Jeg befinner meg i Hamburgs arbeiderklassestrøk på 1930-tallet. Her følger jeg unggutten Hans-Jurgen Massaquoi i hans streben på å bli godtatt som den han er - halvt afrikansk, halvt tysk - dvs. svart i Hitler-Tyskland. Man blir glad i Hans-Jurgen, men man ler med en sorgtung snert da han gråter seg til å få et hakekorsmerke sydd på vesten, men likevel blir nektet medlemskap i Hitlerjugend. Den lille gutten Hans-Jurgen, som grøsser i avsky ved tanken på å komme i fysisk kontakt med jøder - mennesker han er blitt indoktrinert til å se på som moralsk fordervede, feige, uærlige, sleipe og fysisk frastøtende - er totalt blind for tanken om at rasehetsen skal komme til å gjelde han selv også. I gjennom sine barneøyne ser han på mørk hudfarge og krusete hår som tegn på overlegenhet. I hans begrensede univers, er verden vidunderlig og Føreren selv, en elsket gud og Tysklands redningsmann. Lite aner han om hva som skal komme - av redsel, frykt, trakassering og diskriminering.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

[ Slettet av bruker ]

Akkurat nå leser jeg "Svart i Hitler-Tyskland" - en biografi om den afrikansk-tyske Hans-Jurgen Massaquois oppvekst i Tyskland på 1930-tallet. Boken er sår og gripende, men også varm og munter. Den gir et godt innblikk i hvordan tyskere så på Hitler - hvorfor de omfavnet nazismen, samt hvordan det var å vokse opp som eneste "neger" i gata - i en tid hvor frykt og glede gikk hånd i hånd. En meget god og viktig skildring om en spesiell skjebne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

TheaKirsten LundINA TORNESJanne Kristin HøylandArne SjønnesenVannflaskeRonnyIreneleserSolveigTuridmajaInger-LiseLisbeth Marie UvaagEivind  VaksvikToveBertyPiippokattaDaniel S.EvaCarine OlsrødAvaEileen BørresenReadninggirl30Kjell PsveinSissel ElisabethStig TLinda NyrudMarianne_BenteDemeterHilde H HelsethKristofferNorahLene AndresenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudChristoffer SmedaasmgeBeathe SolbergSynnøve H HoelIngvild S