Romanen handler om familien og menneskene som i huset ved moskeen i byen Sandjan, med Aqa Djan som husets overhode. Det er et mylder av ulike mennesker, alt fra to gamle og kloke bestemødre, blinde tjenere, funksjonshemmede barn og utagerende onkler og engasjerte imamer. Hver person har sin rolle i huset og familien, og alle har hver sin historie som fortelles. Huset ved moskeen er på mange måter en slektskrønike, men det er også en historisk roman. Handlingen foregår i det som først er et fredlig Iran. Vi får lese om hverdagslivet i landet før den hellige krigen bryter ut, og om hvordan alt blir snudd på hodet. Aqa Djan er en respektert mann med mye makt, som sakte, men sikkert mister både respekten og makten da islam kommer til makten. Familier splittes, og tusenvis av mennesker drepes. Vi får være med da menn blir urettferdig henrettet av husets tidligere imam, og vi tar del i sorgen til de familiene som har mistet ett eller flere familiemedlemmer.

Jeg synes selv at jeg fikk et godt innblikk i, - men ikke forståelse for- hva som egentlig har skjedd i Iran, og hvorfor landet har vært så turbulent. Jeg har lært mer om islam, og jeg har skjønt hvorfor de muslimske lederne har gått til angrep på landets tidligere amerikavennlige sjah. Huset ved moskeen er en nydelig skrevet bok, som til tider minner om et eventyr tatt fra 1001 natt, minus magi og andre overnaturlige elementer. I stedet er det mye religion i bildet, som på sin måte tilføyer mystikk. Romanen er utrolig godt skrevet, og jeg er ganske sikker på at jeg skal kaste meg over den andre boka (Min fars notatbok) til Kader Abdolah ved en senere anledning. Jeg kan virkelig anbefale denne boka, for mer velskrevet bok skal du lete lenge etter! Jeg lurer faktisk på om jeg likte denne bedre enn Drageløperen... Les!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Jeg syns dette var en dårlig bok, menneskene var stereotypt framstilt og handlingen forutsigbar. Da syns jeg Persepolis (fransk/iransk tegneserie og film) fungerer mye bedre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er snart ferdig med å lese "Huset ved moskeen" av Kader Abdolah, og slutter aldri å undre meg over muslimenes sterke trang til å ha en religiøs leder... - som må følges betingelsesløst, og deres sterke tro på koranen som den eneste rene boka i verden... Å være så besatt av å TRO på noe slutter aldri å forbløffe meg.

Jeg er ikke så voldsomt begeistret for boka, men tar den som et innblikk i hvordan livet har vært, og er, for mange muslimer.
Man får jo også et innblikk i Irans historie i denne boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig! Boka beskriver veldig godt hvordan maktforholdene i samfunnet forandrer seg uten at den som etterhvert mister makta helt forstår hva som skjer. Jeg kan også anbefale Min fars notatbok (Spikerskrift).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med deg, den gir et godt innblikk i islamsk kultur. Jeg likte denne mye bedre enn "Drageløperen", vet ikke hvorfor. Denne var nydelig skrevet og med innslag av de fleste følelsesregistrene. Anbefaler den jeg også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Pernille GrimelandBente NogvaVannflaskeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde H HelsethKarin BerggretemorTanteMamieChristoffer SmedaasPiippokattaKirsten LundStig TLiv-Torill AustgulenellinoronilleBeathe SolbergNabodamaLesevimsaGro-Anita RoenIngvild SCarine OlsrødAnne Berit GrønbechBerit RbrekAvaLisbeth Marie UvaagMorten MüllerLinda RastenThomas KihlmanDressmyshelfEllen E. MartolJBRoger MartinsenTherese HolmEgil StangelandJakob SæthreAud- HelenBård StøreReidun Anette AugustinLailaHelena E