Adelsdatteren Julie lar seg forføre av tjeneren Jean på midtsommeraften. Mens Julie har fått en oppdragelse som er en adelsdame verdig, og hvor grensene mellom rett og galt er skarpt definert, har ikke Jean de samme begrensningene i sitt liv. Han styres av egne lyster og drifter, noe som får fatale konsekvenser for Julie, hvis verden lett kan knuses hvis hun trår feil.

I løpet av natten utspilles det et drama på liv og død, og Julie kastes fra skanse til skanse - fra fortvilelse til håp, og igjen til fortvilelse. Hun klarer ikke å bestemme seg for hva hun vil, og hun forvirres av Jeans veksling mellom varme og kulde.

Dramaet er svært typisk Strindbergs. Stykket savner etter mitt syn aktualitet i dag - utover at det er et spennende tidsbilde på forholdet mellom mann og kvinne av ulik sosial byrd på slutten av 1800-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

God vurdering, synest eg, men om akkurat motsetninga mellom adel og tenarskap ikkje er så aktuell i dag som på Strindbergs tid, gjeld kanskje prinsippet om forholdet mellom herskar og knekt like fullt? Jean seier noko om at tenaren sit i ryggmargen på han: Klassebakgrunn lèt seg ikkje utradere, same kor mykje mange annonserer at dei reiser sosialt. Eg synest forresten at Radioteatrets versjon er intens og levande, men eg irriterer meg over at NRK sender Strindberg på norsk. Det måtte då vel gå an å kjøpe ein svensk produksjon?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for hyggelig tilbakemelding! Når jeg skrev at stykket savner aktualitet i dag, så tenkte jeg primært på det gryende kjærlighetsforholdet mellom Julie og Jean. Det er vel i dag ikke slik at valg av en kjæreste utenfor ens sosiale klasse vil være fullstendig ødeleggende for et menneske, slik det utvilsomt kunne være for over 100 år siden. Dette med hersker og tjener synes jeg inneholder andre elementer, som selvsagt kan ha aktualitet også i dag. I alle fall når man ser på utbredelsen av utenlandsk svart arbeidskraft og hva dette gjør med menneskeverdet til dem som på denne måten tvinges inn i en slags skygge-tilværelse helt på siden av samfunnet for øvrig. ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHeidi HoltanStig TAnne-Stine Ruud HusevågLeseberta_23Tine VictoriaDemeterVannflaskeMarianne AugustaTheaSigrid Blytt TøsdalPiippokattaTorill RevheimHanne Kvernmo RyeLailaEinoniesiljehusmorTone HTanteMamieEivind  VaksvikEvaTorJoannAnn ChristinIngunn SAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLars MæhlumHeidiSynnøve H HoelLinda NyrudIngunn ØvrebøFindusAnniken RøilMads Leonard HolvikIreneleserLisbeth Kingsrud KvistenBeathe SolbergReidun SvensliNorahMorten Bolstad