"Stillheten" - tredje bind i trilologien "Bestialitetens historie"

I den tredje boka befinner rettstjeneren seg i Vest-Afrika, hvor han fører lange samtaler med araberen Ali. Temaet er alle grusomheten som den hvite mann har begått i den tredje verden.

Gjennom anekdoter og selvopplevde episoder belyser rettstjeneren det ondes problem, med kolonialiseringen fra Europas side i fokus. Rettstjeneren sliter med å bære den kunnskap og innsikt han har fått om all ondskapen i verden. Gjennom samtalene med Ali belyses Europas ondskap sett fra den såkalte tredje verdens ståsted. Europeisk tenkning og holdninger beskrives i seg selv som forbryterske og onde.

Selv om det spås at den tredje verden en gang kommer til å ta en grusom hevn på kolonistene, åpner Bjørneboe på slutten opp for at det er håp for det gode.

Jeg elsket denne boka i triologien, og gir den toppkarakter. Nils Ole Oftebro gjorde denne boken - og de to foregående - til stor litteratur og kunst for meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Det er i "Stillheten" at forteljaren seier om Pizarros herjingar i Peru at det ikkje er alle forunt å få øydeleggje ein heil kultur.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, tenk det! Å få æren av å ødelegge en hel kultur! Og hvor mye har ikke de såkalt fremstående kulturer (som vi liker å tenke om oss selv og den kulturen vi tilhører) ødelagt rundt forbi!? Hvor alt som ikke umiddelbart var gjenkjennelig, ble forkastet og knust ...

Jeg tror snart jeg må vurdere å lese disse bøkene på nytt! Det er drøyt to år siden sist ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og jeg har de liggende i lydbøker, de er på prioriteringslisten...likeså Rems biografi. Men nå får man ikke lest alle de bøkene man ønsker til samme tid i hvert fall...så det får komme etter hvert.(Sukk, sukk)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

DemeterVannflaskeMarianne AugustaTheaSigrid Blytt TøsdalPiippokattaTorill RevheimHanne Kvernmo RyeLailaEinoniesiljehusmorTone HTanteMamieEivind  VaksvikEvaTorJoannAnn ChristinIngunn SAstrid Terese Bjorland SkjeggerudKirsten LundLars MæhlumHeidiSynnøve H HoelLinda NyrudIngunn ØvrebøFindusAnniken RøilMads Leonard HolvikIreneleserLisbeth Kingsrud KvistenBeathe SolbergReidun SvensliNorahMorten BolstadBertyTonesen81Eileen BørresensveinAnne-Stine Ruud Husevåg