meg ikke rundt og lager disse listene akkurat nå, så kom meg gjerne i forkjøpet. (Benvenuto Cellinis "Mitt liv" må forresten åpenbart med når en selvbiografi-liste skal opprettes - jeg har boken stående, men har ikke lest den ennå. Men den skal være veldig underholdende - og antagelig smekkfull av løgn og forbannet dikt! Derfor vurderte jeg faktisk om den burde inn på min liste med "Romaner om bildekunstnere" - men den fikk ikke bli med, den heller.)

Når det gjelder Skredsvigs erindringer har jeg faktisk stått med dem i hånden flere ganger i det siste - på loppemarked og i brukthandel. Men hittil har jeg satt boken tilbake, og tenkt: en annen gang. Om du får lest den, og legger ut en positiv omtale her, så skal du se jeg blir "nødt" til å ta den med hjem neste gang jeg finner den... :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I "Årene med Laura Diaz" skrev meksikanske Carlos Fuentes om kunstnerparet Frida Kahlo og Diego Rivera. Hovedpersonen i boken er den oppdiktede (tror jeg) kunstneren Laura Diaz. Hun blir kjent med og inspirert av kunstnerparet. Verdt å lese:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjenner til både Carlos Fuentes og kunstnerparet - men ikke til denne boken. Takk skal du ha! Opp på listen med den!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette ble ekstra artig da jeg nå fikk et tips tilbake igjen i og med at du kom på "Diego og Frida". Denne boken var jeg ikke klar over, og jeg har lenge tenkt at det er på tide å lese noe av Le Clezio. Høres ut til å være midt i blinken for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har gått i de samme tanker som deg ang. le Clézio - men jeg har allerede en bok av ham liggende, så jeg har tenkt å prøve meg på den først, før jeg hiver meg over "Diego og Frida". Jeg har mye ugjort når det gjelder mexicansk litteratur også, så det kan være jeg bør starte der... Fint å høre at jeg kunne gi deg et tips tilbake! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forfatter Anne Gjeitanger har skrevet en roman basert på den russisk/franske maleren Nicolas de Staël Her. Her er noen av bildene hans.
Bilder

Godt sagt! (2) Varsle Svar

http://gjennomordene.blogspot.com/2010/11/komposisjon-i-hvitt-og-grnt.html

Har skrevet en bokanmeldelse om denne boken her, den er en av de beste bøkene jeg har let på lenge!Anbefales.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra! Kjempehyggelig at du gjorde meg oppmeksom på boka. Fin side du har, veldig bra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aha! Jeg har en "bildebok" med verk av de Staël - liker særlig et maleri av noen musikanter - ja: The Jazz Musicians heter det. Fant det igjen ved hjelp av lenken din! Og så har han et kjempegodt bilde av noen ishockey-spillere. Og et av et flygel... Ok - jeg skal stoppe her. Men boken av Anne Gjeitanger var helt ukjent - takk for tips, dette må etterrøykjast!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Var på biblioteket for å få tak i en bok med de Staël, de hadde dessverre ikke, men har nå bestilt fra et annen bibliotek: )

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk du til slutt tak i noen bok med de Staël, Kirsten? Jeg ser du holder til i Vestfold, men om du en vakker dag befinner deg på Henie-Onstad-museet på Høvikodden utenfor Oslo, så kan du se et par de Staël-malerier i den faste utstillingen de har der! Jeg oppdaget dem da jeg "tilfeldigvis" befant meg der ute sist høst - ante ikke at de hadde de Staël-bilder også, og ble latterlig oppstemt av å plutselig "hilse på de Staël personlig"! Hadde bare sett ham i bøker (og på nettet) tidligere...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har vært ute av Bokelskere i en lang periode. Tusen takk for tipset om de Stael! Jeg fikk tak i boken:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så fint - og ja, jammen hadde du vært ute lenge, ja! :D Men jeg husker faktisk at romaner om bildekunstnere var et diskusjonstema her inne - og vil du tro at for et par dager siden var jeg inne og kikket på omtalen av Kirsti Bloms roman om den spanske maleren Goya: Jeg så alt. Den har jeg lyst på nå - kanskje også noe for deg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30TheaMonica CarlsenEirin EftevandNabodamaBeate KristinIngvild RosslundNikkaHilde H HelsethLinda NyrudAnneWangSynnøve H HoelTor Arne DahlFarfallemgeBookiacBrit HonningsvågKristin_Tor-Arne JensenAskild GjerstadKirsten LundTine VictoriaG LBjørg Marit TinholtPiippokattaEvaanniken sandvikMarie HolterHanne Kvernmo RyeLinnEllen E. MartolAnn ChristinKaren RamsvikEmil ChristiansenLise MuntheTove Obrestad WøienDannyEgil StangelandAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne Berit Grønbech