Forfatteren trekker linjer helt fra Grunnloven i 1814 stengte jødene ute av Norge, til den særegne norske formen for jødefiendtlighet i mellomkrigstiden og krigsårene. Selv om Nasjonal Samling og propagandaen mot jødene ikke fant klangbunn i det norske folket, gjorde nordmenn heller ikke mye for å forsvare jødene, verken da nazi-regimets brutalitet i Tyskland ble kjent på 1930-tallet, eller da Norge ble okkupert og jødene forfulgt her.

Verken norske politikere, politi, presse, deler av det jødiske miljøet eller folket som helhet levnes særlig mye ære av Michelet. Dette er bokens sterkeste side, slik jeg ser det: Den nyanserer bildet av jødeforfølgelsen i Norge, og viser hvor listig nazistene snurpet nettet rundt de norske jødene. Det var ikke snakk om brutal forfølgelse fra første dag, men en utprøving av framgangsmåter.

Boken kan også leses som en oppvisning i "show, don't tell"-måten å fortelle en historie. Samme hvor rystende fortellingene er, overlater Michelet til oss å sette inn utropstegnene. Det løfter teksten. (Hele omtalen ligger på Sølvbergets nettsider.)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Hva mener du med "den særegne norske formen for jødefiendtlighet i mellomkrigstiden og krigsårene"? Hva skilte Norge fra andre land?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er dette jeg oppfatter som Michelets prosjekt, å vise hvordan tyskerne måtte tone ned den mest aggressive raseretorikken i Norge (fordi den ikke slo an blant folket), samtidig som vi gjorde fint lite for å hjelpe jødene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tror ikke det var særegent norsk. Den norske antisemittismen i mellomkrigstida var mer europeisk enn nasjonal. Også tyskerne måtte "bearbeides", jødeundertrykkelsen ble utviklet gradvis og den aggressive antisemittismen i NSDAP var ikke allmenn. Også i Tyskland var mange passive tilskuere og det kunne kanskje skje der som her fordi det lå en mindre aggressiv, men likevel farlig, antisemittisme i bunn som hadde relativt stor oppslutning eller ihvertfall som relativt mange tolererte?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for omtalen. En viktig bok; jeg føler meg liksom forpliktet til å dytte denne oppover på leselista for å styrke allmenndannelsen og historiekunnskapene. Sikkert mye materiale der som inviterer til filosofering og ettertanke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

mgeDemeterBeathe SolbergSynnøve H HoelChristoffer SmedaasIngvild SHeidi HoltanEileen BørresenHanne Kvernmo RyeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudPiippokattaKirsten LundkntschjrldGroTurid Kalvatn SchøyenIngeborg GDagfinn JakobsenellinoronilleJarlenefertitiJulie StensethTuridmajaAnne Berit GrønbechritaolineAnne-Stine Ruud HusevågLinda RastenHarald KToveThomas Røst StenerudAlice NordliLene AndresenTorTone HEirin EftevandGro-Anita RoenTove Obrestad WøienStein KippersundLars MæhlumWenche VargasSol