På slutten av året er det tid for lister (eg elskar lister). Då kan ein saumfare avisene for å sjå kva for ei bok kritikarane synast var best i år (Og då veit ein kva ein skal ønskje seg til jul...).

Eg får dessverre ikkje lest nok bøker av dei som blir utgitt i år til å avgje nokon dom i dette spørsmålet, men det får meg til å tenkje over dei bøkene eg har lest i år. Har det vore eit godt leseår? Mange gode bøker? Nokon spesielt gode?

For min del har det ikkje vore spesielt mange gode bøker. Berre to seksarar på terningen. Dei gjekk til Jonathan Franzen si glimrande bok Korrigeringer og til Colum McCann si nesten like gode bok, La verden spinne. Desse to vil eg nok ta med meg inn i det nye året og, dei blir nok ikkje gløymt med det første.

Kva med deg? Kva tykkjer du er den (eller dei) beste boka du har lest i år?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 140 svar.

Skjønnlitterært:
Haruki Murakami - 1Q84 - bok 1&2
Ferdinand von Schirach - Forbrytelser
Selvbiografi:
Edward Bunker - Education of a felon

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
  1. The casual vacancy, J.K. Rowling
  2. The secret keeper, Kate Morton
  3. The mystery of Mercy Close, Marian Keyes.
  4. The novel in the viola, Natasha Solomon
    Og så har jeg brukt 2011 og 2012 på å lese alle bøkene til Maeve Binchy, og de er fantastiske alle sammen.....
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uten tvil, det må bli Jerusalem-biografien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den har eg lyst på. Mammut?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hadde faktisk gått og sett på den lenge,så fant jeg den i pocket-utgave på bokhandelen. Men jeg mener jeg har sett den på tilbud hos Norli for ikke lenge siden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De aller beste bøkene jeg leste i 2012 er Game of thrones, Snøbarnet og The casual vacancy. Vanskelig å velge en...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg las mange gode bøker i 2012. Dersom eg skal velje ei (eller to), var Anne Lise Marstrand-Jørgensen sine bøker om Hildegard von Bingen, Hildegard og Natten og lyset. Hildegard II dei beste.
http://bokelskere.no/bok/hildegard-roman/309133/
http://bokelskere.no/bok/natten-og-lyset-hildegard-ii/360388/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stormenes tid av Ken Follet var den beste jeg leste i 2012.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er vanskelig å si, men i farten tenker jeg på Yiyun Li's bok "Omstreifere" og så må jeg ikke glemme Per Pettersons "Jeg nekter". Men det er nok flere jeg kommer på når jeg får tenkt meg om!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

enkelt og greit.. nei vent ikke så lett vel må nok bli animorphs bøkene jeg har lest hittil

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Novellesamlinga "Offa" av Ronnie M.A.G. Larsen. Denne traff midt i blinken med ei flott blanding av underfundig humor, vanvittige historier og tekster til ettertanke. Det vil vel vere rett å anta at ein grunn til at boka fall så godt i smak er at eg kjenner meg heime både i tidsepoka og geografien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vanskelig å bare velge en, så jeg velger to: "The name of the wind" av Patrick Rothfuss og "Dødslekene" av Suzanne Collins.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enkelt. Johan Falkbergets An-Magritt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"The casual vacancy" av J.K. Rowling, og "The secret keeper" av Kate Morton. Disse to er de aller beste jeg har lest i år. Den største skuffelsen var "The light behind the window" av Lucinda Riley, den var ikke veldig bra i det hele tatt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

oi, jeg leste så mange bøker i 2012.. Men jeg har to yndlingsbøker.. Maya av Isabell Allende og Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaugh. Disse ble jeg kjempe betatt av.

Men jeg kan også nevne Kjerringer av Helene Uri, Høytleseren av Bernard Schink og Evig søndag av Linnea Myhre.
gleder meg til nytt godt leseår :)
(jeg glemte nesten 50 shades bøkene)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

skriv lenkebeskrivelse herskriv lenkebeskrivelse herDen som rørte meg mest er nok uten tvil romanen The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky. http://bokelskere.no/Mariar/boksamling/1672895/ Historien er nå også filmatisert og går for tiden på norske kinoer. Gleder meg til å se den. Boken gjorde sterkt inntrykk. Jeg blir fortsatt sår over å se den i bokhyllen. Får lyst til å ta den ut og klemme den hver gang jeg går forbi...

En annen bok jeg husker godt er De superrike av Mimir Kristjansson. http://bokelskere.no/bok/de-superrike-sytekultur-og-kravmentalitet-blant-norske-milliardaerer/309140/ Det er utrolig hva penger kan gjøre med folk!!!

Jeg gir opp å prøve å legge til lenker her. Blir bare rot!!!!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The Perks of Being a Wallflower var også den beste boka jeg leste i år. Jeg gleder meg allerede til å lese den på nytt om et par år, og har stadig lyst til å ta den ut av bokhylla – som en god venn i bokform!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Samme her. Vil lese den omigjen. Men først ønsker jeg å lese litt flere av bøkene som hovedpersonen leser i boken, slik at jeg "ser" ham bedre :) Var det ikke du som anbefalte meg Banana Yoshimoto forresten eller husker jeg helt feill? Jeg elsket Kjøkken! Har kjøpt den på engelsk også nå :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo, det var meg! Jeg er så glad at flere oppdager henne!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg opplever det som underlig at ikke flere kjenner til henne. Har prøvd å få tak i bøkene hennes i Norge på norsk (det gav jeg opp). Det var kun det lokale biblioteket som hadde den ene i sin samling, Kjøkken. Så dermed kjøpte jeg de engelske oversettelsene i stedet. Er veldig glad for å bli kjent med denne vidunderlige forfatteren, så takk igjen Jenni :O) Kjøkken er 2 helt fantastiske fortellinger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja. Noe må alltid havne i skyggen av de store navnene, og det gjelder særlig litteratur fra land litt lenger vekk. Murakami er jo den store fra Japan for de fleste i Vesten. Jeg tror kanskje det holder for de fleste nordmenn? Dessuten er det vanskelig å finne kvalifiserte oversettere for slike språk. Det ser man på de japanske og kinesiske bøkene i norsk utgivelse som ikke er direkte oversatt fra originalspråket, men kun har blitt "videreoversatt" fra den engelske oversettelsen. Det synes jeg er en uting. Det er ikke sikkert mye går tapt, men likevel.

Jeg skulle ønske det fantes flere bøker fra andre land enn de engelsktalende og Norden/Vest-Europa tilgjengelige i norske bokhandler, enten i norsk eller engelsk oversettelse. Jeg kjenner jo til mange gode norske forfattere, men jeg tviler på at Norge er unikt når det gjelder kunsten å skrive bøker. Ergo må det vel gjemme seg mange perler i andre land også?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

de bøkene jeg syns var best i år er.

sangen om en brukket nese. litt av en plan.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Arne Svingen er knallbra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er så og si umulig å velge én bok. har lest så mange gode bøker dette året. Tenkte kanskje jeg skulle lage en prioritert liste, men også det ble vanskelig. Derfor; mine beste bøker dette året er som følger:
Carolina deRobertis: "Det usynlige fjellet" og "Perla"
Jan Wiese: "Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede"
Margaret Skjelbred: "Gulldronning, perledronning"
Julie Ortinger: "Den usynlige broen"
Hillary Jordan: "Mississippi"
Simon Mawer: "Glassrommet"
+ mange, mange andre som ligger tett oppunder

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det blå rommet av Susan Henderson er uten tvil den beste boken jeg har lest i 2012. Denne kan garantert anbefale alle å lese!! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjøpte Før jeg brenner ned i fjor sommer, men Så skjedde det så mye at jeg ikke fikk lest den. Dermed dukket den opp i haugen min denne sommeren. Den gikk rett i hjertet og inn under huden. Da jeg var ferdig med den kunne jeg ikke forstå hvordan jeg skulle få en slik opplevelse igjen. Et definitivt høydepunkt. Så sterkt, så enkelt og så grundig. Så bra!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da jeg er ganske så allsidig når det gjelder bøker og lesing. Så var det vanskelig å plukke ut de beste bøkene, da jeg som regel finner en egen sjarm over alle bøker jeg leser. Men de som ligger høyt på listen min dette leseåret er:

  • Ken Follett: Kjempenes fall og Vinter over verden.
  • Johan Theorin: Sankta Psyko.
  • Marius Holmsen: Maria og pappa.
  • Hunger games bøkene.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kartet og terrenget av Michel Houellebecq. Første boken jeg har lest av ham, men blir nok ikke siste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Jeg tenker nok du skjønner det sjøl" var en klar nr.1 hos meg dette året. Er nybakt mamma og kjenner det gjorde vondt i hjertet å lese at noe sånt kan skje uten at noe blir gjort..!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker er så forskjellige og jeg leser så mye rart fra mange kategorier. Jeg synes det ofte er vanskelig å rangere bøkene som er så forskjellige. Noen ganger er det enkelte bøker som skiller seg ut. I 2012 er det to bøker jeg vil huske ekstra godt, og som er svært så forskjellige.
Den første er David Grossman: En kvinne på flukt fra budskapet. De første sidene her er noe av det mest fantastiske jeg noen sinne har lest, ungdommer alene på et sykehus på nattlige vandringer, bare direkte tale uten noe overflødig bakgrunn. Resten av boka var ikke slik, slet så mye at jeg ga opp, men vil lese den igjen senere.
Den andre boka er en jeg bestandig kommer tilbake til ved juletider: Oddgeir Bruaset, Det lyser i stille grender. Historiene om hvordan enkelte julesanger er blitt til. Her er opplysningene om det som ligger bakenfor. Det er disse kanskje uvesentlige kunnskapene som jeg synes er så viktige, det er krydderet som må til for å gi den gode smaken. Denne boka har det jeg ser etter.

Men kanskje var det andre og flere bøker som burde stå her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av 54 leste bøker i år vil jeg trekke fram "Den usynlige broen" (Julie Orringer), "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" (Jonas Jonasson) og "The Hare With Amber Eyes"(Edmund de Waal). Den første boka gjorde et dypt inntrykk på meg da jeg leste den, og den lever fortsatt i meg. Jeg kommer garantert til å lese den på nytt. Boka om hundreåringen var svært fantasifull og fikk meg til å le hjertelig og lenge! Det som virkelig overrasker meg når jeg tenker tilbake på leseåret 2012, er at "The Hare With Amber Eyes" dukker opp som en bok jeg sent vil glemme. Jeg slet meg virkelig gjennom denne boka og var sjeleglad da jeg endelig var ferdig med den. I ettertid synes jeg at det er en genial bok som forteller historien på flere plan....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av 56 leste bøker i år ønsker jeg å trekke fram følgende favorittbøker: "De ulmodige av hjertet" av Stefan Zweig, "Den usynlige broen" av Julie Orringer og "Jeg nekter" av Per Petterson. Dette er bøker som har gjort noe med meg og som jeg garantert kommer til å lese igjen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

2012 har vore eit godt år - også litterært. Kunne ha nemnt mange gode leseopplevingar, men nøyer meg med desse:
- Alle dør alene av Hans Fallada. Ei av bøkene som har gjort mest inntrykk..
- Don Quijote av Cervantes.....trur at det er denne eg er mest stolt over å ha fullført..
+ Sofies valg, Rebecca, Oscar Waos korte, makesløse liv,1Q84 1 og 2, .........

Må heller ikkje gløyme at eg har hatt stor glede av å delta i felleslesing av "Nattens brød" av Falkberget. Gler meg til å ta fatt på dei neste bøkene i den serien, i tillegg til eit stort lager av godbitar som ventar i hylla!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mine seksere i år er:

  • Norske klassikere, en bok jeg skal beholde, ba om den i julegave
    etter at jeg hadde lånt den på biblioteket
  • Pondus 11 i hatten
  • Knoll og Tott 100 år i Norge, ikke lest ferdig enda, men blir det før
    årets utgang, denne skal også beholdes (har bestemt meg for å samle
    på Knoll og Tott julehefter, i hvert fall ned til 1970)
  • Star Wars souvenir program, kjøpte det først og fremst til en venn
    som samler på Star Wars
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ble litt nysgjerrig på boka norske klassikere. Kan du si litt mer om den?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er linken til Norske klassikere, lånte den på biblioteket og skumleste den på slutten av året og viste med en gang at dette var en bok jeg ville ha i bokhylla. Fikk den til jul av venner, bad spesielt om denne boka.

Har også en svensk utg som jeg har skumlest tidligere, Tusen svenska klassiker, som jeg kjøpte på et mammutsalg for noen år siden. Linket til adlibris.com/no siden det er mere omtale der enn her på siden, da den er egeninnlagt, og det på adlibris er mulighet for prøvelesning av boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Åh, dette var ein fin tråd!

Murakami si 1Q84, den altså, den boka imponerte meg og rørte meg, både i 2011 og i år.
Marta Norheim si Røff guide til samtidslitteraturen sette eg stor pris på, og den går djupare enn det den kanskje var tenkt til. Det var nokre riktig gode gullkorn der eg sat og grunna lenge over, på eit meir filosofisk plan enn litterært, kan hende.
Eg lo høgt og lenge av Arnfinn Kolerud sin Kom ikkje inn i mitt hus, og gler meg allereie til ferda vidare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser at jeg har lest 17 bøker i 2012. Den beste av dem var Middagen av Herman Koch. Det var en annerleders bok, og en overraskende slutt. Den fikk meg til å tenke på en annen måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har sålangt i år lest 48 bøker, men det kommer nok til å bli ihvertfall et par til disse siste fine lesedagene i året. SIden jeg i år har tatt to litteraturemner; latinamerikansk litteratur (i Buenos Aires) og amerikansk litteratur (på UiO) så kan jeg nevne to romaner jeg leste i forbindelse med dette som også er blant det beste jeg leste i år. El beso de la mujer araña av Manuel Puig (Edderkoppkvinnens kyss) leste jeg i Buenos Aires, og det var en utrolig fin og rørende historie. Lette byen rundt etter flere bøker av denne forfatteren som tross alt kommer fra Argentina, men det fantes ikke! En amerikansk klassiker The Catcher in the Rye av J.D Salinger ble min favoritt i høst. En bok som jeg leste ut fort, men som bare ble bedre og bedre desto mer jeg jobbet med den og tenkte på den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg setter som regel bøkene i bestemte kategorier og dermed er det ikke alltid så lett å sammenligne.
Både breiflabb og elg er godt på hvert sitt vis. Slik kan det også være med bøker.
"På sporet av den tapte tid" er et stort verk som har fulgt med meg hele dette året, og jeg er ennå ikke helt ferdig. Storslått og minneverdig! Ellers ble det også i år en bok av John Irving - "Til jeg finner deg." Vil i tillegg nevne "Tysktime" av Sigfried Lenz og den fabelaktige russiske forfatteren Mikhail Sjolokov med sine "Fortellinger fra Don."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så flott at du nevner Lenz' Tysktime - en bok med klassikerstatus, så aktuell, velskrevet og tankevekkende. Se diskusjon her og her

Mikhail Sjolokov, jeg sikret meg Stille flyter Don på et brukmarked (det var tittelen som gjorde utslaget), men har ikke fått lest den ennå. Skal 2013 bli mitt år for de gamle, mektige russerne...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg føler også at jeg henger etter med store russiske forfatterene. Ettersom jeg blir eldre tenker jeg at dette er litteratur som jeg av mange grunner bør få med meg, men jeg må prioritere bedre. For leseåret 2013 har jeg både A, B, og C lister, men kan likevel være spontan dersom det kommer noe jeg får særlig lyst på. - Og det gjør det jo ganske ofte.... For russisk inspirasjon kan det være lurt å kikke på boklista til Karin Jensen her på bokelskere. Imponerende!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har, som deg, mye til gode når det gjelder russiske forfattere. Deler din ros til Karin for inspirasjon på dette området. For en tid siden satte jeg opp listen Min russiske skattekiste. Om du vil ta en titt, finner du den her

Kanskje 2013 skal bli mitt år med de gamle, store russerne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Stille flyter Don" er en av mine klare favoritter. Et storverk av de helt sjeldne om Donkosakkenes liv før og under revolusjonen. En fortelling som virkelig gjør inntrykk!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har søkt litt, men finn ikkje den på norsk. Les du den på engelsk, eller har du lært deg russisk for å lese på originalspråket :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De finnes på norsk, og de kommer i 4 bind. Mine er Tiden forlag 1961. Jeg googlet bøkene for å se om det gikk an å henge seg på andres bøker og det gjorde det. Her kan du se, det står russisk tekst men mine er på norsk.
Mitt mål er at de skal leses i løpet av året.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dessverre er mine russiskkunskaper for begrensede til å gå løs på bøker av såpass "høy vanskelighetsgrad". Dette er jo et relativt gammelt verk som nok ikke har oppnådd samme kjendisstatus som bøker av feks Tolstoj, Gogol, Dostojevskij oa. Likevel er jeg ganske sikker på at det (bør) finnes et norsk ex. på et eller annet biblotek i dette landet. Derfra kan det vel overføres til en nærliggende filial? Jeg anbefaler at man gjør et forsøk, da dette er et verk til virkelig å leve seg inn i. Mesterlig skrevet og belønnet med Nobelprisen i 1965!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kom tilfeldig over serien hos Bokbua.no, en tid tilbake. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blei skikkelig nysgjerrig på desse bøkene så det ser ut til at det blir ein tur på biblioteket over nyttår :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

2012 blir nok for min del husket som året jeg oppdaget P.G. Wodehouse. Alle bøkene jeg har lest av han er blant de beste bøkene jeg har lest i år. Men jeg har lest flere gode bøker i år. Følgende bøker har fått terningkast seks:

  • Franz Kafka: In the Penal Colony
  • Kenneth Grahame: The Wind in the Willows
  • Victor Hugo: The Hunchback of Notre-Dame
  • Stefan Zweig: Amok and Other Stories
  • Albert Camus: The Plague
  • Douglas Adams: Mostly Harmless
  • Connie Willis: To Say Nothing of the Dog
  • Joseph Heller: Catch-22
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blir så lykkelig hver gang noen nevner P.G.Wodehouse! I mange år følte jeg meg beskjemmet over å elske hans bøker, hans vidd og ironi. Den tid er definitivt forbi.
Keiserinnen av Bandlings er så langt min favoritt!

her finner du min Wodehouse-liste med kommentarer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg sier Jenter i jeans serien av Ann Brashares hvor nr. 3 og 5 var aller best<3

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er lett å svare på. Årets eneste sekser gikk til "Middelsex" av Jeffrey Eugenides.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Den beste boka jeg har lest i år er "Jeg nekter" av Per Petterson.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The name of the wind

(trenger jeg å si noe mer? NEI!)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Først de fem Wheel of Time bøkene jeg leste, og så The name of the wind på en GOD 2.plass:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er så enig, så enig. For en opplevelse å lese denne boken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter å ha lest (for?) mange bøker i 2012 står den gamle klassikeren Moby Dick av Herman Melville igjen som den aller beste.

Andre bøker som har fått terningkast 6 i løpet av året:

The hare with amber eyes av Edmund de Waal
Arthur & George av Julian Barnes
The year of the flood av Margaret Atwood
Oryx and Crake av Margaret Atwood

Skillet mellom en 6-er og en sterk 5-er er flytende og avhengig av humør ved leseavslutning. De bøkene som fikk 5, og nå litt i etterkant synes som svært nær 6 var:
Born to run av Christopher McDougall
The sense of an ending av Julian Barnes
Jeg nekter av Per Petterson
Historien om Kongo av David van Reybrouck

Jeg er nå i gang med The Corrections av Jonathan Franzen, den virker så langt svært lovende, klart bedre enn Freedom?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her var mange bøker som eg har lyst å lese. Har store forventingar til "Moby Dick" og "Haren med øyne av rav". Fint å sjå at dei fall i smak hos deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mine høydepunkt i 2012 var The story of Edgar Sawtelle av David Wroblewski og Lords of Discipline av Pat Conroy
Jeg ga begge bøkene 6 store, svarte øyne på terningen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har i år lest mye dikt av Bente Bratlund.

Jeg har tatt frem igjen, Trygve Gulbranssen, som jeg leste for mange for mange år siden
Det blåser fra Dauingfjell
Ingen vei går utenom
Og bakom synger skogene

Tror den er mere spennende enn første gang jeg leste den. Kan anbefales.

Ha en snill natt:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Av de bøkene som ble lest eller relest i 2012 er det disse blant mine favoritter.

Romaner:
The Conformist av Alberto Moravia
Contempt av Alberto Moravia
The Go-Between av L.P. Hartley
Skylark av Dezso Kosztolanyi
The Keeper of the House av Shirley Ann Grau
Sander av Terje Holtet Larsen

Dikt og Prosa:
Jeger den jeger. Alltid en annen av Stein Mehren
Dikt og Prosa av Tomas Tranströmer
Dikt og fortellinger av Stig Sæterbakken
The Last night of th Earth Poems av Charles Bukowski

Noveller:
Hvitsymre i Utslaatten og tre andre noveller av Hans E. Kinck
Dear Life:Stories av Alice Munroe
The Matisse Stories av A.S. Byatt

Essays:
Living, Thinking Looking: Essays av Siri Hustvedt.
The Sovereignty of Good av Iris Murdoch

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har ikke blitt så mange bøker i år, men de jeg har lest har som regel vært en del av en serie. Ser på listen min at det har blitt veldig mye vampyrer i år, og sådan ganske lettleste bøker. Men det har vært et sånt år der de lettleste bøkene har blitt prioritert, satser på at neste år blir det lest litt mer seriøs litteratur. Lista over uleste bøker er lang, og vokser stadig.
Men de som likevel topper lista i år er succubus- serien om Georgina Kincaid av Richelle Mead, samt The Vampire Academy av samme forfatter. Må også sette True Blood- serien ganske høyt på listen.
Må også inkludere Alan Bradleys serie om Flavia de Luce. En herlig serie for barn/ungdom som jeg leste i sommer mens jeg sløvet i sola...de få dagene det gikk an. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes det har blitt så få bøker i år, men "Stardust" og "Neverwhere" av Neil Gaiman, "Good Omens" (en absolutt moderne klassiker) av Neil Gaiman og Terry Pratchett, "Dress Your Family in Corduroy and Denim" av David Sedaris, "Brave New World" av Aldous Huxley, min absolutte favoritt "Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking" av Susan Cain, og "Møkkajobb" av Christopher G. Moore. Men, det kan hende listen blir oppdatert ettersom den største bulken av lesing i år skjer i desember.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er Stardust den som er filmet? Gikk nettopp på tv, men jeg fikk ikke sett den da - har sett den tidligere og ble overrasket over hvor bra historien var! Husker ikke stort av den, men det var noe med en landsby og en mur og hva som var på andre siden av muren....???

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det skal seiast at boki er noko "vaksnare" enn filmen, om enn i same verd og med (minst) like mange absurde hendingar og personar. Eg likar dei begge, men på svært ulike måtar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Var der Michelle Pfeiffer spilte en heks...?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det stemmer, noko overspelt... Men Robert De Niro som Shakespeare tok det att :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker Michelle Pfeiffer :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er den! Tror den er filmet, men har ikke sett den enda. Boka anbefales uansett på det varmeste hvis du ikke har lest den!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av bøker jeg har lest i 2012 er Jeg nekter av Per Petterson og Reisen hjem av Lori Lansens de eneste bøkene jeg har gitt terningkast 6.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Varslar bra. Eg startar på Petterson si no :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste On the road om igjen, og det var en sann glede denne gangen også :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg elsker også diverse boklister :)

Detter er mine favorittbøker som jeg leste i 2012 og som jeg selvfølgelig ga terningkast seks :)

Kilden av Gabriell Scott

Sult av Knut Hamsun

Victoria av Knut Hamsun

Don Quijote av Miguel de Cervantes Saavedra

Den lukkede bok av Jetta A. Kaarsbøl

Francis Meyers lidenskap av Henrik H. Langeland

Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese

Det som er morsomt med listen er at alle disse bøkene har jeg lest på grunn av Bokelskere.no
Sult og Don Quijote har vært felleslesning her inne.
Kilden fikk jeg anbefalt fra Karin.
Victoria hadde Rose-Marie skrive en fantastisk bokanmeldelse om.
Francis Meyers lidenskap og Den lukkede bok ble snakket veldig positivt om i diskusjoner her.

Takk til dere alle som har bidratt til at mitt leseår 2012 har vært så bra :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Beste bøker jeg har lest i år er: Mine drømmers land av Merice Briffa.
Morgen i Jenin av Susan Abulhawa.
Montana Av Arild Dahl.
Enken av Gil Adamson.
Øya under havet av Isobel Allende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Drep ikke en sangfugl-Harper Lee
Da gud var en kanin-Sarah Winman
Ekstremt høyt og utrolig nært-Jonathan Safran Foer
Ned til elva-Leif Enger
Utespillets kunst-Chad Harbach
Himmel over London-Håkan Nesser
Svar på brev frå Helga-Bergsveinn Birgisson
Samtale ventar-Marit Eikemo

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nobelprisvinneren Mo Yan: Store bryster og brede hofter: En virkelig bred roman om et kvinneliv i Kina - strevsomt å komme inn i bokas verden - men til å få bakoversveis av når en først er kommet inn! Så syns jeg ennå at Karl Ove Knausgårds Min kamp 6 - er en storslagen bok - som binder de 5 tidligere bøkene godt sammen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det har vært et bra leseår på den måten at jeg har funnet svært mange gode bøker. Hvis jeg skal prøve å plukke ut de beste innenfor ulike kategorier, kan det bli sånn:

Årets morsomste var uten tvil Soldaten Ivan Tsjonkins liv og merkelige opplevelser av Vladimir Vojnovitsj. En ellevill satire som trimmet lattermusklene godt!

Noveller i samling av Frode Grytten har jeg stor sans for. Han får sagt mye med få ord, og han mestrer både humor og alvor. Og årets beste novelle tror jeg må bli Skjenselens korinter av Agnar Mykle. Den står i samlingen Perler i prosa.

Årets positive overraskelse var De elendige av Victor Hugo. Historien om straffangen Jean Valjean har tålt tidens tann og kan fremdeles berøre oss i dag.

Andre klassikere som har vært store leseopplevelser er Hamsuns Sult og de to første bindene av Falkbergets Nattens brød. Alle disse tre har vært felleslesninger her på bokelskere, og det har bidratt til at jeg har fått ekstra mye ut av bøkene. John Steinbecks Vredens druer er også ei bok som jeg seint vil glemme. Historien om Tom Joad og depresjonstida i 20-årene virker skremmende dagsaktuell med finans- og eurokrise som daglige nyhetsoppslag.

Som beste nye norske hadde jeg egentlig tenkt å si Innsirkling II av Carl Frode Tiller, men så ser jeg at jeg leste den helt på slutten av fjoråret... Da må det nesten bli Linn Ullmanns Det dyrebare. Hun har en helt egen måte å beskrive relasjoner og sår ensomhet på i denne boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg følger deg - helt til siste avsnitt. Linn Ullmann greier jeg ikke å få sansen for.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser du har lest Før du sovner og Nåde av Linn Ullmann. Disse bøkene ble heller ikke jeg særlig begeistret for. Husker dem som litt "blodfattige" - som om hun ikke greide å fylle temaet sitt helt med en interessant historie og troverdige personer. Da synes jeg Det dyrebare og Et velsignet barn har mye mer nerve og mer gjennomarbeidede historier.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det stemmer at jeg bare har lest disse to av Linn Ullmann, og jeg synes du gir en treffende beskrivelse av dem - slik jeg husker dem. Særlig Nåde var jeg skuffet over. Et tema (barnhjertighetsdrap/aktiv dødshjelp) som er så komplisert og gjennomgripende, og som opptar meg. Nei, dette stoffer hadde ikke forfatteren noe godt grep om. Og jeg mistenkte, kanskje urettferdig, at dette er en forfatter som har god drahjelp av navnet sittt....
Mulig jeg gir henne en ny sjanse, senere en gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Innsirkling av Carl Frode Tiller - som eg ser mange før meg har nemnd - tok pusten frå meg. Eg vart heilt fengsla. Det er noko av det mest fantastiske eg nokon gong har lese. Språket, flyten og personane - eg kunne kjenne meg igjen i absolutt alle. Det var heilt villt.

Kompani Orheim gjekk ned på berre litt over eit døgn - eg ofra søvnen på nattbussen til Oslo for å lese den, deretter delar av søvnen på Kiel-ferga. Eg kan ikkje setje fingeren på kva det var som fenga meg eingong, og eg veit det framleis ikkje. Men åh, for ei oppleving den boka var.

Andre bøker som gjorde inntrykk var Vikna-saken og Hvem var Henry Rinnan?, begge gamle bøker om Rinnan og hans puslerier i Trøndelag under andre verdskrig. Dei fekk ekstra effekt i og med at eg budde i Grong på det tidspunktet, og slukte absolutt alt som hadde med krigen å gjere (noko eg forsåvidt gjer framleis). Song for Eirabu var òg eit stort høgdepunkt, og eg gler meg til å ta fatt på bok to ein gong til neste år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Deler din begeistring for Innsirkling. Noe av det beste som er skrevet paa norsk de siste aarene synes jeg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg er heilt einig! Så enkelt og rett-på-sak, og samtidig så komplekst og gjennomført.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er jeg for slepphendt med 6-erne…

Jeg leser så mange gripende gode bøker. I år står følgende på topplass (i tilfeldig rekkefølge):

  • De elendige av Victor Hugo (1802-85), Frankrike
  • Domby & sønn av Charles Dickens (1812-70), England
  • Kilden av vår egen Gabriel Scott (1874-1958), Sørlandets dikter, sammen med Vilhelm Krag, om den gode ensomheten
  • Dvergen av Pär Lagerkvist (1891-1974), svensk nobelprisvinner, rystende om grusomhetens vesen
  • En flåte av stein av José Saramago (1922-2010), portugisisk nobelprisvinner, humoristisk samfunnskritikk
  • En beretning om klarsyn, også Saramago, i sommer gikk jeg i hans fotspor i Lisboa
  • Balladen om den bedrøvelige kafé av Carson McCullers (1917-67), USA, sydstatene (et nytt bekjentskap for meg), om den ensomme kjærligheten
  • Farlig midtsommer av Tove Jansson (1914-2001), Finnland, såkalt barnebok som taler til alle aldergrupper, humor og livsvisdom
  • Nattens brød, fire bind om An-Magritt av Johan Falkberget (1897-1967)

Et tankekors - som det fremgår av oversikten, er de fleste eldre forfattere. José Saramago og Tove Jansson som de yngste. To nobelprisvinnere (det burde ha vært i hvert fall to til). Og – dessverre – bare to kvinner.

Å velge ut én blant disse, synes nærmest umulig. Siden jeg akkurat nå leser Nattens brød, er det dette verket som fyller meg mest for øyeblikket.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hvordan kunne jeg overse Jose Saramagos
- Det året Ricardo Reis døde - en av de ypperste, og det gjelder ikke bare dette året!!
En så særegen og tankevekkende bok, med utallige lag og temaer, mesterlige person- og miljøskildringer, underfundig humor.

Også Saramagos landsmann og forbilde Fernando Pessoa (selv om jeg ennå ikke har fullført hans mektige Uroens bok) har vært viktige forfattere for meg i år. Kombinert med min reise i Lisboa og øvrige Portugal har jeg kommet nærmere inn på disse to utrolig fascinerende herrer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns ikke du er for slepphendt med sekserne, men snarere usedvanlig flink til å plukke ut gode bøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for komplimentet :-)
De fire første på listen er direkte resultat av andre bokelskeres anbefalinger og påvirkning. Takk og takk!

Balladen om den bedrøvelige kafe skyldtes nærmest en tilfeldighet - et loppemarkedfunn samt en vag erindring av å ha hørt en bibliotekar snakke varmt om denne glemte perlen. Også Chrix Dahs' vakre og egenartet illustrasjoner borget for kvalitet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den ligger på ønskelista mi, den hadde jeg helt glemt å se etter. Takk for at du minnet meg på den Lillevi.
En artig tittel som gjør at den virker som en solid bok.
Når jeg søker på den her inne med norsk tekst finnes den ikke, merkelig...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg får den heller ikke opp...
Mitt eksemplar og min omtale ligger her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har vært et godt leseår, men ender visst ofte opp med endel gamle bøker. Jeg synes Ville Svaner av Jung Chang har vært et stort høydepunkt, om enn svært dystert fra Kina gjennom det forrige århundret.
Kjærlighetens historie av Nicole Krauss ble jeg også veldig glad for, en bok om overlevere etter andre verdenskrig og livet i New York 60 år etter flukten fra Polen. Mye livsvisdom og besk humor.
Sofi Oksanen ser jeg frem til å lese mere fra i det neste året. Gleder meg nå til å ta fatt på Per Pettersons bok, Jeg nekter. Håper også snart på nye bøker fra Jonathan Franzen, da jeg synes både Korrigeringer og Frihet var fantastiske bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, "Korrigeringer" var absolutt ei god bok. Gledar meg til å lese "Frihet", den står i bokhylla og ventar på tur. Men først er det Petterson si siste. Har store (kanskje for store...) forventingar til den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg òg elskar lister. Dette er mi heilt personlege og svært subjektive liste.

Topp 10 - utgjevne i 2012
1. Lars Kepler – Ildvitnet
2. Håkan Nesser - Himmel over London
3. Gunnar Staalesen - Der hvor roser aldri dør
4. Hjorth & Rosenfeldt - Dødens disippel
5. Roslund & Hellström - Tre sekunder
6. Tom Egeland - Nostradamus' testamente
7. Carlos Ruiz Zafon - Himmelens fange
8. Jussi Adler-Olsen – Journal 64
9. Johan Theorin - Sankta Psyko
10. John Hart - Brødrene fra Iron House

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slike lister skal vere subjektive :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å peke ut yndlingsbøkene mine er noe av det vanskeligste jeg kan gjøre. Jeg gir sjelden seksere eller favoritt-"stjerne". Jeg like alle bøkene jeg leser, for hvis jeg ikke liker boka, leser jeg den ikke ut. Men noen av de bøkene jeg likte best i år, er for eksempel;

  • serien "Blekkhjertet" av Cornelia Funke

  • Serien "Arven" av Christopher Paolini. Den har jeg antagelig snakket mye om, men det er fordi den er veldig bra. Paolini skriver bøkene veldig bra, tar inn nye momenter og gjør at man føler med personene i bøkene. Man blir glad i dem og vil høre mer. Når jeg leste siste side i den siste boka tenkte jeg bare at jeg vil vite hva som skjer senere. Serien anbefaler av dem som elsker fantasi.

  • Percy Jackson-serien MÅ jeg bare ha med på «Årets beste bøker»! De er utrolig bra, og er den typen jeg bare vil lese igjen og igjen. Ja, jeg leser bøker mange ganger. Harry Potter har jeg hørt på lydbok ti ganger. Men Percy Jackson vil jeg ikke legge fra meg. Jeg leste dem i september og vil fremdeles plukke de opp og lese dem. De er herlige. Noen mener de er opplagte. Det kommer helt an på hva man selv tenker igjennom bøkene. De også anbefales til de som liker fantasi og greske guder.

  • Og så serien "Alanya". Leste den siste boka i serien, en serie på fem bøker. Bra bøker, men som jeg sier til de fleste bøker, jeg vil vite mer! på siste side kommer det en antydning til hva som skjer, og jeg hadde ikke hatt noe veldig mye imot at det kom en liten novelle, eller ekstra kapittel og hva mer som skjer. det ønsker jeg veldig ofte i bøker.

  • Av andre bøker jeg har lest er det «Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt» og de alltid tilstedeværende «Sagaen om Isfolket». Det er noen bøker av de tjue første som jeg tar frem om og om igjen, spesielt den første. Jeg leste og så "Drømmehjertet" i sommerferien. Veldig fin bok, men jeg hadde problem med å gå videre til neste bok i serien, fordi de ikke henger sammen. Så jeg beklager "Salvadoreña", du må vente.

Men alle disse bøkene er bra og verdt å lese.
Men tro ikke jeg har glemt Krim :) Jeg liker svært godt Sara Blædel og Unni Lindell sine bøker. Begge forfatterne anbefales :)
Vel det ble en god del, men jeg tror Percy Jackson var den aller beste serien i år. God jul til alle bokelskere :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Carl Frode Tiller: Innsirkling og Innsirkling 2. Roy Jacobsen: Vidunderbarn. The Hunger Games.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Las "Innsirkling" då den kom ut for eit par år sidan. Var absolutt eit høgdepunkt det året. Har kjøpt inn nummer to og, men bestemte meg for å vente med den til den siste boka i trilogien kjem. Då er planen å lese nummer ein opp igjen, og deretter dei to siste. Ser fram til det :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil nok si Minnesota-trilogien til Vidar Sundstøl

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må si meg godt fornøyd med de bøkene jeg har kommet over i år. Jeg hadde absolutt ikke forventet å få et så fyldig tilskudd på favorittlista mi. Av bøker jeg må trekke frem finner vi:

  • "Vi, de druknede" av Carsten Jensen. Fantastisk språk og for en samling av skrønehistorier. Denne boka skal jeg lese igjen og igjen til den dagen jeg går i grava.

  • "Alle dør alene" av Hans Fallada. Ingen lystig bok, men for et språk og for noen karakter Fallada lager.

  • "På liv og død" av Per Tangvald. Biografi om seileren Tangvald, som brøt opp fra sin velstående familie for å leve et liv til sjøs. Når han i første kapittel gifter, og skiller seg fire ganger, da vet du det er et hendelsesrikt liv du leser om.

  • "Mørkerom" av Anders Lunde. Jeg innrømmer at jeg ikke er noen tilhenger av krim, og skal en dømme av bokomslaget er dette av verste sort. Men der ble jeg overrasket. Tror det er første gang jeg har lest siste side i en bok, så være fristet til å bla rett tilbake på side syv og begynne på nytt.

  • "Innsirkling 2" av Carl Frode Tiller. Denne gruet jeg meg til, og jeg brukte tre forsøk før jeg kom i gang med boka. Det første kapittelet synes jeg er direkte brutalt å lese. Disse historiene blir ikke glemt.

I tillegg har jeg kommet over bøkene til Leikvoll, novellene til Askildsen og ikke minst fullført det horible midtpartiet i Knausgårds "Min Kamp 6".

Joda, mer enn fornøyd.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Sult" av Knut Hamsun. Den var bra og ikke for lang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lister er alltid artig å lage, og sjølv om året ikkje heilt er omme trur eg at eg allereie kan kåre nokre vinnarar. Eg er diverre ikkje så overmåte interessert i nyutgjevne bøker, så dette vert ikkje ei liste med slike bøker, men ei liste over bøker som er nye for meg.

Dei første bøkene eg vil dra frem er Steinbecks Øst for Eden og Nygårdshaugs Mengele Zoo. Begge desse bøkene er tankevekkjarar som gjev lesaren ein del utfordringar og ting å spekulere over. Carl Frode Tillers Innsirkling 2 var også ein godbit, og langt betre enn den første. Eg ventar i spenning på neste.

Brandon Sanderson sine to første bøker i Mistborn trilogien (The Final Empire og The Well of Ascension), likte eg svært godt (den siste var mykje svakare). Dette er episk fantasy som fungerer!

Anubis trilogien (Lushons plater, Anubis og Evercity) til Bjørn Andreas Bull-Hansen må også nemnast. Den er mørk og dyster, med lite håp, men med ein fantastisk hovudkarakter som ein raskt vert glad i. Språket er fantastisk, dialogen mellom karakterane er full av engelsk slang og banneord, og derfor ganske degenerert og simpelt, noko som er med på å forsterke dystopien. Om eg må kåre ein vinnar i år vert det truleg denne.

Eg må heller ikkje gløyme Sarah Kanes samlede verker, med særleg vekt på Phaedra's love og Cleansed. Kane skriver fantastisk, tekstene er på overflaten vulgære, grove og grusame, men under dette ligger det så mykje sorg og lengt, at det verkeleg river i sjela. Ein vert også melankolsk og får lyst å trøysteete pepperkaker.

Eg er svak for grafiske romanseriar og Fables (Bill Willingham) har lenge vore ein av favorittane. Diverre har denne serien lenge vore på veg nedover, så eg vart gledeleg overraska då eg kom til vol. 18 Cubs in Toyland. Ei meir rørande forteljing skal ein leite lenge etter.

Men når ein tenkjer på alle godbitane ein har fått med seg gjennom 2012, kjem ein også i hug alle dei store skuffelsane. For meg vart Johan Harstads Hässelby den verste leseopplevinga dette året, og ein stor nedtur etter ein av fjordårets vinnarar Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? Andre bøker eg var passe missnøgd med var Coelhos Valkyriene (eg må berre snart innsjå at Coehlo ikkje kan vere stimulerande for andre enn new age fanatikarar og husmødre med for mykje leduggang, som også er litt for opphengt i åndeverdenen), og Bertolt Brechts Mother Courage and Her Children (denne var ikkje dårleg, men eg forventa at den skulle verte ein favoritt, og vart vonbroten då den ikkje nådde heilt opp).

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Kan ikke dy meg;): Når husmødre og lediggang møtes er de som totalt fremmede for hverandre. Studenter derimot! Å som jeg angrer på alt jeg ikke gjorde de åra jeg dyrka egoet og hadde så jævlig god tid! Så når noen husmødre liker Choelo tror jeg det er for å fly avgårde med en lettvekter i hverdagens ståk og mas.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er litt treg jeg, men i år har jeg lest Harry Potter(alle bøkene), og for en fantastisk verden! De topper lista for meg, med Hunger Games på en god andreplass.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Thomas F`s siste nedtegnelser" av Kjell Askildsen. Lattervekkende og fantastisk novellesamling!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ja, den er god. Har tenkt å lese den opp igjen snart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har flere nye bøker i år enn i fjor, men de to av årets bøker som fikk seksere av meg, er ikke utgitt i år.
De to beste jeg har lest i år er...
(fanfare)
... Århundrets kjærlighetssaga av Märtha Tikkanen og Kjære deg, min kjære av Levi Henriksen (som jeg til min forskrekkelse ser at bare en håndfull bokelskere følger! Løp og les!).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De to beste, eller de som har gitt meg størst leserglede i år må nok være, Mino-trilogien av Gert Nygårdshaug og A song of ice and fire serien av George R. R. Martin.

Tett fulgt av Anarchy in Åmot av Sturla Brustad og Battle Royale av Koushun Takami.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den aller beste boken for min del tror jeg må bli Code Name Verity av Elizabeth Wein, etterfulgt, i tilfeldig rekkefølge, av Inn i elden av Aina Basso, tegneserieroman Zita the Spacegirl av Ben Hatke, The Sister Brothers av Patrick deWitt og Metallmyk av Asle Skredderberget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var faktisk overraskende vanskelig, jeg har lest mange bra bøker i år så det å velge ut en eller to så umulig ut med det første. Det ble tilslutt tre stykker, men kunne like lett vært det dobbelte. Dette er ikke nødvendigvis de beste bøkene jeg har lest, men det er de som har påvirket meg og de jeg kommer til å huske.

Into the darkest corner av Elizabeth Haynes. 
Boken tar opp ett viktig tema, men er også spennende nok til å leses som en thriller. Den viser hvor lett det er å finne seg i en situasjon som det er vanskelig å komme ut av, og hvordan det kan påvirke resten av livet.

Life after Death av Damien Echols.
Echols og to andre ble som tenåringer dømt for drapet på tre små gutter, etter 18 år ble de løslatt, men ikke frikjent. Dette er hans livshistorie fra barndom til hvordan det var å sitte 18 år på dødscelle. Det er en sterk historie og boka er nesten poetisk skrevet.

Lolita av Vladimir Nabokov. 
Denne boken gjorde at jeg måtte jobbe med meg selv og jeg endte til slutt opp med å legge bort egne holdninger for å fullføre boka. Boken er veldig bra skrevet og jeg endte opp med en veldig god leseopplevelse, samtidig som jeg lærte at du ikke må godkjenne holdningene i boka for å nyte den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå har jeg hatt dårlig samvittighet for de jeg droppet, og jeg ser at det er flere som ikke klarte å begrense seg, så da må jeg tilføye et par bøker.

Dombey and Son av Charles Dickens.
Dette leseåret har i stor grad vært preget av Dickens, så det å ikke ha en eneste bok av han ble feil. Dickens har skrevet mye bra, men dette er nok min favoritt.

Jeg tenker nok du skjønner det sjølv av Jon Gangdal var så sterk at den må også nevnes som en av de beste bøkene jeg har lest i år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den beste boka er det umulig å svare på - her er et lite utvalg:

Virkelig et år for biografier!
Just Kids av Patti Smith, Åge av Ole Jacob Hoel, Life av Keith Richards og ikke å forglemme Livsglede av Margit Sandemo.

En novellesamling til kos
And thereby hangs at tale av Jeffrey Archer

Oslomoro som en gammel svarthvitt film i Full fart forover av Lill Herlofson Bauer

Sterke romaner inspirert av virkelige hendelser som for eksempel The Mistress of Nothing av Kate Pullinger og Pigeon English av Stephen Kelman.

Viktig livsvisdom for de fleste i How to be a woman av Caitlin Moran.

Grøssende spenning i De gales øy av Dennis Lehane

og lettleste vidundere i Wildflower Hill av Kimberley Freeman og Starter for ten av David Nicholls.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Idas dans uten tvil. Den traff meg rett i hjertet og ble værende der. Eneste boka jeg har grått av noen gang og den ble en favorittbok. Men jeg må også nevne Hunger games trilogien, den slukte jeg rått og har også blitt favorittbøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lest flere gode bøker i år, ingen av de er nye, men hva gjør vel det.
Her er en liten liste over de som har gledet meg. Kunne gladelig ha tatt med flere, så det blir en mini-liste over gode bøker i ulike sjangere.
Anthony Bourdain - Kokkejævler
Charles Dickens - Dombey og sønn
Benoite Groult - Stjernetasten
Henryk Sienkiewicz - Quo vadis

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Iallefall for min egen del er det gjerne bautaene, de store romanene, jeg tar med meg videre. Dette året har jeg lest forbausende få slike bøker, og det har for det meste gått i lyrikk på fritiden og i artikler og kompendier i studietiden. Likevel finnes det noen titler jeg vil trekke frem og bejae, først og fremst D.H. Lawrence samlede dikt. Fordommen er at fyren ikke kan skrive dikt fordi han var så urimelig dyktig til å forfatte romaner (og et stakkars menneske kan da ikke være god til begge deler, kan det vel?), men der tar man feil; han er jo på nivå med Whitman, kanskje noe mellom Whitman og Blake (Blake sin visualitet og styrke, Whitman sin flyt og lek). Diktene hans har for meg vært en slags vekker for hva som er mulig å få sagt, og jeg vil utvilsomt vende tilbake til dem, nei hva sier jeg, "vende tilbake", som om jeg vil forlate dem! jeg tror jeg skal ha vanskelig for å slippe dem av syne de nærmeste to årene, akkurat nå sitter jeg og tviholder på de to bindene de er samlet i fordi lånetiden på biblioteket har runnet ut! Men ja, la meg også nevne tre romaner som har vært en fryd, nemlig Chandlers The Long Good-bye, Dr. Zhivago av Pasternak og Julie av Rousseau. Ellers av dikt har jeg kost meg til fjells med Wildenveys samlede. Og så håper jeg å bli ferdig med Stendhals Le Rouge et le Noir som er så godt skrevet at jeg ikke forstår hvorfor jeg har utsatt den så lenge. Bra det er juleferie og kaldt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Bøkene Phoenix 1 og 2 kjente jeg ikke til, men av din beskrivelse og av det jeg kjapt har søkt meg frem til på nett, er de absolutt noe jeg må gå til innkjøp av, om jeg enn må lete i lang tid på antikvariat eller bibliotek (de finnes vel ikke i nye opplag). Slike bøker kan bli uvurderlige når jeg omsider begynner å skrive på masteren, jeg tenker nemlig å skrive om Lawrence. Derfor, mange takk for at du nevnte disse to tekstsamlingene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Emily Dickinson? Hun sammenlignes med Whitman eller ihvertfall blir plassert i sammen med han som modernistiske pionerer. Jeg har lest henne først i år og burde hatt henne på lista.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er usikker, jeg har ikke lest nok av henne til å kunne sammenligne dem så alt for bastant. Sist vinter begynte jeg på hennes samlede dikt, men bindet er så jævlig svært og avskrekkende at jeg ga opp å lese det intensivt, noe man ikke skal gjøre uansett (å bruke kort tid på en så vid produksjon). Jeg endte istedet opp med å sette et slags forsett om å lese minst ti dikt før jeg la meg for å sove, men etter en stund kom jeg over andre bøker som tok oppmerksomheten, og så ble det vanskelig å vende tilbake. Kan vel kanskje hevde at det innimellom er en nær likhet mellom Lawrence og Dickinson i stil og uttrykk, et modernistisk oppbrudd, en eksentrisitet og stolthet. En likhet er iallefall at de ofte skriver korte dikt og at de begge er begeistret for blomster. Men ellers vet jeg ikke, jeg tror likhetene slutter der. Dickinson, likesom tilbaketrukket, skjermet, reflektert, en slags dødspoet, kristen endog, og Lawrence som jo er ganske annerledes, som med nietzscheansk vigør hatet kristendommen, som måtte vekk for ikke å kveles, som dro ut, reiste, kjente, smakte, følte, som levde og skrev om livet mer enn om noe annet, likesom en bror av Hamsun og Hemingway.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har bare såvidt lest Dickinson, men nok til å tenke at hun er kristen ja, men til tider også ganske uerbødig ovenfor sin Gud. Takk for stikkord om Lawrence, fordi om det var Whitman jeg tenkte på. Det er han og Dickinson jeg har sett at nevnes i samme åndedrag. Jeg er uansett temmelig blank på alle tre, men eide Gresstrå en gang og ble såpass inspirert av ditt forrige innlegg at jeg bestilte den på nytt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

2012 blir året hvor jeg "pauserte" både Middlemarch og Infinite Jest. De største leseopplevelsene har vært Philip Roths American Pastoral og Jonathan Franzens The Corrections. Pettersons Jeg nekter er forhåpentligvis å finne under treet om en drøy uke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest mange gode bøker i løpet av året, men den beste er nok Simon Armitages glimrende gjendiktning av Sir Gawain and the Green Knight.

Ted Hughes og Flannery O'Connor har også vært blant årets høydepunkter. Flere diktsamlinger av Hughes og The Complete Stories av O'Connor har blitt fast inventar på nattbordet mitt.

War Music av Christopher Logue, og Seamus Heaneys gjendiktning av Beowulf har jeg også satt svært stor pris på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mississippi av Hilary Jordan, Evig søndag av Linnea Myhre, Hjerter i Atlantis av Stephen King, Politi og Røver av Kjetil Østli, Lykkeprosjektet av Gretchen Rubin, Åsa Larssons siste bok som heter noe slikt som Et offer åt Molok. Sist, men ikke minst, Under valnøttreet av Anna og Fanny Bergenström (kokebok).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De bøkene jeg sitter igjen å husker i løpet av året er:
Inn i det mørkeste hjørne Handler om vold og tvangshandlinger
Ildvitnet Lars kepler krim om jenter på en psykiatrisk klinikk
Stryk meg over håret Om den vellykkede businessdama som har bulimi og prøver å rømme fra problemene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Likte også Jeg lever, pappa! veldig godt. Bok om 22.juli.

....vanskelig å plukke ut en eller to favoritter :p

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leseåret har vært ujavnt. 2012 ble året da jeg oppdaget Sara Stridsberg. Det er jeg glad for. Også glad for endelig å ha lest noe av Toni Morrison. Av de norske var Per Pettersons "Jeg nekter" en soleklar vinner. Og av klassikerne oppdaget jeg at "Onkel Toms hytte" er et langt mektigere verk enn jeg tidligere har trodd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Petterson si bok står på lista. Reknar med at det blir siste boka eg rekk før klokkene ringer inn det nye året. Per Petterson er min favorittforfattar (saman med Cormac McCarthy og Hemingway), så den gledar eg meg veldig til. Såg den blei "kåra" til den beste boka dette året av Dagbladet sine anmeldarar, så forventningane er store.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av McCarthy har jeg bare lest Blodmeridianen. Den ble for morbid for meg. Hvordan vil du sammenligne den med Grenstriologien?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg har gitt alle dei fire bøkene, pluss Veien, terningkast seks. Vanskelig å seie kva for ei av dei som er best. Kanskje er det Blodmeridianen..... eller Veien. Men alle bøkene i grensetrilogien er gode og. Hmmm.... Blodmeridianen er blodig, men det var vel det ville vesten og. Det er jo gjerne spesielle mennesker som søker det utrygge, og så kjem vi andre etter og oppretter regler og lov og orden.

Grensetrilogien er vel mindre voldsom enn dei to andre. Veldig gode bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo, men jeg føler han i Blodmeridianen egentlig befinner seg utenom tid og rom. I et karikert og overdrevet "Vesten". For meg ble det for lite dybde i karakterene og for mange grusomheter jeg ikke så noen klar hensikt med. Litt som film der man bare må putte inn noen nakne damer. Jeg tror uansett du vil like Leikvolls Bovara og sikkert Fiolinane også (den har jeg riktignok bare lest omtale av). Jeg drister meg til å foreslå de siden jeg ikke fant de i boksamlingen din. Beklager om jeg bare overså de.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har nok rett i at han karikerer det ville vesten, men samtidig tar han utgongspunkt i tid og stad. Han vekslar mellom begge utan at vi som lesarar heilt veit kva som er kva. Blant anna er Glanton og gjengen hans reelle historiske personer, men McCarthy legg nok til det som passar han.

At karakterane er utan djubde vil eg seie meg ueinig i. Dommar Holden er svært så samansett. At ein så (tydelegvis) opplyst person samtidig kan vere ekstremt rå og brutal viser jo spennet i karakteren. "Gutten" har jo vår sympati, men samtidig søker han opp det brutale livet, som han deltar i. Som det blir sagt av den amerikanske kritikaren Ted Gioia på hans gode nettside om moderne klassikarar:

"Although the unnamed ‘kid” is the ostensible focal point of the story,
McCarthy is clearly far more fascinated by Judge Holden, the
erudite nihilist who accompanies Glanton on his depredations. A
survey conducted by Book magazine in 2002, placed Holden as one
of the fifty greatest characters in fiction since 1900. And with good
reason. The paradoxical behavior of this savage savant serves as the
magnetic center of the novel, and personifies that mysterious
combination of brutishness and scrupulousness that permeates
Blood Meridian."
(http://www.thenewcanon.com/Blood_Meridian.html).

Eg føler ikkje volden er der berre for underhaldinga si skuld (om det er mogeleg at nokon kan sjå på slik brutal vold som underhalding...), men nettopp for å skape kontrast og djubde i karakterane. Korleis kan vi som lesarar vere fascinert av karakterar som begår slike ekstremt avskyelig handlingar? Voldshandlingane er nok med på å skape ei grense, ei grense mellom det VILLE vesten (ikkje ein romantisering av perioden, litt lik romantiseringa av mafiaen i våre dagar) og den siviliserte verden. Det blir og ei grense mellom kaos og orden. Den sterkaste sin rett, slik den kan framstå når mennesket sin ondskap kjem fram til overflata.

Men eg kan absolutt forstå at all volden kan gjere at mange lesarar avbryt boka.

Eg har lyst å lese Leikvoll sine bøker, særleg den første, men eg er litt redd at eg blir skuffa. At det blir nettopp vold utan meining. Men bøkene står på ønskelista mi, så ein gong blir det nok til at eg prøver meg på dei.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde et godt leseår fram til medio oktober, og har delt ut ganske mange femmere.

Men det har kun blitt èn sekser, nemlig den etter min mening svært velskrevne Sherlock Holmes-pastisjen "Skrinet" av Helge Kåre Fauskanger.

Nå bare håper jeg at "Silkehuset" av Anthony Horowitz, som tilhører samme kategori, er like bra, og at jeg får anledning til å lese den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har gitt fire seksere til bøker jeg har lest i år, men tre av dem gikk til klassikere jeg har lest om igjen: "Pan", "Victoria" og "Gösta Berlings saga", så de gjelds vel ikke;)
Den eneste nye boken som fikk terningskast seks er "Den usynlige broen" av Julie Orringer, mens de beste femmerne nok var Tillers "Innsirkling 2" og Pettersons "Jeg nekter".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den usynlige broen fikk 6 av meg også - absolutt et av årets høydepunkter!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også gitt sekser til Den usynlige broen og synes både Tillers Innsirkling 1 og 2 er geniale. Hadde gleda meg til Linn Ullmanns Det dyrbare, men blei litt skuffet, skriver godt, men ikke mer enn 4 likevel. Niels F. Dahls bok Herre var derimot en positiv opplevelse selv om den var litt ekkel. Nå står Balansekunst for tur. De sier den skal være svært bra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også lest boken om Bernhard Herre, og synes akkurat som du, at den var god, men litt ekkel. Og det gode klarte ikke å overdøve det ekle nok til at den kommer helt på topp;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Klart det må telle å lese klassikarar opp igjen. Det er vel nettopp det som gjer dei til klassikarar, at du vil gje dei høgaste karakter nok ein gong :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anne Berit GrønbechritaolineAnne-Stine Ruud HusevågLinda RastenHarald KToveThomas Røst StenerudAlice NordliLene AndresenTorTone HEirin EftevandGro-Anita RoenTove Obrestad WøienStein KippersundLars MæhlumHeidi HoltanWenche VargasSolVivaLaLivreReadninggirl30Sigrid NygaardgretemorKristine LouiseLisbeth Marie UvaagElisabeth SveeTheaPiippokattaStig TMorten BolstadSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil Stangeland