Skal starte å skrive særemnet mitt snart og funderer en del rundt hvilken problemstilling jeg skal velge. Foreløpig har jeg tenkt litt på disse temaene.

  • Musikk som et virkemiddel i litteratur
  • Klassisk krim
  • Psykiske lidelser i skjønnlitteratur
  • Fantastisk litteratur som sjanger

Er det noen som har innspill på disse temaene og kanskje bøker som ville vært interessant til disse temaene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Spennende temaer du har sett på! Jeg er veldig glad i både krim og bøker om psykiske lidelser, men syns likevel det er vanskelig å gi noen tips til spesifikke bøker da det er så åpent som du fremstiller det her.
Vil tro du får veldig mye mer hjelp hvis du finner ut hvilken problemstilling du vil ha. Da er det lettere å hjelpe deg.
Ønsker deg uansett lykke til! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er jeg kanskje litt miljøskadet, med hovedvekt på "skadet".
Jeg skrev særemne om Morgan Kane for mange år siden. Og selv om jeg analyserte hele Halbings forfatterskap, inkludert de bøkene ikke så mange visste han hadde skrevet, viste utviklingen som forfatter OG trakk visse paralleller til samfunnet vi levde i på den tiden, så var læreren ikke spesielt imponert, for "jeg burde ha valgt en skikkelig forfatter".

Hadde jeg hatt de alternativene du skisserer her ville jeg valgt, i prioritert rekkefølge:

  1. Psykiske lidelser i skjønnlitteraturen. (OM du kan noe om temaet fra før). Dette er et trygt tema, selv om det helt klart er et "dypt" tema. Psykiske lidelser er godt beskrevet i mange bøker, og på mange forskjellige måter, så du har mye å velge i, og selv en streng norsklærer vil akseptere at det er "litteratur som er verdt å lese".

  2. Musikk som et virkemiddel. (Igjen, om du kan noe om temaet fra før). Her er du også trygt forankret i ting som "ER litteratur" også hos de strengeste lærerne.

  3. Klassisk krim. (Personlig ville dette vært min favoritt, men med tanke på "strenge norsklærere" så tror jeg man må levere så veldig mye MER her for å få en OK karakter). Dette er et emne du ikke trenger vite så mye om før du skriver, for det er mye litteratur der ute som kan hjelpe deg. Problemet blir primært å lage en avgrensning av temaet som passer. Norsk krim kontra engelsk/amerikansk krim? Utviklingen av norsk krim siden Knut Gribb og fremover?

  4. Fantastisk litteratur... (Ja, jeg har lest veldig mye av dette, og jeg liker det som genre. Men det kan være vanskelig å putte inn i et særemne.) Du har et vell av forfattere innen de forskjellige sub-genrene innen fantasy, og det kan være behov for ytterligere begrensninger i temaet. Skal du se på en spesifikk sub-genre (eller en spesifikk RETNING innen temaet)? På norske forfattere? På norske barne/ungdomsbokforfattere? Her kan du igjen tråkke en sart norsklærer på tærne ved å analysere noe som "ikke er litteratur".

Har du en norsklærer som faktisk vet noe om bøkene, så er det meget sannsynlig jeg ville snudd denne listen på hodet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tror jeg ville valgt klassisk krim. Er så mange herlige bøker som går innunder det temaet... Om du satser på bare norske bøker, så har jo du Anne Holt, Jo Nesbø, Gunnar Staalesen osv.. En vinkling på hvorfor krim er så viktig for nordmenn i påsken er jo noe du kan ta med?

Ellers er jo ikke Agatha Christie krimdronning for ingenting ;) Bøkene hennes om Poirot er jo berømte over hele verden... Innenfor krimsjangeren er det utallige bøker, og utallige vinklinger du kan bruke...
Håper du legger igjen et lite innlegg her når du har bestemt deg :) Lykke til :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fantastisk litteratur som sjanger er noe jeg rent personlig ville gått for :) Bøker innenfor dette er det svært mange av, ville lett litt etter noen antologier slik at du får litt erfaring med forskjellige forfattere i novelleform f.eks. Ellers er det jo allerede en diskusjonstråd med anbefalinger innenfor sci-fi og fantasy her: sci-fi/fantasytråden

Godt sagt! (0) Varsle Svar

TA FOR DEG EN BOK INNE FANTASY OG FINN UT HVA SOM ER SPES MED DET TEMAET. sKrev 64 sider om scifi på videregående selv, og læreren var sliten etter ca 20 sider...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

He, he, konge! Da må det vel sies at du utførte et godt stykke arbeid med å analysere boka :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kristine LouiseKirsten LundRufsetufsaAnne Berit GrønbechTor-Arne JensenReadninggirl30TanteMamieOlaugKaren Ramsvikmay britt FagertveitLailaStig TEli HagelundReidun Anette AugustinVibekeMarianne  SkageEinonieLisbeth Marie UvaagLinnAEKikkan HaugenritaolineHanne Kvernmo RyeBjørg Marit TinholtBeathe SolbergHeidi HoltanJulie StensethPi_MesonChristofer GabrielsenalpakkaGrete AmundsenFinn Arthur JohansenIngunn STine SundalAkima MontgomeryTrude JensenLabbelineEgil StangelandTove AlmaPiippokattaHarald K