Da tar jeg til ords for lydbøker! La oss dele våre aller beste erfaringer med lydbøker på denne tråden :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 92 svar.

Lydbøker er helt fantastisk når jeg går tur med hunden. Han får tur, jeg får frisk luft OG hørt bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er glad i å høre lydbøker og har alltid likt å bli lest høyt for også etter at jeg lærte å lese selv. Elsket å høre hørespill på Barnetimen som liten og husker og god bok programmene som gikk på radio da jeg ble eldre.
Jeg hører voksenbøker når jeg kjører alene i bilen, men som regel er barna med og da går det i lydbøker som passer for dem. Noen bøker griper meg veldig, mens andre ikke gjør det - det samme gjelder jo også bøker i papirformat, men på lydbøker er man mer avhengig av at den som leser boka gjør det godt og på en måte som fenger. Den siste lydboka jeg hørte var "Boktyven" - anbefales. Jeg rakk ikke å bli ferdig med en på lydbok for neste låner skulle ha den, så jeg fullførte den i papirformat. Tonje Glimmerdal av Maria Parr og Den magiske fingeren av Roald Dahl er for tida favoritter på lydbok hos eldste på snart 8 år. Jeg har forresten flere erfaringer med at barnebokklassikere (Lindgren, Vestly, Prøysen, Egner) fenger mer på lydbok enn som opplesningsbok for jenta mi. Hun sitter gjerne og hører lydbok mens hun leker eller pusler med sitt, og er også veldig glad i å bli lest høyt for.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Les Miserables" (hørespillversjonen til Radioteateret) var min siste lydbokopplevelse. Godt fornøyd med den. Neste lydbøker blir "Seierherrene" av Roy Jacobsen og "Det vi kan stå for" av Geir Lippestad. Synes det er god avveksling fra papirboken, dessuten sparer man øynene litt ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig: det er godt både med avveksling og å spare øynene. For noen er det også et pluss å kunne gjøre noe annet mens de lytter. Det hender jeg lytter mens jeg strikker (eller lager middag til familien). Men jeg liker aller best å legge meg ned på kvelden og lukke øynene mens jeg lytter. For meg er det en fin måte å gli inn i fortellingen og virkelig oppleve den.

Interessante bøker du forteller om. Kan godt tenke meg at Les miserables gjør seg godt som hørespill.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En av fordelene med lydbøker, er at de i motsetning til papirbøker kan oppleves i et mørklagt rom (f-eks før man skal sove om kvelden/natten) , - uten av man distraheres av noe som helst. Jeg har nå starten lyttingen til "Seierherrene" , og nettopp det at jeg kan lukke øynene, gjør at jeg makter å leve meg ekstra godt inn i historien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig. Jeg lever meg som regel også stekere inn i handlingen i et mørkt rom med lyden på øret :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fikk lyst å hente frem igjen denne, da jeg nå begynner å venne meg mer og mer til lydbøker og like de bedre og bedre.
Nå da formen har vært sjaber ei stund og jeg har vært veldig sliten har lydboka gitt meg mange gode timer der jeg bare ligger med øynene igjen og lytter. Veldig deilig da ikke orker å lese selv.
Også så suverent det er å sette på en lydbok da man våkner om natta istedet for å sette på lyset for å lese en papirbok!
Selv om papirboka er absolutt favoritt, ser jeg endelig endel fordeler med lydboka også :)
Og for en deilig tanke-pause da man ligger å hører på lydbok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har samme positive opplevelser som deg ang sjaber form og lydbok. Hørte hele Gillian Flynns Gone Girl (Flink pike) under en influensa sist vinter da jeg, med feber, ikke orket noen ting. Men jeg orket likevel å høre på lydbok innimellom! Jeg hadde ikke klart å lese papir- eller ebok i den tilstanden.

Jeg vet ikke lenger om papir- eller ebok er noen favoritt her fordi lydboka er såpass god å ha! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsomt at denne tråden har blitt plukket frem igjen!
Jeg tenkte på den her en dag, for etter påminnelsen her så har jeg gitt det ganske mange nye sjanser og har et mye bedre forhold til de.
Har hørt 16-17 lydbøker i år, etter mange år nesten uten.
Liker godt å høre på da jeg er for sliten til å orke å høre selv, da jeg gjør husarbeid og da jeg kjører!
Dette er en super måte å gi hodet pause fra tanker og å øve opp konsentrasjonen.
Takk for påminnelsen!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lytte mens jeg leser, forresten? Hvor sakte skal det gå da? Kollegaen min la igjen ei lydbok i lastebilen, endelig ei lydbok som funker heeelt uproblematisk... På svensk og lest raskere enn tidligere lydbøker. Hvorfor må norske innlesere dvele så lenge? Teaterarven? Själakistan av Ann Rosman er foreløpig ganske så interessant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fikk lyst til å løfte frem denne tråden igjen da det virker som flere og flere gleder seg over lydbøker. A propos det at du syntes de leste sakte: på audible så kan man faktisk styre lesehastigheten! - Kanskje noe for deg? :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

God idé, men ikke hvis det fordreier stemmen!! Jeg kan ikke fordra at noen "gjør til" stemmen (et av mine tidligste barndomsminner faktisk, med tanter og denslags som "klæsseprater" som mareritt...), så jeg er litt skeptisk frem til det motsatte har overbevist meg... :-P
Men - har ennå til gode å finne et sted på nett eller app som tilfredsstillende kan yte godt nok til å ønske å beholde den. Hva bruker du? Flere med innspill?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm... Jeg må bare si at jeg stort sett hører på lydbøker på engelsk (evt fransk og tysk). At det går for sakte har jeg sjelden opplevd.

Norske lydbøker har jeg hørt få av, men de jeg har hørt var heller ikke veldig trege. Det hele kommer vel an på oppleseren/lydbokforlaget! Ville ikke like teater-stemmer som dveler jeg heller heller (jf "teater-arven som du nevner).

Har du hørt noen gode lydbøker i det siste?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Siden Ann Rosman på svensk - ingen jeg har klart å komme gjennom... De leser så treigt på norsk at enten blir jeg totalt anspent av å konsentrere meg om ikke å gå glipp av noe, eller huet mitt har løpt ut for hver tredje setning. Jeg tenker normalt endel fortere, så jeg klarer ikke følge med... På svensk hadde jeg sånn passe med tid til å bruke ordene som karameller, lesehastigheten var høyere enn på norsk.

Kan tenke meg andre språk som ikke er så nær morsmålet gjør det greiere, for huet antagelig trenger ørlitt mer tid, avhengig av hvor trent en er i det aktuelle språket. Engelsk er f.eks. likebyrdig med norsk for meg, men engelsktalende snakker generelt fortere, har jeg inntrykk av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror det har løsnet nå, kommet gjennom én til, Gulldronning, perledronning av Margaret Skjelbred. Og den var fin... Fin for en søndag på sofaen med noe annet tanketomt håndarbeid mellom fingrene. Nå gleder jeg meg til å fortsette med den som ligger i lastebilen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da du startet denne tråden, fortalte jeg at jeg ikke hørte så mye på lydbøker. Vel, du klarte å overbevise meg om å gjøre et nytt forsøk, og nå lytter jeg til bøker stadig vekk. Er akkurat ferdig med det som for meg foreløpig er den ultimate lydboka, nemlig Bicycle Diaries av multikunstneren David Byrne, som jeg har skrevet litt om her inne, på siden boksamling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har alltid en lydbok på iPoden. Den lytter jeg til når jeg gjør husarbeid, strikker, går tur, tar buss/tog og når jeg sitter på café og venterom. Jeg har en idé om at jeg ubevisst foretrekker lydbok framfor mine egne indre dialoger, som jeg tror jeg blir litt "ko-ko" av. Så til andre "sjuklinger" der ute som er utestengt fra arbeidslivet og er tvunget til selskap med dere selv, lydbok anbefales! Det er mye terapi i å høre hva andre har tenkt og tenker og slippe sin egen hjernestøy innimellom.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Jeg har begynt å høre mye mer på lydbøker enn jeg gjorde før. Jeg hører kun i bilen - og det blir mest til og fra jobb. Noen av bøkene hører jeg både som lydbok og leser som e-bok, slik at jeg kan fortsette med den samme boka på senga. Akkurat nå er det Tore Renberg sin siste som jeg leser i to formater. Han leser selv - det er positivt.

Den forrige var Hulemannen som lydbok - oppleseren fungerte bra med teksten her også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Prøver fortsatt å lære meg til å høre lydbok på jobb, jeg kjører lastebil. Men dagskiftet er håpløst, for da overtar handsfree lydanlegget når jeg svarer telefonen og turene er ofte for korte til både trafikkmeldingene på radio og et helt avsnitt før jeg er framme. Så på kveldsskift har jeg begynt på'n igjen, for da er turene lengre, men straks noe "skjer" foran meg, noe så enkelt som fletting av en påkjøringsfil får meg til å glemme å høre etter. Tilbake og begynne avsnittet på nytt. Trafikksikkerheten kommer da virkelig først, så ikke glem å se dere rundt for det om lydboka er altoppslukende! Folk som kjører ujevnt er krevende for yrkessjåfører å følge med på...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg bruker 40 minutter i bil for å komme meg til jobb hver dag.
Føler dette fer mye dødtid, og hører derfor på lydbøker på veien frem og tilbake. Er så innmarri mange bøker jeg har lyst til å lese og jeg får lest mange flere bøker på denne måten. Jeg elsker lydbøker! :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg kjenner at jeg sliter ekstra mye med konsentrasjonen da jeg skal høre på lydbøker. Noen tips??
Vil veldig gjerne like det! Syns det er godt da jeg blir helt oppslukt av de og glemmer det jeg driver med :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

I hvilke situasjoner, i hvilken setting, har du hittil prøvd å høre på lydbøker? Når på døgnet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har prøvd da jeg har kjørt, da jeg har gjort husarbeid og bare liggende på soffaen. Det har vært på dagen, ettermiddagen og kvelden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mine første positive opplevelser med lydboka:

Jeg var kjempesliten og måtte legge meg (tidlig), men ikke fikk sove. Samtidig nektet jeg å gi glipp på litteratur-interessen. Øynene var for trøtte til å lese. Lydboka roet meg gradvis ned, gjorde meg fokusert og interessert og lot meg sovne. Dette førte til at jeg lyttet til lydboka med fornyet interesse neste kveld, og neste (selv om jeg måtte gå litt tilbake, og høre om igjen, i og med at jeg hadde sovnet mens jeg lyttet).

I ettertid har jeg opplevd flere andre positive erfaringer med å velge lydbok. Kommer gjerne tilbake til det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Støtter flere av de tidligere talerne, ikke minst de som syns det er stas at det nå kommer en tråd som er positiv til lydbøker. Men jeg er også enig med Rufsetufsa i at lydbok og Radioteater er to helt ulike ting, og at det ikke er ulogisk å like det ene mens man har har et mer trøblete forhold til det andre. I diskusjonene her inne skilles det vel ikke alltid tydelig mellom disse tingene.

Jeg er først og fremst en elsker av hørespill, men nå er det tips om lydbøker det spørres etter her. Og da er Nils Nordbergs opplesninger av Hans Olav Lahlums bøker det vi har kost oss mest med i det siste. Fra tidligere er Richard Herrmanns opplesing av egne ting store favoritter.

Jeg har ikke for vane å lese bok og høre lydversjon av den samme parallellt. Men det jeg gjerne anbefaler er å prøve samme tittel som både lydbok/opplesing og hørespill Dette gir opplevelser som heller forsterker enn ødelegger for hverandre. "De elendige" er et flott eksempel

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant tema å prøve både lydbok og hørespill av samme bok. Det burde prøves ut, ja. Har tenkt på det mtp bl.a Charles Dickens og, faktisk, Victor Hugo. Takk for tips om De elendige :-) Ser at min faste lydbokhandel har både De elendige og Dickens-hørespill som har fått positive omtaler. Jeg har likt å lese drama/skuespill (lenge siden sist), så jeg burde vel prøve et lytte-skuespill.

I enkelte tilfelle vil jeg hevde at forskjellene mellom å lytte til hørespill og lydbok ikke er så ulike. En rekke roman-lydbøker benytter fler enn en oppleserstemme for å levendegjøre, differensiere og tydeliggjøre personer, dialoger eller andre aspekter ved boka. Uansett er dette ikke så viktig for meg å diskutere nå. Jeg er bare glad for at flere oppdager lydboka!

Jeg er overbevist om at lydboka kan styrke litteratur-gleden for mange. Mange ville nok bli positivt overrasket om de fikk høre ei passende lydbok :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du sier at det ikke er så viktig for deg å diskutere. Jeg kommer med en liten tilbakemelding allikevel: en hovedforskjell på lydbokversjon- og hørespillversjonen av samme tittel, er tempoet i framdriften og den totale varigheten. Et hørespill går raskere gjennom handlingen og varer vesentlig kortere enn en lydbok. Dette kan ha innvirkning på bruksområde (og hva man liker).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Akkurat varigheten er årsaken til at jeg tok med meg et hørespill fra biblioteket nylig, men jeg sliter med det også i lastebilen, for musikken som skal sette steningen er for høy og jeg får problemer med å oppfatte ordene... Jeg vil ikke skru opp mer, for det blir slitsomt, og skal jeg kjøre uten å se instrumentene, må jeg kunne høre turtallet... Har for vane å høre på motoren, ikke se på andre ting enn veien... Skal jeg ha håp om å fullføre de to lydboksene jeg har nå, tror jeg det må bli hjemme!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er notert :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har jeg dårlig erfaring med. Har prøvd noen, men John Blund kommer med en gang så jeg får ikke med meg mye av innholdet, så lydbøker har jeg på en måte gitt opp. Men Radioteaterets dramatisering på cd, det liker jeg kjempegodt. Vil da gjerne anbefale De dødes tjern og Døde menn går i land av Andrè Bjerke. Meget gode, stemningsfulle teaterversjoner på øret. Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selvmotsigende svar fra deg, men likevel interessant :-) For øvrig vil jeg anta at nokså mange vil sette pris på å sovne og sove godt til en lydbok :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikke akkurat selvmotsigende svar, da. Jeg har prøvd mange diverse lydbok, men det har ikke falt i smak. Ofte har det vært stemmen til oppleseren sin skyld. Så jeg har gitt sjanse til lydbøker. Men Radioteaterets versjon og en vanlig lydbok er to helt forskjellige ting. Så jeg foretrekker Radioteateret. Vil heller ha teater i øret enn ren opplesning. Dramatisering på cd av bøker gir mer stemning. Det er i hvert fall min mening, men hver sin smak og behag:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skjønner. Jeg merker selv at jeg blir mye mer engasjert når oppleseren er god. Det er blitt slik at jeg helst velger bøker der oppleserens stemme er ok. Jeg lyttet til Gillan Flynn's Gone Girl da den kom ut. Der var en kvinnelig og en mannlig amerikansk oppleser og de underbygget til de grader stemningen og handlingen i thrilleren på en god måte at jeg ble fullstendig revet med fra starten. Kan anbefale den på det varmeste! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for anbefaling! Den er herved bestilt fra biblioteket :)
(Og jeg må legge til at jeg ble mildt talt sjokkert da de hadde den inne!! Papirboka er det 9 mnd ventetid på!!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er det bare å glede seg! :-)

Men hva kan det si oss at det er så kort ventetid på lydbok vs papirbok?

For øvrig bør vel bibliotekene fort gå mer og mer digitalt vil jeg tro, og håpe. De trenger å følge med i utviklingen.

Det er bare rasjonelt at du etterhvert vil kunne låne hva du vil når du vil uten å betale (eller evt et betalings-medlemsskap). Det være seg e-bøker eller lydbøker.

Amazon har en slik låne-ordning (i tillegg til alt du kan kjøpe, naturligvis). Men den er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge (Amazon Prime).

Mtå tilgjengelighet på e-bøker: En god e-bokleser (type Kindle eller andre) gir tilgang til vanvittig mange bøker.

Mtp digitale lydbøker: min gode erfaring er å investere i skikkelig headset (ikke bruk ørepropper). Du vil få en kjempegod lydbokopplevelse hodetelefoner av en viss kvalitet (spør meg gjerne om mine erfaringer).

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Ja, jeg er spent på denne!

Tja, hva kan det fortelle oss? At papirboka fortsatt er en favoritt kanskje. Eller at folk ikke tenker over muligheten med lydbok på biblioteket. Jeg ble imponert nok over at de har så mye nye bøker på biblioteket i det hele tatt (!) at de hadde den på lydbok hadde jeg aldri trodd. Visste heller ikke at lydbøkene kommer så raskt etter papirboka. (Jeg er ikke særlig bevandret i lydbøkenes verden)

E-bok kjenner jeg ikke til i det hele tatt, og er ganske så skeptisk! Hehe... Men leste i en annen tråd her, var det ikke et bibliotek i Bergen eller noe sånn som skulle starte med utlån av e-bøker eller noe sånn?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så bra! Håper på innspill etterhvert om Gillian Flynn innfrir eller ei.

Ja, svært mange tenker ikke over lydbok-muligheten, Jeg kan aldri huske at det var noe jeg ble oppfordret til å prøve mens jeg gikk på skolen.

Flere biblioteker i Norge er i ferd med å slepe seg etter mtp å tilby utlån av e-bøker (14 dager og så forsvinner boka).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skal gi lyd fra meg hva jeg synes :)

Nei, ytterst få lydbøker jeg har hørt selv. Enda så glad jeg er i bøker! Aldri tenkt at det er et alternativ. Tenker på alle de timene jeg feks har hatt i buss mellom Oslo og Trondheim, med kun litt lesing fordi det så ofte endte med at jeg ble bilsyk. Ikke engang da var jeg innom tanken lydbok......
Jeg hørte mye positivt om at jeg leste så mye da jeg var liten også, men jeg kan heller ikke huske at noen på skolen e.l. nevnte lydbøker nei.

Bra at bibliotekene følger etter med e-bøker også da. Håper de kommer med en mer praktisk løsning enn lydbøker på cd etterhvert også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Begynte med den boka i går kveld (papirformat). Må jo lese den siden jeg liker psykologiske thrillere så det spørs da om den er oppskrytt eller ikke:) Lydbøker er jeg ikke sikker på om jeg kommer til å like, men har i alle fall prøvd:) Syns det går for tregt enkelte ganger når jeg skal høre på ren opplesning. Det blir litt langdrygt:(

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg har høyrt mykje på lydbøker dei siste åri. Det var ein vanesak, men då eg ein sommar plukka bringebær i nokre veker var det perfekt å byrja å lytta meir, og eg vart godt vant til det. Dei andre tok pause, medan eg sto i mi eigi bringebærverd og lo, bok etter bok. Etterkvart vart det ei heilårsgreie, no høyrer eg lydbok på bussen, når eg går til jobb eller når eg er åleine i bilen. Av og til til oppvask eller liknande, og sjølvsagt til all bærplukking.
Eg synes det passar best med fantasy på lydbok. Det er som om nokon fortel eventyr til ein, som når ein var liten. Men det er òg mykje anna som høver, so sant opplesaren er god. Eg har gitt opp eit par, når eg ikkje klarte å komma på bølgjelengd med opplesaren.
Å høyra ei lydbok og lesa ei papirbok er to ulike ting - i lydboki ligg det allereie ei tolking, nokon har lese den før meg. Men det er ofte spanande, enten når denne tolkinga er lik eins eigi, når den skil seg heilt eller når ein vert merksam på korleis den påverkar deg som lyttar. Dessutan er det jo grueleg praktisk, i alle tilfelle der du ikkje kan ha ei bok i handi.
Eg nyttar audible.co.uk, som eg har sett fleire her. Det er rimeleg (i motsetjing til andre her blir det ikkje meir enn vel ein halvtime lytting kvar dag, so ei bok held nokre veker), og svært praktisk dersom ein nyttar appen. Då slepp ein vegen innom ein pc før boki er lagra på dingsen og klar til å høyrast.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da må jeg vel nevne ungene mine, de elsker lydbøker! Høytlesning og, for all del, men lydbøker er de veldig glade i. Vi har hele serien med Gobokens mine første fakta, og de CDene der tror jeg snart de har hørt i stykker. CD og bok. Samme med lydboken om Kardemommeby.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Endelig en tråd som er positiv til lydbøker! :)
Jeg har et veldig godt forhold til å lytte til lydbøker, enten det er på lange bilturer, på toget på vei til jobb, eller mens jeg pusler med ett eller annet hjemme. Det startet som adspredning på lange bilturer fra Oslo til Trondheim og tilbake igjen da jeg var liten (de bilturene var veldig lange..). Da gikk det i serien om "Sofie og Katrine" som var barn under krigen, og Torill Thorstad Haugers fantastiske bøker fra vikingtiden. Etterhvert kunne jeg sitte i timesvis på rommet og bygge lego eller holde på med andre ting mens jeg lyttet. Jeg slet lenge med å lære å lese, dysleksien gjorde at jeg strevde i mange år. Lydbøkene hjalp meg med å holde lesegleden oppe, noe som også gav meg vilje til å fortsette å jobbe med lesinga. Nå sluker jeg papirbøker, men gleder meg fremdeles over en lydbok fra tid til annen. Jeg låner mest på biblioteket, det er ikke vits i å kjøpe dyre lydbøker når man kan låne dem på biblioteket.
Siste lydbokprosjekt var Victor Hugos "De elendige", før det koste jeg meg med å lytte til JK Rowlings "Den tomme stolen" to ganger for sikkerhets skyld ;)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Dette var hyggelig lesning, Kaia! Så bra at du deler med oss hvor viktig lydboka var og er for deg.

Du var jo kjempelur som dyrket interessen for lydbøker den stunden dysleksien bød på utfordringer - dette er viktige erfaringer og kunnskaper som mange kan dra nytte av. Det er uansett smart å bli vant til lydbøker fra man er liten av, tror jeg (men det er aldri for sent å begynne!).

Jeg tilbyr jevnlig mine barn lydbøker - noe de setter pris på som supplement til høytlesning fra oss foreldre. Det er en fin ting for barn å kunne venne seg til å pusle med ting, slik du gjorde, mens de lytter til ei bok (jeg har ennå ikke vokst fra Lego - kanskje ungene og jeg skulle høre på lydbok neste gang vi bygger, he-he!).

De fleste bibliotek har nokså mange lydbøker til låns, og man har jo lov til å komme med forslag til hva de kan kjøpe inn også :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En solskinnshistorie! Hurra for lydbøker og lesegleden :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er kanskje litt OT, men lurer på hvordan det er å lese papirboka samtidig som man hører på samme lydboka?
Feks hvis jeg holder på med en papirbok da jeg er hjemme, men hører noen kapitler av samme bok på lydbok feks på vei til/ fra jobb.
Hvordan er sporene på lydbøkene i fht i papirbøkene? Vil det være vanskelig/ tidkrevende å finne frem til riktig spor/ kapittel?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lenge siden denne lydbok-tråden har vært fremme, men har noen nyheter ift det du spør om Grethet87:

Kindle og Audible har inngått samarbeid på den måten at du kan veksle mellom skrift og lyd og med en gang være på "rett sted". Gode nyheter for mange, vil jeg tro :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Okei :)
Storytel er også kjekk der!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Storytel har jeg ikke prøvd. Du er fornøyd med den?

Whispersync for Voice heter opplegget mellom Kindle og Audible:
http://www.audible.co.uk/mt/wfs/narrow/ref=a_pd_Fictio_c2_1_wsrch

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bortsett fra prisen er jeg veldig fornøyd med Storytel. Men veksler litt mellom Storytel og Audible. Måneder hvor jeg tenker at jeg ikke får hørt så skrekkelig mye bruker jeg Audible siden man her betaler per bok.

Det beste med begge to er at man kan stille hastigheten på opplesningen. Som andre har påpekt her - norske opplesere leser ofte fryktelig tregt. Da er det veldig greit å kunne speede ting opp. Denne muligheten eksisterer jo ikke for CD-lydbøkene fra biblioteket (jeg har i hvert fall ikke en CD spiller i bilen hvor det er mulig), så jeg har rett og slett ikke giddet å låne noe særlig lydbøker der i fra i det siste. Men så stod plutselig "Svøm med dem som drukner" på hyllen og smilte til meg. På papirboken er det jo bare 82 stykker i kø og for eboken er jeg vel nå nr 16 i køen. Kunne ikke helt tro jeg så riktig rett og slett. Så nå skal jeg bruke de neste 12.5 timene frem og tilbake til jobb for å høre den ferdig. Blir vel ut i slutten av neste uke tenker jeg. Går litt tregt. Men ikke plagsomt tregt, selv om jeg jo hadde foretrukket et noe hurtigere lesetempo.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har bare prøv Storytel av lydbok appen, men liker den godt! Jeg hører kun på norske/svenske lydbøker. Eneste som trekker ned er mnd prisen på 169 kr.
Venter i spenning på hvordan det vil fungere med lydbøker i ebokbib og når det kommer....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hører på engelske, norske og svenske lydbøker via Storytel, og synes det er glimrende! Det som er det aller beste (for meg som lærer) er at den har alle de gamle, klassiske tekstene, så hvis jeg leter etter noe av Welhaven eller Ibsen, så finner jeg det der. Jeg lytter til romaner når jeg sykler til jobb, i klassen blir det dikt og forskjellige korttekster, og i bilen på langtur hører vi på alle hørespillene fra NrK. Noen av bøkene kan også leses som ebok samtidig. Jeg synes app-abonnementet koster meg mange penger, men det er i alle fall månedens best benytted penger:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her tror jeg først og fremst du må gjøre egne erfaringer. Jeg har selv tenkt til å prøve dette snart. Har tenkt på det flere ganger da jeg har hatt mulighet til å lytte og lese samtidig, men lydboka har vunnet hver gang :-)

Som Kaia nevner, så er de fleste lydbøker inndelt i kapitler på samme måten som bøkene.

Jeg bruker stort sett digitale lydbøker via app'en til audible.co.uk, og den gjør det enkelt og raskt å finne frem siden du kan lage deg bokmerker. Ellers så starter den opp å spille der du sluttet å lytte sist. Den app'en gjør det også kjempe-enkelt å hoppe videre, eller bakover, til andre kapitler, så den er jeg veldig fornøyd med! Var nok mye verre før da man skulle spole seg frem og tilbake på lydkassetter eller finne rett spor på cd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, bare kom til å tenke på det da jeg holder på med en ganske tykk bok nå og så at dem hadde dem som lydbok på biblioteket....
Så det cder fra biblioteket som blir aktuelt for meg. I alle fall nå i starten da jeg ikke helt vet om lydbok er noe som vil falle i smak. De er jo så dyre, og sjelden like store kupp og komme over der som på papirbøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler deg Ordflyt, et program som kan lastes ned på din datamaskin, eller som app. Flere lydbøker kan lyttes til gratis, og du vil fort finne ut om lydbøker faller i smak. Jeg lyttet sist til Odysseen av Homer - gratis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har testet Ordflyt-app'en og den fungerer fremdeles dårlig. Så den er ikke noe alternativ for meg. Håper den kan bli bedre snart! Ellers så er nettet fullt av steder hvor du kan lytte til gamle klassikere gratis (med varierende kvalitet - i og med at det er gratis). Mitt fokus er som oftest på litteratur fra etterkrigstiden og frem til i dag. Da finner jeg sjelden lydbøkene på gratis-steder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er klart det ville vært en bedre og mer relevant lydboktjeneste om alle norske lydbøker var representert - samt at flere utgivere ville solgt sine bøker gjennom Ordflyt - allikevel er jeg generelt godt fornøyd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hva slags problemer har du hatt med appen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, tenkte akkurat på det selv! :) Det skal testes ut med en gang jeg er ferdig med lydboka fra biblioteket.
Ordflyt virker temmelig suverent!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du nevner at lydbøker er dyre, men jeg har en veldig god deal med audible.co.uk:

Membership Plan Description (audible.co.uk):
Special Offer: Only £3.99 a month for the first three months, £7.99 thereafter.
Receive 1 credit each month.
Roll over up to 6 credits.

Dette betyr mao at du betaler max 35 kr de første tre månedene (du kan da kjøpe 3 lydbøker til 35 kr hver!). Deretter koster medlemsskapet ca 68 kr pr mnd = du får en lydbok for den summen. Du må ikke kjøpe en lydbok hver måned - du kan spare opptil 6 poeng (1 for hver måned) og kjøpe når du vil. For øvrig så har audible.co.uk svært ofte salg og tilbyr lydromaner/bøker til en brøkdel av månedsmedlemsskapet! Mange store kupp å gjøre!

Så der er store kupp å gjøre også på lydbok-fronten :-)
Håper denne infoen kan oppmuntre deg til å prøve lydbok :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takker for tips, men jeg er nok dessverre ikke stødig nok i engelsk til å høre på lydbok på engelsk. :/
Men har vært å lånt meg ei lydbok på biblioteket i dag(!), riktig nok på cd, men det vil jo hjelpe meg til å finne ut om dette er noe jeg kan like! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hallo Grethe :-) Jeg er litt nysgjerrig på om du har prøvd lydboka og hva du synes hittil? :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter sjokket gikk over, over at biblioteket faktisk hadde "Flink pike" på hylla (!!!) så er den nå bestilt som lydbok. Hvis denne er i nærheten av så bra som mange skal ha det til tror jeg dette virkelig kan hjelpe meg til å like lydbøker og få inn en vane med det!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Heisann! Jeg har bare hørt på den på to turer så langt. Litt usikker på hva jeg mener enda. Sliter med å klare holde fokuset, men har tro på at det er noe jeg kan like!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om du her helt uvant med lydboka, så kan du kanskje lettere venne deg til den gjennom å lytte på kvelden og før du skal legge deg. Da trenger du formodentlig ikke konsentrere deg om så mye annet. Lydboka er både avslappende, engasjerende, og, til slutt, deilig søvndyssende :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg har tenkt at det kanskje kunne vært noe, så jeg har tatt med noen cder inn og funnet frem en eldgammel diskman ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så kult, he-he! Gode gamle diskman :-) Skulle nesten ønske jeg hadde en bærbar kassett-spiller fra 80-tallet både for kuriositeten, kulturminnevernet og hyggens skyld, he-he.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fant den da jeg dreiv å rydda, hehe, men kan jo bli kjekk å ha nå! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kommer litt ann på hvordan lydboka er lagt opp. Noen lydbøker har ett spor per kapittel, slik som de engelske Harry Potter-bøkene som jeg kjøpte meg på Pottermore.com. Mens andre bøker er lagt opp anderledes. flere spor per kapittel ol. Men jeg har inntrykk av at de fleste kapittler i lydbøker starter på begynnelsen av et spor.
Personlig tror jeg den største utfordringen med å bytte på slik er å omstille seg fra den stemmen/stemningen/rytmen du har inni hodet når du leser til oppleserens versjon. Det tror jeg kan bli en såpas stor overgang at det ødelegger. Jeg ville heller hørt på lydboka på vei til/fra jobb, også hatt en annen bok til andre anledninger...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det med utfordringen med omstilling har jeg ikke tenkt på, men du har helt sikkert rett!
For min del blir det lydbøker på cder som er aktuelt, så det er kanskje å gjøre det vell tungvindt å ha samme papir og lydbok samtidig ifht å finne riktig sted. Tenkte bare at det hadde vært greit for å slippe holde på med så mange bøker samtidig og for å unngå at det tar for lang tid mellom hvert kapittel.
Skal teste ut å ha en novelle samling i bilen nå. Da regner jeg med å rekke en historie pr kjørevei til/ fra jobb. Da slipper jeg både spoling og flere historier og forholde meg til. Spent på hvordan det blir. Nesten ikke hørt lydbok før.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke hva jeg gjorde før jeg oppdaget lydbøkene! Nå kunne jeg iallfall ikke klart meg uten. Både i jobbsammenheng og privat tilbringer jeg mye tid bak rattet, og det er fantastisk å kunne lytte til en god bok istedenfor ymse prat og reklame på radio. Hvis jeg må kjøre i mer enn 15 min og har glemt lydboken hjemme føles det som om tiden er fullstendig bortkastet.
Lydbøkene er prisgitt oppleseren. Det er nok enkelte stemmer jeg ikke har likt, og dermed ikke har fått god følelse for boka heller. Men de fleste er gode opplesere. Min beste lytteopplevelse var Haruki Murakamis "Kafka på stranden". Oppleseren var fenomenal! Det ble noen ekstra omveierer før jeg kom meg hjem :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja. lydbøker er genialt!

  • Bilkjøring over lengre strekninger og lydbok = sant! - Enig med deg!
  • Lydboka er i nokså stor grad prisgitt oppleseren (eg. forlaget). Vi som liker lydbøker har sikkert mange eksempler der.

  • Murakami, Kafka on the Shore: lyttet du til norsk eller engelsk utgave?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Norsk :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Då var det kanskje min favorittinnlesar Duc Mai-The du høyrde på. Han er fantastisk flink! Eg kan nokon gonger ta med meg ei bok eg kanskje ikkje ellers ville ha lånt på biblioket på grunn av at det er han som les.. Kan anbefale 1Q84 med same innlesar! Kafka på stranden er forresten akkurat innlånt frå biblioket. Gledar meg veldig!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja han er det! Utrolig dyktig fyr:-) Har nok allerede hørt 1Q84 og syns den var fantastisk. Kan du anbefale andre bøker han har lest inn?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av dei eg har vore borti er nok "Utskudd" av Sadie Jones og "Insirklinger 1" og "Insirklinger 2" av Carl Frode Tiller dei eg har likt aller best (viss ein ser vekk frå 1Q84 - den store favoritten!) På Lydbokforlaget sine heimesider kan ein få opp ei oversikt over alle innlesarane,og kva bøker dei har lest inn: https://www.lydbokforlaget.no/node/118
Kanskje du finn nokon favoritter her??

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her kjenner jeg meg igjen: at man tar fatt på ei bok man ellers kanskje ikke ville lest - bare pga at man har så gode erfaringer med oppleseren! Dette har skjedd meg en rekke ganger.
En riktig god oppleser stimulerer virkelig til mer lesing og lytting!

Nå skal det sies at jeg noen ganger har opplevd at en genial oppleser av en moderne klassiker har lest inn bøker som er totalt uinteressante for meg. Det er nå så, de skal også leve; det ville vel være urimelig å kreve at disse gode oppleserne bare hadde lest de "høyverdige" perlene :-)

Jeg har lastet ned "Kafka på stranden" i min engelske lydbokhandel og gleder meg. Jeg driver og utsetter å lytte til den for å "spare" godbiten (!?) - Ikke spør meg om logikken der... he-he.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Så hyggelig å lese :-) Herlig å lese at lydbøker kan stimulerere til å lage flotte håndarbeidsprodukter også! Jeg har litt erfaring med håndarbeid til lydbøker selv. Og mer (både håndbarbeid og lydbøker) skal det bli. Fortrinnsvis hekling og strikking :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei
Jeg er Dora. Jeg så profilen din på bokelskere.no, liker å være din venn.
Jeg håper du ikke tankene. Hvis u vil vite mer om meg og for meg å sende
deg mitt bilde, send meg en epost på (dkumba30@yahoo.com

Takk.

Hi
I am Dora. I just saw your profile on bokelskere.no, like to be your friend.
I hope you do not mind. If u want to know more about me and for me to send
you my picture, send me an email at (dkumba30@yahoo.com

Thank you.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ikke så ofte jeg hører på lydbøker, men det skyldes ene og alene at jeg sjelden har tid til det. Som noen har vært inne på i en annen tråd, er opplevelsen helt avhengig av oppleseren. Personlig synes jeg en god oppleser tilfører boken noe ekstra, mens en riktig dårlig en trekker ”lese”opplevelsen ned. Min beste erfaring så langt, er å høre Kjell Askildsen lese egne noveller. Magisk!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du nevner at du ikke hører så mye på lydbok som du ønsker. Har du forsøkt å lytte til lydbok på kvelden (alternativ til pc og tv)? Min erfaring er at det virkelig er en utmerket måte å roe ned på. Tekopp eller pledd på sofaen. Ligge i senga og lytte til man blir så behagelig avslappet at man sovner :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Trekker fram denne tråden igjen, for etter at du startet den og vi diskuterte lydbøker, er jeg blitt helfrelst. Handler engelske lydbøker på Audible.com, låner norske på biblioteket eller kjøper dem på nettet. Er akkurat ferdig med Umbrella av Will Self, en forfatter jeg ikke kjente til før du nevnte ham. Har skrevet litt om romanen her.

En stor takk til deg, Krira.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset. Og ja da, har vurdert det. Men jeg jobber lange dager, og kveldene er den eneste tiden jeg har til å lese (gjerne med både pledd og en tekopp), og jeg har en diiiger bunke med bøker liggende som jeg gleder meg til å ta fatt på. Sukk, døgnet skulle hatt mange flere timer … Har fått masse gode tips til bøker og opplesere på tråden du startet, og kommer nok til å prøve å lytte til flere lydbøker framover.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min personlige erfaring er at når hjernen, kroppen og øynene er slitne og trenger hvile etter en lang dag, så kan lydboka være perfekt :-)
Hyggelig at du finner nytte i tråden og ønsker deg god lydbok-lytting/lesing :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg lytter. Å lytte til en bok er på en måte å komme nærmere inn på handlingen. Iallefall for min del. Jeg hører vel en til to lydbøker i uka når tiden tillater det. Jeg kjøper lydbøker på nettet som MP3 filer og så legger jeg dem over på min iPod Touch (bruker Mac) og jeg har lydboka tilgjengelig når jeg måtte ønske det. Jeg har heller ikke behov for å måtte "ha boka i hånda" for å få en god opplevelse av en handling. Derfor opplever jeg lydbøker som meget bra. De tar liten plass og de støver ikke:-))
Når det er sagt vil jeg også si at jeg bruker en god del e-bøker både fag- og skjønnlitteratur.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enig med deg. Velger man sine lydbøker med omhu kan man komme tettere på handlingen. Ja, det kan også være befriende og ikke måtte ha den fysiske boka for hånden. Jeg har lydbøkene på smartphone/android og på iPod. Lydbokhandelen jeg hittil benytter mest er audible.co.uk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette kunne vært skrevet av meg, så lik er vi på dette området! Men jeg klarer nok ikke to lydbøker i uka. Til det har jeg for mange plikter og krav om tilstedeværelse ...
Jeg hører for det meste engelske lydbøker. Det er en fin anledning til å lese bøkene på originalspråket. Laster de ned direkte fra iTunes til iPod Nano.
Jeg har også oppdaget e-bøkene og syns det er et suverent format! Men her går det dessverre kun på norsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du som liker å lytte til engelske lydbøker: jeg anbefaler audible.co.uk :-) Jeg tror du finner bedre priser der enn på iTunes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for tips, krira! Det skal bli spennende å sjekke ut :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig! :-)

NB: Det er veldig lurt å laste ned audible-app'en også!
Med en gang du har kjøpt noe på pc'en ligger den automatisk til veldig kjapp nedlasting på mobilen! Vær obs på å velge rett audible-butikk når du installerer app'en. Jeg bruker audible.co.uk og er til de grader kjempefornøyd. Audible.com er den amerikanske utgaven som også er god (litt annet utvalg, litt ulike vilkår - så vidt jeg husker).
Håper app-tipset kan falle i smak - eller kanskje er du allerede godt i gang med app'en? :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

TralteBjørn SturødReadninggirl30Anniken RøilLars MæhlumbeaverkriekKirsten LundVannflaskeHeidi HoltanHilde H HelsethNeraPer Åge SerigstadLinnIngeborg GKjerstiKjersti SIngvild SKarin BergLisbeth Marie UvaagKaramasov11Bjørg RistvedtGro-Anita RoenEileen BørresenLisbeth Kingsrud KvistenCarine OlsrødAnne-Stine Ruud HusevågNorahHilde VrangsagenLise MuntheKarin  JensenKristin_HanneReidun Anette AugustinRoger MartinsenTove Obrestad WøiensomniferumTone HHarald Kingar hJoakim