Hmmm..... her var det mye skam, frykt og sinne.

Hovedpersonen lider av spiseforstyrrelse, en problemstilling som jeg ikke har så mye greie på. Sjokkerende lesning.

Forfatteren har en skrivestil som det tok meg litt tid å bli fortrolig med, ikke at hun skriver dårlig, bare spesiell. Fantastisk å tenke på at hun var 26 år da hun debuterte med denne boka. Veldig bra bok som vil huskes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Boka er spesiell,ja. Eg hadde store forventningar til denne, men den innfridde ikkje heilt. Tema ho tek opp er viktig: ma. tilknyting, skam, fortviling, kontroll, i tillegg til politiske og sosiale forhold hos eit utrygt folk i eit ufritt land.
Den svært springande, nesten frustrerte regien av innhaldet vart for meg eit minus. Handlinga forsvann nesten i det å skulle orientere seg i når? -kvar?- og kven? - når vi vart førte fram og tilbake i ganske så mange årstal, personar og hendingar.
Men som debutbok er den original og lesverdig. Eg kjenner også på ,som andre nemner, at mykje av dette ber preg av å vere sjølvopplevd. Språkleg innfrir ho, synest eg, så derfor vert det hos meg terningkast fire.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Slutter meg til kommentarene under. Sterk bok, original og sterk tematikk. Morens oppdragelse av sin finsk-estiske datter: hun skal være "helt finsk" og blir nektet å snakke estisk for ikke å bli oppfattet som russerhore. Overbevisende om bulimi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nettopp ferdig, strålande og brutal bok. Eg likte best korleis ho får fram korleis overgrepa estarane vart utsette for har ringverknader heilt fram til henne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott bok - hun har virkelig satt seg inn i tankegangen til jenter med spiseforstyrrelse. Etter å ha lest så mye om is på en varm sommerdag, måtte jeg bare kontrollere om jeg er like frisk. Jeg spiste derfor en posjon med "sånn derre mövengreier", og greide helt fint og nyte den uten noe som helst behov for å kvitte meg med den etterpå :-) Ellers var det mange aspekt ved sovjetregimet og esteres rolle der. Man kan lure på menneskets havesyke: alle slektninger og venner av Annas mor er opptatt av hva hun kan ta med til dem av varer fra Finland. Folk angir hverandre, korrupsjonen er tilstede på alle kanter og ingen stoler på hverandre. - Akkurat som på Cuba i dag...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har nettopp avslutta "Stalins kyr" og er imponert over forfattaren si forteljarstemme. Sterkt om det å vere estisk kvinne i Finland, som eit av mange vanskelege tema ho tek opp. Boka gjer det lettare å forstå estarane sine haldningar til russarane og til dei vestlege turistane med ulike føremål med reisene sine. Forfallet på den estiske landsbygda tidleg på 90-talet var merkbar ved besøk der på den tida, denne boka gjer det lettare å forstå samanhengane. Gler meg til å lese meir av Sofi Oksanen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ei meget bra bok! Hun skriver rått og usentimentalt om sin spiseforstyrrelse. Etterhvert som hun også forteller om sin bakgrunn, begynner jeg nesten å forstå hvorfor hun snakker med maten i stedet for med ord. Har ikke særlig kjennskap til dette temaet, men det virker veldig ekte. Jeg synes også at boka gir et interessant innblikk i hvordan det var i Estland og Finland fra rundt 1940 og fram til nyere tid. Gleder meg til å lese flere bøker av henne!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Likte Stalins kyr veldig godt. Synes hun er utrolig velformulert og god til å sette ord på det som er av følelser. Eller rettere sagt: å ikke sette ord på dem. Men det anes mellom linjene, alt det usagte, alle de vonde følelsene, alt det som ikke kan sies men må ageres på (spise eller ikke spise...)

Skal i gang med hennes neste bok nå og jeg gleder meg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det er umulig å ikke bli grepet av denne boka, sterke følelser i sving her. Tror nok du vil like den andre også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er ei av dei beste bøkene eg las i 2009, vondt og ømt og til tider særs sterk kost. Har nettopp fullført "Utrenskning" som kom i år. Den tok litt lenger tid å kome inn i, men likte den også veldig godt. Spesielt språket hennar er fascinerande og fantastisk godt, håpar Oksanen får den merksemda ho fortjener!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oppmerksomhet får hun nok etterhvert også her i landet får jeg håpe. Ser at hun skal til Litteraturhuset onsdag 10.febr. I Finland er hun jo veldig populær, der har hun fått en del litteraturpriser. Når det gjelder Utrenskning har jeg den liggende her, skal snart begynne på den, gleder meg, den har jo blitt en bestselger i Finland. For den boka ser jeg at hun er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for 2010.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når du har lese Utrenskning vil eg gjerne ha ditt syn på slutten!! Eg går dessverre glipp av å oppleve henne på lit.huset, men alle som kan burde gå, trur ho er ein fascinerande person!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

ToveBjørg  FrøysaaRandiAHilde H HelsethTone HGrete AastorpsiljehusmorKirsten LundMarianne MHarald KMarianne  SkageJan-Olav SelforsTheaTove Obrestad WøienReadninggirl30NorahJarmo LarsenPiippokattaToneTrude JensenAnniken RøilAud- HelenTor-Arne JensenElisabeth SveeVioleta JakobsenlesefolenJan Arne NygaardTralteHeidi HoltanMari BaardsethSigrid Blytt TøsdalLailaAnitaINA TORNESJohn LarsenCaroline Ekornes JohannessenBerit B LieHege LMorten BolstadAkima Montgomery