Det er noe sentralt som jeg ikke får helt taket på i denne boka. Hva er det Unn vil fortelle Siss, og hvorfor rømmer Siss før hun får sagt det? Hvorfor er Unn så flau neste dag at ho ikkje vil treffe på Siss?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Min første roman av Tarjei Vesaas og gjett om jeg ble gledelig overrasket.
Jeg elsket denne romanen av flere grunner, blant annet fordi den var:
- meget godt skrevet
- nydelig poestisk språk
- var på nynorsk
- interessant tema
- spennende
- trist og tragisk

Det er virkelig imponerende hvordan Vesaas klarer å formidle tanker og følelser som rører seg i to 11 år gamle jenter. Vakkert og følsomt skriver han om vennskap og vanskelige følelser.
Boken er full av symbolikk og undertoner, og derfor blir det rom for tolkninger og mye å tenke over.
En vakker bok selv om historien er veldig trist.

Is-slottet rørte hjerte mitt og da er jeg solgt.
Terningkast 6.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har hatt et anstrengt forhold til Vesaas siden vi måtte lese "Fuglane" på videregående. Det var derfor med en viss skepsis jeg begynte på "Is-slottet" i vår. Så viste det seg at det var en bokskatt som jeg nesten ble irritert over å ikke ha sett før. Dette er ei bok jeg garantert kommer til å lese flere ganger, og jeg har anbefalt den videre til flere. Kanskje jeg til og med skal prøve meg på "Fuglane" på nytt - bøker oppfattes ofte annerledes når man har fått noen flere år på baken :))

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så hyggelig å høre at du likte din første Vesaas-roman. Denne leste jeg da jeg var yngre, men må innrømme at jeg ikke husker spesielt mye. Er det en bok jeg håper å få gjenlest så er det denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har frem til nå kun vært kjent med Vesaas sine dikt. Oppdaget jo nå at han har tatt poesien med seg inn i romanene også. Vindane ligger klar for lesing og jeg gleder meg til begynne på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det høres lovende ut for Vesaas-prosjektet mitt. Har lenge hatt planer om å lese bøkene, men så var det det å komme igang. Kan absolutt anbefale "Fuglane", den har også flott språk, i tillegg til naturskildringer og det indre følelseslivet Vesaas var så flink til å beskrive.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Merket at jeg hadde samme oppfatning, og logikken i meg lette etter svar mens jeg leste. Jeg forventet at det skulle komme fram senere i boka, men etter at jeg ble ferdig å lese forsto jeg likevel at det var det som var poenget med boka, det at det ikke skulle finnes noe svar.

Det jeg liker med boka er at den åpner for at man kan lage sin egen tolkning som stemmer overens med egne tanker. Vi kan tolke den ulikt, men likevel bli beriket av den alle sammen. Handlingen er bevegelig, og ikke låst slik som i mange andre bøker. Det er vel en av grunnene til at boka gir et så sterkt inntrykk, samtidig som at jeg også legger merke til at det ligger litt mellom linjene hvilke hemmeligheter Unn bærer på, selv om det ikke eksplisitt står forklart i romanen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hva er det med Unn? Dette er vel det sentrale spørsmålet i denne romanen. Det er en dyster stemning over hele historien, som gjør at vi får inntrykk av at det er noe "farlig". Vi får aldri noe klart svar på hva det er med Unn, og det synes jeg er en styrke ved denne romanen. Og det (i tillegg til Vesaas` fantastiske språk) får meg til å lese boka om igjen og om igjen... Tror jeg hadde blitt skuffet hvis alt ble avslørt på siste side.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er en stund siden jeg leste denne romanen, men jeg forsøker meg likevel på et svar. Boka handler i stor grad om det å føle seg fremmed i verden og det å stå på terskelen inn til voksenlivet. Når Unn og Siss møtes, setter det mange følelser i sving. Enkelte hevder at det dreier seg om en forelskelse og at det er dette som får Unn til å gå inn i fossen. Uansett tror jeg at emosjonene spiller en viktig rolle. Enten dreier det seg om en forelskelse og det virrvarr av følelser den kan medføre, eller dreier det seg om et vennskap som blir så nært så raskt, at det kjennes uforklarlig for Unn. Hun greier ikke å ta følelsene inn over seg og det er dette som får henne til å unngå Siss og gå til fossen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tusen takk for fine svar! Jeg synes først det var frustrerende å ikke forstå helt hva det er med Unn, men jeg skjønner at å ikke få alt servert er noe av det vakre i denne boken. Jeg lurer på om Unn har opplevd overgrep, men det fins det ingen svar på. Det er fint at må stoppe opp å fundere. Og det er bra å vite at alle som leser boken må gjøre sine egne tanker om hva som egentlig skjer når Siss besøker Unn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågHarald KVannflaskeingar hTralteJoakimDinaLesevimsaGrete AastorpStein KippersundKirsten LundHanne Kvernmo RyeMarianne MTanteMamieIreneleserReidun SvensliLeseberta_23BenedikteBeathe SolbergTheaPer LundJulie StensethReadninggirl30Hilde Merete GjessingChristoffer SmedaasEmil Varjord SöderströmStine SevilhaugTurid KjendlieSynnøve H HoelKarin  JensenAnniken LToveGroBerit REllen E. MartolsvarteperRandiAfornixConnieLinda Nyrud