I bokbloggen min har jeg oppfordret alle bokelskere om å komme med forslag til hvilke bøker som bør stå på lista over verdens beste bøker, eller bøker du burde lese.

Jeg vil gjerne ha med så mange svar som mulig, slik at vi får ei allsidig liste som mange kan bruke. Derfor legger jeg inn en oppfordring her også om å delta med dine 5 favorittbøker!

Besøk linken under og svar gjerne der. Du kan også legge igjen kommentar her i diskusjonen, så vil jeg ta dette med i lista.

hvilke 5 bøker vi DU ha med på lista over verdens beste bøker

OPPDATERING: Slik ser den foreløpige lista ut, etter mange fine bidrag: Bokelskernes favorittbøker

SLIK SER DEN FERDIGE LISTA UT: BOKELSKERES FAVORITTBØKER

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 15 svar.

Flott og tidkrevende initiativ. Imponert! Nå er det vel også mulig å klikke på favorittbøker her inne og få opp en sortert liste på alle de 5000 bokelskernes favoritter. Jeg kjenner meg faktisk litt mer igjen i den lista for den har jo et vesentlig bredere utvalg, men lista på bloggen din er også god. :)

Selv synes jeg det er vanskelig å velge så få som 5 bøker. Mine noen og tyve favoritter er også begrenset. Det kommer nok flere på den lista etter hvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
  1. Dverghesten av Gert Nygårdshaug
  2. Brødrene Løvehjerte av Astrid Lingren
  3. Sofies verden av Jostein Gaarder
  4. Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug
  5. Journey to the Center of the Earth av Jules Verne
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Salme ved Reisens Slutt av Erik Fossnes Hansen? Det er en bok som bade har gitt meg et varig inntrykk og inspirert meg både til videre lesning og skriving. Boken er god og vellskrevet, selv om den neppe er gammel bok enda til å ha rukket å bli en klassiker, selv om den for meg er blitt mer enn det. Forøvrig vil jeg bare kommentere at det er vanskelig å skulle lage en liste over verdens beste bøker, rett og slett fordi det er så utrolig mange av dem. Min erfaring er også at en "god bok" ikke nødvendigvis er det samme som en bok jeg kommer til å like, og en bok jeg liker er ikke det samme som det andre vil klassifisere som en "god bok". Men uansett så får du ha lykke til med prosjektet ditt! Du har ihvertfall fått mange innspill :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er noen av de bøkene jeg synes burde vært med på en sånn liste. Jeg har maaange flere. Listen min ligger på bloggen: http://natalienormann.blogspot.com/

  1. Bestialitetens historie av Jens Bjørneboe
  2. Bøkene om Skipper Worse av Alexander Kielland
  3. Oddbøkene av Dean Koontz
  4. Albertebøkene av Cora Sandel
  5. Shikastabøkene av Doris Lessing
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lev Tolstoy - Krig og fred

Nevil Shute - En by som Alice

J.D.Salinger - The catcher in the rye

John Steinbeck - Dagdrivergjengen

Jung Chang - Ville svaner

Godt sagt! (1) Varsle Svar

George Eliot - Middlemarch
Knut Hamsun - Mysterier
Marcel Proust - På sporet av den tapte tid
Fjodor M. Dostojevskij - Forbrytelse og straff
Olav Duun - Medmenneske

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jens Bjørneboe - Bestialitetens historie
Tarjei Vesaas - Fuglane
Harper Lee - To Kill a Mockingbird
Göran Tunström - Juleoratoriet
William Golding - Lord of the flies
:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal være med, jeg må bare tenke meg om litt ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Les ikke gode bøker. Det har du ikke tid til. Les bare de beste"

Husker ikke hvem som sa dette. Men jeg liker ideen din, Beate!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, ja det var jammen godt sagt! :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke om jeg er i stand til å sette opp en slik liste da jeg opplever at bøker jeg "elsket" en gang, - ikke har slått an i det hele tatt etter "gjenlesing". Så dette må jeg fundere litt over:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er ikke lett å velge ut kun 5 bøker man synes er de beste. Men, denne lista skal være med på å representere mangfoldet i hva som er "gode bøker", og da er det ingen fasitsvar. Håper du tar deg tid til å komme med et bidrag til lista :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lister (naiv.super) er bra, Beate. Men hva er en god bok? Til å koble av med? Spenning? Godt skrevet? Hva er godt skrevet?

Å diskutere smak og behag er ikke enkelt, rett og slett umulig. Vi risikerer å ende med at Grandiosa er verdens beste pizza.

Det finnes visse kriterier for å si noe om hva som er dårlig. Hva om vi lagde listen over de 5 dårligste? Med begrunnelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikkje meininga å diskutere smak og behag i dette tilfellet. Det er snakk om å liste opp gode bøker. Og enkelte bøker er bedre enn andre (sjølv om det sjølvsagt og er ein viss grad av smak og behag).

Og kan du seie noko om kva som er dårleg, må du kunne seie noko om kva som er bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, hva som defineres som ei god bok er jo veldig individuelt. Men dette skal bli ei liste der man ikke "stemmer frem" en vinner, men ei liste med mangfold! Derfor spør jeg flest mulig om hva de mener er gode bøker, og så setter jeg sammen hele lista. Så, det du mener er gode bøker er like viktig som det jeg mener, selv om vi liker forskjellige bøker :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Julie StensethStig TKaren RamsvikEli HagelundKirsten LundReadninggirl30Reidun Anette AugustinChristofer GabrielsenalpakkaGrete AmundsenFinn Arthur JohansenIngunn STine SundalEinonieBeathe SolbergAkima MontgomeryTrude JensenLabbelineEgil StangelandTove AlmaPiippokattaHarald KTanteMamieRandiTone Maria JonassensiljehusmorAnniken RøilTerje MathisenLilleviAnn ChristinPirelliBenedicteritaolineVannflaskeTove Obrestad WøienAnne LiseAvaThereseEllen Berg InstefjordFyodor Yovavich