I boka møter vi den noe enfoldige fiskeren Markus. Markus er svært takknemlig over hva livet har gitt ham, og han har en indre ro de fleste av dagens travle mennesker kan misunne ham. Hans funderinger over alle livets undre - både på sjø og land - er sjarmerende og likefrem. Han står stødig selv når naturkreftene herjer med ham, bare havet sørger for å gi ham til det daglige brød.

Markus er en ensom mann, som aldri helt blir tatt inn i varmen hos de øvrige i det lille lokalsamfunnet. De andre synes han er rar og veldig annerledes enn dem selv. Dette bekymrer imidlertid Markus svært lite.

Men så blir det svart hav, og Markus´ enkle liv rystes i grunnvollene. Med ett er ikke alt like selvsagt lenger ...

Denne lille boka er ganske enkelt skjønn! Den fikk iallefall meg til å tenke på hva det egentlig er som betyr noe i livet. Sverre Anker Ousdal har hentet frem sin barndoms sørlandsdialekt når han har fylt oppleserrollen, og det passet svært godt når han skal levendegjøre figuren Markus.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Fiskeren Markus, for en fantastisk historie.
Her ble jeg bergtatt fra første avsnitt og leste oppslukt hele boken.
Språket er fantastisk. Kanskje det beste jeg noen gang har lest.
Så poetisk og vakkert forteller Scott om Markus at jeg følte at jeg leste et langt dikt.
Her er et avsnitt gjengitt slik at man får et inntrykk av språket i boken.

Markus sitter så stille og undrer, han sitter som foran det eviges port.
Dypet oplater sig langsomt over han, stjernene spretter frem en efter en.
Hvad formål kan stjernene ha?
Er det på den riktige tiden, svever månen op ifra sjøen og ånder en sølvrøk vidt ut i rummet, så undrer Markus på den med.
Hvad tjener vel månen til?
Den tar sig ypperlig ut, ja vel, men hva er den egentlig satt til å gjøre utenom det at den pynter op?
Han undrer på liv og han undrer på død, men mest undrer han på mennesket selv.
Hvorfor er mennesket egentlig til og hva skal det her nede på jorden?
Det kommer inn av en dør og går ut av en annen – hvorfra, hvor hen?

Jeg har fulgt Markus som livnærer seg med å fiske i all slags fiskevær gjennom hele året. Vi har vært på torskefiske, makrellfiske, satt teiner for ål og hummer. Det har vært veldig fornøyelig og spennende. Ingen har mer kunnskap om været, fisket og sjøen enn Markus. Ingen er så arbeidsom, glad og fornøyd som Markus.
Han mener selv at han er den gladeste mann på jorden.

Ja visst er han ensom, men han elsker ensomheten sin. Han ser ikke på seg selv som ensom, men syntes selv han lever det flotteste liv. Hvordan kan man være ensom sier han, når man har så mye liv rundt seg hele tiden. Når man er omgitt av fugler, blomster, vinden og havet.

Dette har vært en makeløs bok. Jeg har blitt så glad i fiskeren Markus og beundrer og har lært så mye om hans livsfilosofi.
Her var så mange kloke tanker og betraktninger om livet og om menneskene. Jeg vil ta med meg videre Markus sin takknemelighet for livet og huske at lykken er bygd på det.

Klart den beste boken jeg har lest i år.
Terningkast 6 :)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det gleder meg stort at du ble så begeistret for boka. Ja, det er ei makeløs bok som lever, og det syngende språket har en herlig rytme som en blir innhyllet i og den sitter i kroppen, lenge.
Gabriel Scott har så mange gode bøker, og han kan det med å beskrive mennesker på en stillferdig måte. Han var nok en god oppservatør for han hadde nok flere potensielle figurer i sitt nærmiljø på sørlandskysten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja den anbefalingen var et lykketreff fra deg :)
Er de andre bøkene hans like språkvakre og visdomsfulle?
Kan du isåfall anbefale andre bøker av han?

Det ble ekstra interessant å lese når jeg selv har vokst opp ved sørlandskysten. Der har jeg ferdet i båt hver eneste sommer og fisket og fisket og fisket. Hadde en pappa som var en meget ivrig fisker :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg har flere bøker av Gabriel Scott som jeg kan anbefale deg. "Alkejegeren" den har jeg skrevet noe om her. "Fant-Josefa", likeså. "De vergeløse", "Fergemannen", "Pider Ro's historier", "Det gylne evangelium" .... osv.

"Jernbyrden 1+2"- fantastiske bøker, jeg har sett det oppført på uteteater i Høvåg, det var meget bra og jeg ser det gladelig en gang til. Ja, jeg vet det, jeg er litt svak for bøkene hans. Han skriver så vakkert og ærlig om mennesker og deres streven, barn som voksne. Men han kan også sette fingeren på urett, spes. i De vergeløse.
Til jul må du bare lese "Tante Pose" , en fornøyelig liten historie.
Det er skrevet noe om flere av bøkene, problemet er nok kanskje at jeg har lagt de inn manuelt, det letteste da er å søke opp bøkene på Google eller i min boksamling.

Jeg håper og tror du vil like flere av Gabriel Scotts bøker, ja det er jeg ganske sikker på du gjør :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så flott Karin.
Har ikke tid å lese om bøkene nå med huset fult av feriegjester, men skal sjekke ut de bøkene du anbefaler og gi deg tilbakemelding. Kanskje du har noen av dem liggende i <til salgs> listene dine her inne :)
Takk for svar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjøpte denne boken da jeg fant den i bruktbutikken "min" for en tid tilbake, det er jo en kjent bok av en kjent forfatter, jeg leste De vergeløse på skolen og likte den, og Karin Jensen har skrevet så mye fint om den her inne. Likevel, siden jeg er en skikkelig landkrabbe, som er nære ved å spy bare jeg ser bilder av opprørt hav, så hadde jeg egentlig ikke noen store forventninger om å like denne boken. Men jeg er helt solgt.

Historien i all sin enkelhet er helt nydelig, og får en til å tenke over hva som er viktig her i verden. Markus er en stor mann i sin enfoldighet, og jeg ble så glad i ham, han har et stort hjerte og bevarer troen på det gode i alt og alle til tross for motgang og skuffelser. Vi skulle hatt flere som Markus her i verden.

Språket synes jeg også er nydelig, jeg ble noen ganger sittende og fundere på om jeg leste lyrikk og ikke prosa. Handlingen er ikke fylt med spenning og ytre handling, men man drives frem av behovet for å vite hvordan det går med Markus. Jeg for min del har ikke begrep om hva teiner og not og alle andre fiskeredskaper er, jeg ser knapt frem og bar på en fiskestang, men jeg følte faktisk ikke noe behov for å søke etter det på nettet, for det var ikke det som var det viktigste med historien. Det er Markus sine tanker om smått og stort som er viktig, og de kommer frem uavhengig av alt annet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dette er en av mine absolutte favoritter. Som du skriver er språket nydelig. Er selv oppvokst i "Markusland," og leser denne perlen av en bok med min egen dialekt, noe som nok gjør den enda mer kjær. Husker flere personligheter i min hjembygd som godt kunne vært modeller for Scotts Markus. Jeg har ikke hørt lydboken, men den står høyt oppe på "skal ha" listen min. Blir varm om hjertet når jeg tenker på denne boken. Ser du har lest "De vergeløse," noe jeg har til gode, men har du lest "Jernbyrden?" Hvis ikke, kan den varmt anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke lest Jernbyrden, men jeg takker for tipset og skal lete etter den. Jeg har begynt å forstå at Scotts bøker passer meg veldig bra, og siden det virker som de er ganske lett tilgjengelig på bruktmarkedet så det blir nok fler etterhvert. Jeg skal notere meg Jernbyrden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare koselig. Glemte å skrive at det kan være du finner den i "Jernbyrden 1 og 2. Bok nr. 2 har undertittelen: Enok Rubens Levnetsløp. (Jeg har den i skriftspråket fra 1915)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Supert, at du også ble begeistret for boka Solveig :)
Det er ei av bøkene som jeg kommer til å ta fram igjen når det har gått ei stund.
Da har jeg lyst til å høre Sverre Anker Ousdals opplesing som Rose-Marie skryter av, kan tenke meg det må være et godt valg.
Da er boka anbefalt til de av dere som er så heldige at dere har den tilgode.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kommer nok også til å ta den frem igjen, mange ganger. Det er en tidløs historie, og jeg tenker man kanskje kan finne litt trøst i den når livet går en imot.

Når jeg har deg har så vil jeg også takke deg for at du har anbefalt den så varmt, det er slett ikke sikkert jeg hadde plukket den med meg om jeg ikke hadde hatt dette i bakhodet.

Jeg ble også litt nysgjerrig på lydboken. Jeg har et litt problematisk forhold til lydbøker, men kanskje løsningen er å lytte til en bok jeg vet jeg liker. Å høre denne boken på sørlandsdialekt må da vel også være helt perfekt. Jeg tror jeg skal skrive opp noen lydbøker jeg har fått anbefalt og ta en tur på biblioteket snart.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fin beskrivelse, jeg hadde også lydboken. (Og ser jeg har gitt den 5) Vakker og poetisk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så er eg atter ein gong gjennom boka om fiskaren Markus. (Som lydbok denne gongen). Ikkje rart at boka er blitt ein stor klassikar! Ei fantastisk bok! Scott sine skildringar av Markus, hans liv og tankar er nydelege,og poetiske. Markus er einfaldig, men har ein djup klokskap. Filosoferer over livet og døden. Han har eit positivt sinnelag og gledar seg over og er takknemlig for det vesle han eig, for naturen rundt seg og for at han klarer å livberge seg som fiskar. Men han blir ikkje verdsett stort i nabolaget sitt. Fleire held han for narr Men Markus er nok eit større menneske enn mange av "besteborgarane" rundt han.

Gabriel Scott får sagt mykje om sin eigen filosofi gjennom Markus. Å sjå det store i det små og enkle, vere audmjuk og glede seg over naturen. Det er ikkje alltid at dei rike og mektige er dei største menneska. Dette er ei bok som alle burde lese, særleg i ei tid som vår.......

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dette er en av mine favorittbøker som jeg leser om igjen med ujevne mellomrom. Jeg har ikke hørt den som lydbok tidligere, men lette etter det sist jeg var på biblioteket etter å ha lest din anbefaling. Og det ble så riktig med hans sørlandsdialekt! Han leser en mer moderne versjon enn min utgave fra 1918 (som jeg fant i et antikvariat), og det gjør at jeg får forklaring på noen ord jeg ikke har skjønt tidligere. Nå vet jeg at en "baake" er en grunne og at en "tøts" er et støt, f.eks. Har kommet halvvegs i lydboka nå. Det har vært flott å sitte ute i sola i dag med ørepropper og høre på denne perlen som beskriver en stor liten mann!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, er ikke lydbokutgaven alldeles herlig! Denne kommer også jeg til å høre flere ganger! En ting er historien som sådan, men å høre Sverre Anker Ousdals herlige sørlandsdialekt! Det ble poesi for meg! Kos deg videre med boka!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ei herleg bok! Eg tykkjer ho blir betre for kvar gong eg les ho.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja jeg er så enig, den er bare helt skjønn. Jeg leste boka og den er skrevet med en fantastisk rytme som gjorde at jeg fikk en syngende følelse inni meg. Figurene som Gabriel Scott bruker kunne han finne rett utenfor stuedøra og det gjorde han også.

Det er en kulturhistorisk bok om livet langs kysten rett etter 1. verdenskrig. Dette er en bok som aldri går av "moten"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikke sant! ;-) Jeg for min del elsket å høre stemmen til Sverre Anker Ousdal!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så enig, så enig! Man kommer inn i en så herlig sinnstemning når man lytter til stemmen hans, perfekt for oppgaven! Og for en herlig historie! En historie med et tidløst innhold som alle burde få med seg. Historien om en "nydelig", liten mann, som - til tross for "mobbing" og nedlatenhet - har bevart godheten og kjærligheten til det enkle og det jordnære. Hvor mange av oss er det ikke som glemmer det viktigste i livet - kjærlighet, medmenneskelighet og takknemlighet, og som forakter det som er annerledes eller "unormalt", i vårt stadige jag på mer materiell rikdom? Hver gang vi - misfornøyde - misunner materiell rikdom, bør vi kanskje heller, som Markus,lene oss tilbake i takknemlighet, telle vår overflod og sammenligne oss med de som har mye mindre.

Jeg er en halv time fra å være ferdig, men boken kommer til å sitte i meg i minst tusen halvtimer...

Markus fortjener å bli hørt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

McHempettHarald KStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit RVibekeTheaIngunn SLars MæhlumEli Hagelundmay britt FagertveitbandiniBjørn SturødMarit HåverstadAgnete M. HafskjoldMarianne MTurid KjendlieDemeterHanne Kvernmo RyeIngeborg GTor-Arne JensenCarine OlsrødAnneBeathe SolbergKari MeretePi_MesonPiippokattaKirsten LundTorill RevheimBjørg RistvedtLinda NyrudTone SundlandJulie StensethSolveigMonica Carlsen