Dette såkalte smussomslaget; skal det være på eller av? Dvs skal det være på- og følgelig beskytte boka mens vi leser? Eller skal det være av mens leser, for deretter å bli satt på igjen, slik at boka ser bra ut i bokhylla? Dette har jeg lurt på mang en gang. Nærmest ligget våken om nettene og filosofert over problemstillingen. Selv har jeg frem til nå pleid å ta det AV. Men jeg er faktisk ikke sikker hva som er tanken fra forlagene sin side (de er jo nødt til å ha en bevisst tanke ift dette!).

Dette er et såpass viktig spørsmål at jeg ønsker å ta det opp til debatt! Hva mener dere?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 160 svar.

Dette har eg aldri tenkt på faktisk. Eg har det i vertfall alltid på. Alltid, uansett. Bøkene ser i tillegg stort sett finare ut da (som om det faktisk betyr noko; man skal vel ikkje dømme ei bok etter bokomslaget... ;)).

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg lar det alltid være på, men de bøkene tar jeg sjeldent med meg når jeg leser. Jeg leser de heller på sengen før jeg legger meg. Dog det som irriterer meg er når søstra mi ikke tar det av, fordi hun legger aldri fra seg bøkene på nattbordet/gulvet men lar de ligge i sengen slik at de blir ødelagt når hun legger seg oppå de.

Syns det er penest med de på, og om man ikke tar de med seg overalt så er det jo ikke så vanskelig å holde de pene heller.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm...ser ut som et flertall tar det av når de leser og lar det være på i bokhylla? Jeg er av de mindre normale som har det på hele tida, og bruker innbrettene som bokmerke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For min del varierer det etter størrelsen på boka. Om det er en normal bok gjør jeg som deg, er det en tykk bok synes jeg den er vanskeligere å håndtere, da er ofte omslaget i veien og det blir veldig frynsete.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg går grensen på 375 sider. Er boka tykkere enn det tar jeg det av. Men hva er den RIKTIGE grensen for antall sider før man bør ta det av?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tar det av mens jeg leser boka, og setter det på igjen før jeg setter den inn i bokhylla. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokomslaget er en del av bokas sjel og hører altså til boka til enhver tid. Og spor etter bruk hører med.

For veldig mange år siden kom jeg over en romanserie i min bestemors bokylle - "Norske bonderomaner", som bl a inneholdt Terje Spillemann, Brudeferden i Hardanger bind I og II,og Husmannsgutten. Facinerende lesning for en ung tenåring sist på 60-tallet.

For to - tre år siden fant jeg denne serien i et antikvariat, og den lyse, smilende unge piken strålte mot meg fra bokomslagene og brakte meg tilbake til tidlig ungdomstid. Bøkene ble selvfølgelig med hjem, og har nå æresplass i bokhylla - med omslaget på!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tar det av når jeg leser så det ikke kommer i veien. Kan godt kaste det også. Klarer ikke å bry meg så veldig om omslaget er der eller ikke, bortsett fra når jeg leser. Da må det som sagt være AV.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tar det alltid av når jeg leser, da ligger det pent i bokhylla. Tar det på når boka er ferdig lest. Tar det også av hvis jeg låner ut bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Omslaget er på når bøkene står i hyllene og når jeg selv leser de. Men jeg kan godt finne på å ta av omslaget før jeg låner bort bøkene, stoler ikke helt på at alle andre behandler omslaget like pent som jeg gjør. Omslaget er en viktig del av boka, og skal se like fint ut etter at boka er lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle nye bibliotekbøker har en plastlaminering utenpå bokomslaget. Dette ser både flott ut, beskytter boka, og gir mulighet for å ha omslaget på mens man leser. Rart det ikke er mer utbredt blant privatpersoner også. Kan da umulig koste allverden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av, selvfølgelig! Det er jo bare i veien hvis det er på. Og smussomslag er et fint ord.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig viktig debatt forresten! Ikke si smussomslag a? Det er ikke noe smutsig med det! Hehe..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Smussomslag føler jeg er mer dansk-norsk, iallefall litt eldre norsk. Bokomslag er det vi nå bruker i vår daglig tale.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig. Som Per Kristian sier jeg bokomslag. Synes det er et mer passende og beskrivende ord.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har bestandig kalt det bokomslag,kan vel være mange navn på det,eller? Det er veldig viktig at det er der,det står jo mye om boken og forfatteren der.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bokomslaget beskytter boka og som du ganske riktig sier står det ofte mye interessant informasjon på det.
Jeg syns bøkene ofte ser nakne og sårbare ut uten bokomslaget. Etter min mening blir ei bokhylle med bøker uten omslaget mye mer kjedelig og ensformig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det blir veldig anonymt uten omslag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det du sier er som jeg skulle sagt det selv..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tar det av når jeg leser og lar det stå igjen på den tomme plassen i bokhylla. D gjør jeg også når jeg låner bort bøker (det gjør jeg ofte). På den måten vet jeg akkurat hva jeg har lånt bort og når jeg ser tittelen vet jeg hvem som har lånt den. :) jeg liker omslagene veldig godt og hadde blitt lei meg om de manglet. Omslagene er jo salgstrikset til forlagene og er ulike fra land til land.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har det av mens jeg leser, og på når den står i bokhylla. Er redd for å ødelegge omslaget, for da blir ikke lenger boken den samme for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er det kommet mange bekjennelser hehe. Selv ville jeg ikke drømme om å ta av omslaget på boken noen gang. Det må isåfall være hvis jeg fikk en rift i omslaget, da ville jeg tape det på baksiden. Klaffene er i tillegg hendige som bokmerke!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det skal være på når det står i bokhylla. Hvis det er på når jeg leser boka, sklir det opp hele tida. Det er bare til irritasjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

TRodde smussomslaget skulle beskytte boka, jeg- Men er enig med andre her som heller vil beskytte omslaget.;) Det er jo fint!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hehe omslaget gir oss mange informasjoner om boken. Det er i tillegg en fargeklatt som lyser opp. Må si jeg bruker omslaget på når jeg leser. Det har sier årsaker: Lett å kjenne igjen dersom boken skulle bli lagt litt side blant andre ting. Vingene er praktiske som bokmerke, mine bokmerker lever tydeligvis sitt eget liv for jeg finner de ikke når jeg trenger disse. Mye slitasje kan ikke påføres boken når man leser, for man sitter jo i ro. Verre er det hvis man har den med i håndvesken og leser på buss, tog etc. da forstår jeg at man tar av bokomslaget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har alltid tatt det av når boka er i bruk, uten å reflektere så mye over det. Det samme gjør jeg dersom jeg låner bort eller låner bøker selv av andre. Men tanken bak er nok egentlig at jeg liker bedre pene bøker/smussomslag i bokhyllen, enn slitne og ødelagte. Jeg kan godt ha et sterkt forhold til spesielle bøker, selv om utseendet kanskje ikke forteller om mye bruk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å ta av omslaget mans man leser? Pussig - jeg har aldri tenkt tanken! Men egentlig er det jo ganske fornuftig å spare omslaget for slitasje. Ikke for at boka skal ta seg best mulig ut i bokhylla, men enkelte omslag er jo kunstverk! Nå skjønner jeg plutselig at jeg kan ha bedrevet rein vandalisme - omslaga på en del av yndlingsbøkene mine ser faktisk ganske slitne ut ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ånei måtte jeg gå inn på denne tråden? Jeg som allerede bekymrer meg nok om dette fra før. Nå ble jeg ennå mer bekymra. Jeg vil jo helst ha det på når jeg leser, men er jo livredd for at det skal bli stygt. Så jeg har et stort dillema der. Men det skjer derfor ganske ofte at jeg kler av boka når jeg skal lese den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hmm.. jeg har et omvendt problem. jeg fant et omslag. men finner ikke igjen boka :S:S

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka må definitivt kles av før lesing, mens den må være standsmessig påkledd i bokhylla.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tar det av når jeg leser boka, legger det på ett sted hvor jeg ikke kan få ødelagt det.. og tar det på igjen når jeg har lest boka :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Omslaget er viktig... Må si det kommer veldig an på boka. Er den skrik rosa eller limegrønn og omslaget det ikke, forblir omslaget på, unntatt når jeg leser boka.

Det kommer alt an på designet. Hvis et forlag utgir bøker med likt utseende, men setter forskjellig omslag på, går omslagene av for at de skal bli ens i bokhylla. Er omslaget veldig pent/ dekorativt, foretrekker jeg det på i hylla.

Men jeg blir gruelig ergerlig når et forlag utgir en serie fortløpende, kanskje er den lang og kommer med en bok med to mnd mellomrom, og i løpet av serien presterer de å endre designet minst to ganger... GRRR!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ps! Omslag jeg tar av slipper jeg inni bokhylla ned på baksiden av bøkene, så jeg greit kan finne dem igjen senere... Kasting forbudt! Hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har det på,fjerner de ikke når det står i hylla,bruker også omsalget som bokmerket.Boka blir mere "Levende",med omslaget på:-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av når jeg leser og på når jeg er ferdig

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Omslag på! _ Særlig hvis det er en førsteutgave. Eksempel: på ebay selges kjente amerikanske forfatteres romaner for mer når omslag følger med. Er visst slik at samleobjekter (oftest førsteutgaver) er verd mye mer med omslag. Leste om en tidlig Ibsen-utgave som var MYE mer verdt med omslag!.Bryr man seg katta om det, så er det jo bare smak og behag som gjelder ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Omslaget får være med hele runden rundt! Bruker av og til bruker jeg flippene til bokmerke når jeg ikke har annet for hånden. (Merkelig hvor bokmerkene mine forsvinner og dukker opp på de utrolige steder).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tar det av når eg leser og tar det på når eg er ferdig .sånn at andre som kansje har lyst å lese boken kan se ka den handler om

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I all hovedsak tar jeg det av når jeg leser. Synes det er litt irriterende å ha på under lesinga. Dessuten, på to av mine mest leste bøker - Stekte grønne tomater på Whistle Stop café og Beindoktorens datter - er smussomslaget fullstending ødelagt fordi jeg aldri tok det av når jeg leste bøkene. Endte med at omslaget revnet av slitasjen, og nå ser jo ikke bøkene noe fine ut i bokhylla. Så alle hardbackbøker jeg har nå, leses uten smussomslag, rett og slett for å beskytte omslaget. Vil at de harde bøkene mine skal se bra ut. Alt jeg har i pocket derimot, kan behandles "dårligere". Pocketbøker er billige og forbruksvare for meg, og skal kunne fraktes overalt, brettes i, og bøyes. Flere bøker har jeg også i flere pocketutgaver, rett og slett fordi jeg renger med at de blir for utslitt for lesing etter hvert. De harde bøkene derimot: de er der for å se bra ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg fjerner som regel omslaget mens jeg leser, fordi det ofte glir av og kommer i veien, i tillegg til at jeg har lyst til å beskytte det slik at boken ser finere ut etterpå...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette har jeg aldri tenkt på. Er vel ikke av store problemene man behøver å henge seg opp i, men det fikk meg til å tenke over hva som gjøres i heimen. Hvis smussomslaget er til irritasjon tas det av under lesning og settes på igjen etterpå. Bruker det aldri som bokmerke, da skal boka være tynn. Siden jeg jobber på bibliotek hender det jeg klipper av den ene bretten hvis det er kart e.l. på innsiden av permene. Det som klippes av limes inn på første blanke side. Dette er jo fordi vi skal ha plast utenå bøkene, og jeg har irritert meg mange ganger over innlån hvor kart er gjemt bort bak smussomslag og plast.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Omslaget er på når jeg leser, og på når bøkene står pent oppstilt i bokhylla. Smussomslag skal ikke tas av eller (Gud forby!) kastes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har alltid sett på omslaget som "nøkkelen inn i boken". Liker å se i hyllene mine at mine bøker har forskjellige farge på ryggene (hehe står seg til de trehvite hylene). Før benyttet jeg konsekvent klaffene på omslaget til bokmerke. Ikke nå lengre. Har kjøpt meg bokmerke i stål med emaljert gammel rosa farge (hehe figuren ligner litt på damen som står/henger på toalettdørene rundt omkring). Har kjøpt flere bokmerker, men de har en tendens til å forsvinne i løse luften (virker det som).

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Går denne tråden ennå... :-)
Jeg ser at jeg svarte for et år siden og har ikke endre mening, men har endret litt på vaner.

Smussomslag syntes jeg fremdeles er et forferdelig ord på de flotte bokomslagene og det er fremdeles helt utenkelig for meg å fjerne omslaget på en bok siden omslaget for meg er en del av boken, samt at jeg faktisk syntes boken er finere med enn uten :)

Jeg har alltid beholdt omslaget på når jeg leste slik at jeg kunne bruke det som bokmerke. Har aldri tenkt over å bruke noe annet, men i august hadde jeg en fantastisk tur til Portugal og der kjøpte jeg mange fine postkort som jeg nå bruker som bokmerke. Det gjør at det er ekstra hyggelig når jeg tar frem boken for å lese litt :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøkene var penere før uten omslag. Det er det flere her som har vært inne på.

Nå er bøkene penere med omslag. Av og til er jeg skuffa når jeg får bøker i posten hvor omslaget er rufsete fra forlaget sin side.

Men hva kan jeg gjøre med det. Sende tilbake til forlaget, Det er jo sjelden aktuelt. Hvem gidder det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du klager på noe ved boken, annet enn innholdet, så vil forlaget sende deg en ny bok.

Som regel uten å be om å få den ødelagte boken i retur.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk jengeno! Spørsmålet er hvor rufsete det skal være før man klager og tar jobben med å sende boken tilbake.

Jeg har limt og pynta på omslag med tusj og tape for at det skal se bedre ut.
Det er slitsomt å klage, og de fleste av oss ønsker ikke det, fordi det er ubehagelig, og krever noe av oss.

Men tendensen er at alt gjøres så billig som over hodet mulig i dag. Det gjelder både papir, innbinding og omslag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg pleier å ta det av. Har en biblioteksbok nå med omslag som jeg har beholdt på for å ikke rote det bort, men boken sklir jo ut av den, så det er ganske irriterende.

De fleste bøkene i min bokhylle har ikke smussomslaget på. Jeg liker nemlig å tro at min overfylte bokhylle får noe bedre plass av å la dem forbli av. Dette er muligens ønsketenkning. :) Men dessuten liker jeg form og farge under omslaget. Jeg synes det ser mer elegant ut. Kan hende jeg er sær. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tar av smuss-omslaget mens jeg leser, for å sette det på igjen når det er ferdig. Jeg synes det høres logisk ut at man bevarer smussomlaget for at boka skal se fin ut etter at man har lest. De harde permene blir det jo ikke så raskt slitasje på. Tanken til forlagene er vel å lage smussomslag som fenger oss lesere, og får oss til å kjøpe boka...

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Smussomslaget irriterer meg. Det er bare i veien når man leser, men så føler jeg ikke at jeg kan kaste det heller. Noe som resulterer i at jeg har en bunke med smussomslag et sted, og noen ganger klarer jeg å få satt det på igjen. Nei. Mye rart man kan bry seg om gitt. Liker i grunnen bøker uten smussomslag hvor dette er "trykket" på boken i stedet. Heldigvis slipper man sånt hodebry med pocket ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har ikkje lest heile tråden her, men begynner å tro at eg è litt sær... Eg tar av bokomslaget (som eg kaller det) på alle bøker, klipper ut den informasjonen eg vil ha, og limer det på innsiden av permene i boken. Bøkene er jo så fine i seg selv. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kjøpte en bok brukt for en stund siden hvor noen hadde gjort det du beskriver her, forsidebildet var klippet ut og limt inn på første blanke side inne i boken, og baksideteksten var klippet ut og limt inn på siste blanke side. Jeg malte et bilde av personen som hadde gjort det som gammel og med fritidsproblemer, men jeg ser nå at jeg kan ha tatt feil, du passer liksom ikke inn i mitt bilde:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Artig å høre at det finnes andre som gjere det samme som meg då... Noen av bokomslagene è jo veldig fine, men eg è ikkje enig i de som synest det è finest med omslaget på. Eg synst bøkene ser finere ut i hyllene uten. Men, bøkene var enda flottere før enn de er nå, har noen gamle godbiter som è virkelig flotte å sjå på.:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gamle bøker synes jeg passer best uten smussomslag, spesielt de med skinnrygg kan ikke gjemmes bort under et omslag synes jeg, mens på relativt nye bøker vil jeg ha det på. For min del handler det ikke så mye om hva som er fint og ikke, men en hylle med mange forskjellige farger, som det blir med omslag på, synes jeg reflekterer meg og min lesesmak, jeg er jo ganske allsidig. Også har jeg litt tvangstanker når det gjelder å kaste noe som hører til en bok, får meg bare ikke til å gjøre det og eneste fornuftige sted å oppbevare smussomslaget når jeg ikke kaster det, det er på boken, i bokhyllen...:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, ja, vi è alle forskjellige. Og enig, å kaste omslaget blir feil. Så da è jo min måte forsåvidt grei, for da beholder eg det av omslaget som er noe å ha. Men, dette med å lime deler av omslaget inn i boken, har eg til tider lurt på om eg skal slutte med, men eg har funnet ut at nå må eg jo fortsette, blir jo litt rart om det plutselig nå skal begynne å dukke opp bøker i hyllene med omslag. :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, du kan jo ikke endre metode nå. For det første blir det jo rart med bøker med omslag når alle andre er uten, som du korrekt påpeker. For det andre er det jo ikke så mange som driver å klipper ut og limer inn og alt det der, så om du er heldig kan bøkene dine bli verdifulle kuriositeter med tiden;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, det hadde vært noe!! :O

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis man skal selge bøker, er de mye mer verdt med bokomslaget helt og uten smuss. I tillegg er det jo ofte kunstnere som lager disse omslagene. Bare til orientering !! Om enn innholdet i en bok absolutt etter min mening er det viktigste, ja !!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

89 innlegg om smussomslag! Og nå også meg! Er dette virkelig et viktig spørsmål?? Jeg som trodde at bøkenes meningsinnhold var det viktige ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Huff og huff. Tørk tårene og fortell meg hvorfor du gråter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Så absolutt! La ikke én side (he,he) ved boken være oss uvedkommen - bokormer og lesehester som vi er!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg pleier altid og ta det av boka mens jeg leser. For vil ikke at det skal bli slitt.. Så putter jeg det på igjen når den skal stå på bokhylla, så den ser fin og ny ut :) Pleier som regel og være tykke bøker som har det, av de jeg har lest og da funker det allikavel ikke som bokmerke, så da er det bare i veien syntes jeg. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for at du tar opp dette viktige spørsmålet.

For min del har jeg alltid regnet smussomslaget som et praktisk bokmerke, og det har aldri vært i mine tanker å fjerne det under lesning.

Inntil for få år siden fjernet jeg det når boka gikk i bokhylla, da jeg som regel syntes at selve bokryggen tok seg bedre ut enn de glorete smussomslagene. (Som om jeg har noe bevisst forhold til denslags estetikk). Uansett, nå for tiden får smussomslaget være med i bokhylla, og jeg føler vel at jeg på den måten ærer arbeidet også til de som har gjort noe for å lage dette.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bokomslaget skal absolutt være på når boka står i bokhyllen hjemme hos meg, men når boka leses er det litt forskjellig hva jeg gjør. Pleier vel vanligvis å ha det på i starten også blir det bare irriterende at når jeg "bretter" boken mer opp når jeg kommer lenger inn i boken, så da tar jeg det av. Men setter så klart på omslaget når jeg legger boka fra meg igjen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Smussomslaget skaper definitivt mer liv i bokhylla:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, - jeg prøvde en gang å ta av alle bokomslagene på en del av bøkene mine, sette dem inn i hyllene bare for å se hvordan de tok seg ut uten omslagene, og jeg kom til den samme konklusjonen. De ble mer upersonlige, kjedeligere, og ikke så lette å skjelne fra hverandre som før.
Så omslagene kom på igjen med en gang!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Skal selvfølgelig være på, hele tiden...

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Nå har jeg lært 2 ting, gitt. Smussomslag var for meg et nytt ord, jeg kaller det bokomslag. Og jeg trodde dessuten at det bare var min 80 år gamle svigermor og hennes generasjon som tok av dette omslaget når bøkene ble lest og satt i bokhylla.... Jeg har aldri tenkt tanken, og har bokomslaget på under lesing og i hylla.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har på omslaget, både når jeg leser og når jeg setter boka i hylla. Synes det blir kjedelig med like rygger i bokhyllene. Blir omslaget slitt så ser man bare at boka er godt lest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tar det av og kaster det. Syns det bare er i veien og ser rotete ut med sånne på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De som er hele og fine å se på beholder jeg på. Omslagene er greie å bruke som bokmerke, så sant ikke boka er for tykk da. Hele serier som jeg har er uten smussomslag. Enten fordi de var uten da jeg fikk dem eller at de faktisk er penere uten. Har noen eldre bokserier og de fantastisk flotte. Hva forlagene har tenkt med smussomslaget kan jeg tenke meg er litt egenreklame og at det alltid står litt om handlingen i boka, sikkert for å trigge oss til å kjøpe den. :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg beholder det på. Bruker klaffene som bokmerker. Og som ei annen skrev her, så liker jeg også å vite at jeg er kommet over halvveis i boka når jeg bytter klaff :)

Må bare tillegge at jeg svært sjelden opplever at omslaget glir av boka og er i veien. Hadde det gjort det ville jeg nok tatt det av.

Hvis jeg låner en bok derimot - da tar jeg det av! Er livredd for å ødelegge andres bøker. Og da er jeg overbevist om at jeg kommer til å skade det om jeg lar det være på mens jeg leser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg syns smussomslaget kommer i veien når jeg leser. Enten så glir det av eller så blir jeg sittende og pille på det mens jeg leser. Så de blir tatt av og kanskje, hvis jeg husker det og finner dem igjen, tatt på igjen. Glemmer som oftest hvor de blir liggende, og det er litt synd for jeg syns det er finest å se bøkene "kledd opp" når de står i bokhyllen :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av mens man leser, slik at det holder seg penest mulig og ser best ut i hylla. Enkelte bøker blir ganske slitte så da er det litt dumt om omslaget også ser herpet ut, spør du meg da:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Definitivt PÅ, hele tida. Slik blir det også godt brukt (må kanskje teipes litt noen ganger), slik bøker også skal bli godt brukt, - så bokomslaget hører sammen med boka, etter min mening, og kan også brukes som bokmerke, i mangel av noe annet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Smussomslaget er på, både i bokhylla og når boka leses! Jeg tar det kanskje av om det er fare for at det skal bli veldig ødelagt, for jeg vil veldig gjerne beholde dem, men at det synes litt at boka er lest gjør ingenting. Og de kan godt brukes som bokmerker, men det er ikke derfor jeg vil ha dem på... jeg liker bare bedre at bøkene ser forskjellge ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Er så enig med deg, jeg passer også godt på bokomslaget(som jeg kaller det). Når jeg leter hos bruktbokhandlere og jeg finne 2 like bøker en med og en uten omslag da velger jeg den som har, uten tvil. Jeg synest det er noe av hele sjarmen med å vende og lese utenpå boka. Mange omslag er fine og "speiler" mange ganger innholdet.

Jeg har mange gamle bøker fra den tiden de ikke laget omslag, siden jeg har vendt meg til omslag er det et savn, men slik er nå det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har tittet nedover på svarene her (men ikke alle!), og er forbauset over at ikke flere uttrykker gleden over et fint smussomslag! Hvis man er enig i utformingen øker det jo leseopplevelsen veldig, - tenk bare på Ørnulf Opdahls omslag til "Brekkukotkrøniken", eller portrettet av Ragnhild Jølsen utenpå biografien om henne, - det blikket! Dessuten får man jo som oftest med mye ekstra informasjon om forfatteren og andre bøker han/hun har skrevet, - og i tillegg kommer jo bruken av klaffene som bokmerke. Jeg er med i en lesesirkel der noen setter gråpapir utenpå smussomslaget (fordi plastomslag er så vanskelige å få tak i!), og jeg synes det er helt forferdelig med denne anonyme gråbrune klossen! Nei, - smussomslaget skal være på!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ingenting mer irriterende enn smussomslaget (nytt ord lært i dag gitt) på en bok. Det glir av, blir krøllete og er generelt bare i veien. Derfor tar jeg det av og glemmer det i en skuff. Det vil si at de fleste innbundne bøkene mine er smussomslagsløse.=)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du kan eventuelt bruke kallenavnet bok-dong hvis det er bedre?? :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

bok-dong?? Er det virkelig et ord? Litt porno kanskje. Ekkelt :p

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg pleier å ta smussomslaget av når jeg leser og sette dem på igjen når boka skal inn i bokhyllen igjen.

Men jeg vet ikke om forlagene har noen god forklaring på hvorfor de lager smussomslag. Du får sende en mail og spørre? ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Smussomslaget (nytt ord for meg) er bare i veien og fryktelig irriterende når jeg leser, så da tar jeg det av. Når boken står i bokhylla er det helt greit med smussomslag :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Smussomslaget står på boka i hylla, men tas av og står igjen på bokas plass mens jeg leser:-) Jeg er en fanatisk samler av bokmerker, så jeg har ingen behov for å bruke klaffene som bokmerke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg er smussomslaget veldig viktig, fordi det representerer bokens gang... Jeg bruker alltid klaffene som bokmerke, og når man bytter fra klaffen foran til klaffen bak, ja da vet man at man er på vei mot slutten....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For det første kommer det litt an på smussomslaget, er det fryktelig glorete eller stusselig gjør det meg nesten ingen ting å kaste det. Boka er jo fin, og litt mystisk, også uten omslaget.

Smussomslag med godt design foretrekker jeg å la være på. Jeg bruker uansett flikene i omslaget som bokmerke når jeg leser, og kaster evt usmakelige omslag etter at jeg har lest.

Så blir det vanskeligere. Hvis jeg har en serie bøker, må hele serien enten være med eller uten omslag. Jeg synes for eksempel omslagene på bøkene av Arnaldur Indridason er kjempefine, og ville bli veldig lei meg hvis jeg kom til å ødelegge ett av dem. Omslagene kan nemlig heller ikke være for fillete og stygge.

Jeg samler også på en spesiell serie bøker, mer på grunn av omslaget enn av innholdet, forstå det den som kan.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm...interessant, aldri tenkt over det selv egentlig. Jeg beholder det som regel på, fordi de har slike fine bretter/klaffer som man kan bruke som bokmerke. Men noen ganger så blir de i veien; de sklir ut, eller krøller seg, eller gjør meg irritert på en eller annen måte mens jeg leser og da tar jeg den av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg beholder mitt på. Jeg har ingen god grunn for det, bortsett fra at jeg bruker det som bokmerke i blant... Behandler det så pent som mulig, så klart. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde en periode da jeg "ryddet" i bokhyllene, tok av omslagene og kastet dem. Det angrer jeg bittert på nå. Mesteparten av de eldre bøkene mine mangler både forsidebilde og vaskeseddel - fryktelig irriterende!! Heldigvis kommer de fleste bøkene nå med tittel, bilde og beskrivelse på selve permen, men jeg kaster ikke flere omslag!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gjorde samme bommert på 70/80 tallet. Skylder på at jeg var ung og dum og en uerfaren bokelsker... Nå vet jeg bedre! Beholder omslaget på både mens jeg leser og når boken står i hylla! Synes at bøkene skal se lest ut. Det er en sjarm i det, synes jeg. Samtidig liker jeg å se på/ta på omslaget mens jeg leser boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av mens jeg leser, og så tar jeg det på når jeg er ferdig. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

av - for jeg vil ikek ødelegge det ^^

Godt sagt! (0) Varsle Svar

av - for jeg vil ikek ødelegge det ^^

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har alltid pleid å ta det av mens jeg leser boka - for å unngå at det blir ødelagt og skittent. Så var det plutselig en som syntes det var så rart, fordi det var jo på boka for å beskytte innbindingen - men jeg må innrømme at den tanken hadde aldri slått meg. Det er jo smussomslaget som må beskyttes!

Og som bokmerke bruker jeg det ikke - da får jeg jo ikke brukt alle de fine bokmerkene jeg samler på! =)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er av samme oppfatning som han andre; smussomslaget er der for å beskytte innbindingen mot... smuss! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Haha - ja. Men jeg visste ikke at omslaget het "smussomslag" - for da sier jo funksjonen seg litt selv. Har tenkt at det er for å gjøre litt kjedelige bøker litt finere jeg =) og mange ganger så er jo det riktig. =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

jeg har det på, og bruker det som bokmerke - men siden det da er med i veska blir det fillete ganske raskt. og når det har gått i stykker kaster jeg det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har vel omtrent samme praksis. Forøvrig mener jeg det engelske "dust cover" godt kan oversettes med dustecover. Det er en komplett idiotisk oppfinnelse jeg ikke kan se noen fordeler med, men derimot mange ulemper.Kan man ikke heller lage ordentlige, fine, solide bokomslag?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hva med å sette det fast med plastfilm? som man gjør på biblioteket??

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tar det av mens jeg leser boken, men når jeg er ferdig og skal sette den i bokhylla igjen så tar jeg det på igjen. JEg har vurdert å ta av smussomslaget på alle bøkene, jeg tror det kunne blitt fint i bokhylla, men også kjedelig. Derfor har jeg det fortsatt på. Mange fine farger og illustrasjoner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For mange år siden gikk jeg igjennom en del av mine bokhyller og "ryddet", tok av alle omslagene og kastet de. I ettertid har jeg faktisk angret, det så penere ut i hyllene, det må jeg innrømme, men jeg mistet en god del informasjon med kasting av omslag. (Om boken, om forfatter, andre av forfatterens bøker, og en del årstall etc.) Vel, det meste finner jeg jo på nett, men det var greit å ha det der til en rask titt om nødvendig..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har den samme tilnærminge som du, bokomslag av mens jeg leser og på i hylla. Men jeg hadde likt idden om bøker hadde hatt en innbrettet perm slik en del pocketbøker har. De liker jeg å bruke til bokmerke..

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Uff, bare det å kalle det "smussomslag" liker jeg ikke.
Jeg har en stor proppfull bokhylle med omslag i alle farger og det gjør meg glad å studere bokhylla mi med alle de flotte bøkene med omslag. Det er jo sånn jeg kjenner dem igjen når jeg sitter i sofaen og kikker bort på dem.
Jeg beholder omslaget på når jeg leser og om det skulle bli en brett eller krøll så forteller jo bare det om en bok som har blitt lest.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Enig med deg. Spurte nettopp min datter på 15 om hun visste hva smussomslag var. Hun rynket på nesen og sa det ville hun ikke vite:) Synes omslag er bedre.Jeg beholder det også på når jeg leser og bruker inbretten som bokbind. Fine illustrasjoner og nyttig info står jo ofte på omslagene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

SÅ herlig at du også har tenkt på dette, jeg har ikke ligget våken om natten, men jeg har følt meg boklig forfengelig når jeg har tatt av omslaget, tenkt at boken skal se fin ut i hyllen. Men da er jeg tydeligvis ikke alene ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oi, jeg ble rett og slett litt sjokkert over at flere av dere kaster smussomslaget. Det kunne jeg aldri drømme om. Jeg har det på i hyllen (Jeg synes ikke hyllene ser rotete ut, men fargerike og innbydende), men som oftest tar jeg det av når jeg leser boken. Mest for at det ikke skal bli krøllete eller ødelagt. Så når jeg skal låne bort bøker føler jeg meg litt smålig, for da har jeg mest lyst til å fjerne smussomslaget først ;)

Godt sagt! (7) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Kaste smussomslaget? Må si tanken aldri har falt meg inn! Har virkelig vanskelig for å se for meg noen gjøre det, men det er visst tydeligvis endel som gjør det. Også klippe i det da! Uffameg.

Tar det selvfølgelig av når jeg leser boken, slik at det ikke får smuss på seg eller blir slitt i kantene. Og låne bort bøker gjør jeg kun en sjelden gang, og da selvfølgelig uten smussomslag. (Pocket låner jeg ikke bort, for de blir alt for lett ødelagt) Som regel er ikke dette aktuelt, for mine venner liker ikke samme bøker som meg i det hele tatt. De pleier derimot og prakke på meg en hel del jeg aldri kommer til og lese.. :P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Smussomslaget forblir i hylla, uansett om det er jeg selv eller andre som er "låntakeren". Så du kan trøste deg med at du ikke er den eneste! ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tanken fra forlagene sin side er vel å selge bøker. Smussomslaget er et stykke emballasje, det skal tiltrekke seg oppmerksomhet og se fristende ut. Jeg kaster det med en gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg beholder smussomslaget på hvis jeg synes det er pent, og hvis boka ikke er for tjukk. Noen bøker er like flotte uten smussomslaget, mens andre er ensfarget og kjedelige. Da får de beholde sitt vakre omslag.Altså,for meg har det mest en estetisk funksjon, men det er også litt praktisk, siden det kan brukes som bokmerke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg pleier å ha det på, sålenge boken ikke er aaaaltfor tjukk slik at smussomslaget er i fare for å bli ødelagt om jeg bruker det til bokmerke ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jøss, her skiller jeg meg visst ut. Trodde alle tok av smussomslaget når de leste boka jeg. Tydeligvis ikke. Hos meg ligger smussomslaget i bokhylla mens jeg leser boka, og så setter jeg det på når jeg setter boka tilbake. Synes omslaget er i veien når jeg leser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Av.
Bøkene får mye mer mystikk over seg uten smussomslaget, synes jeg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Omslaget må være på, som mange andre her bruker jeg det som bokmerke. Og i vårt hjem er det bøker over alt. Hvordan skal jeg finne igjen det som til enhver tid er min bok, om alle ser like ut? Det gjør ikke noe om det blir slitt, slitte bøker er leste bøker. Pene bøker er dødt papir... :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg bruker smussomslag hele tiden. Det beskytter innbindingen og gjør at boka holder seg lenger, både i hendene, i veska og i bokhylla. For en god stund siden fant noen i familien ut at det så rotete ut med smussomslag i hylla, så de tok dem av og kastet dem, slik at bokhylla skulle se penere ut. Jeg har aldri vært så sint ... Nå står mange av bøkene mine der nakne og fryser ... :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nesten skilsmissegrunn det der...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"For en god stund siden fant noen i familien ut at det så rotete ut med smussomslag i hylla, så de tok dem av og kastet dem, slik at bokhylla skulle se penere ut. Jeg har aldri vært så sint ..."

Det er jo skilsmissegrunn!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Utrolig mange finurlige spørsmål du kommer med...:-)

Jeg har alltid smussomslaget på, både under lesing og i hyllene. Dersom jeg skulle latt bøkene stått uten smussomslag ville det vært vanskeligere å kjenne bøkene igjen, - nå synes jeg bokhyllene mine ser "levende" ut (noen kaller det "rotete"..) Men husbonden tar smussomslaget av når han leser...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har gjort litt forskjellig, men i det siste har jeg tatt det av. Av og til bruker jeg det som bokmerke, men som regel har jeg et lager av bokmerker (og andre ideelle papirlapper) så jeg slipper. Det er da bare i veien når man leser, er det ikke? Det sklir opp eller ned, og om man ikke holder boken superforsiktig så krøller man det! Og det er alltid et stort problem når man er midt i en tjukk bok og bruker det som bokmerke, det når liksom ikke inn uten å være like ved å ramle ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tar smussomslaget av mens jeg leser boken, men har det på når den står i bokhyllen.

Jeg leste en gang at smussomslaget på en bok, er som rillene rundt et frimerke. For en samler blir det verdiløst om de ødelegges eller fjernes.

Jeg går i disse dager og lurer på om jeg skal fjerne smussomslaget når boken står i hyllen, også, for at det skal se mindre rotete ut. Men da må jeg i så fall pønske ut en måte jeg kan ta vare på omslagene, uten at de blir ødelagte eller forsvinner for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En enkel måte å ta vare på smussomslagene på bøkene er rett og slett bare å legge det mellom første og siste side av boka slik at ryggen på smussomslaget vender inn i bokhylla!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det må definitivt være på. Brukes som bokmerke. Men kan være et irritasjonsmoment hvis boka er veldig tjukk. Dog ikke irriterende nok, tydeligvis. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser boka med smussomslag på slik at jeg kan bruke det som bokmerke, men så tar jeg av omslaget når boka er lest ut. Litt mot egen vilje når det er kjempefine omslag, men som noen nevnte tidligere klipper også jeg gjerne ut omtalen som står på smussomslaget. Aller helst skulle omslagsdesignet vært direkte på boka, slik som på pocketbøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg pleier å ha smussomslaget på boka. Bruker det som bokmerke hvis jeg ikke har annet tilgjengelig der og da, men jeg synes også bøkene ser bedre ut med smussomslaget. Synes bøker ser kjedelige ut uten smussomslag, og det beskytter jo også boka å ha det på. Så smussomslaget må være utenpå boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bruker alltid endene som bokmerke om jeg ikke skulle hatt noe annet bokmerke i nærheten, som jeg stort sett ikke har. Det har hendt at en bok gikk i stykker i ryggen mens omslaget fortsatt er helt, men bare litt slitt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Det må være på! Både under lesing og i bokhyllen - uten tvil. Når jeg leser er det bokmerke, og det blir gjerne oppriftet og slikt - men synes ikke det gjør noe - det viser bare at boken er lest. Synes bøker uten omslaget blir kjeeedelig i bokhyllen jeg - liker litt farger og liv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er helt enig! Jeg bruker også omslaget som bokmerke, og uten omslaget ser det jo ut som jeg leser et leksikon!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg bruker også omslaget som bokmerke, men bare om jeg ikke har noen "ordentlige" bokmerker tilgjengelig. Noe som titt og ofte hender, siden jeg er ekspert på å rote dem bort, hehe. Mine bøker har smussomslaget på i bokhyllene også, har aldri tenkt tanken engang at det går an å ta dem av faktisk. Synes bøkene er finere med omslaget på :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt spørsmål! :) Jeg har smussomslaget på når boka er ulest og når jeg leser den for første gang. Slik har jeg oversikt over lest og ulest.

Når boka er lest ut, må smussomslaget av. Men jeg klipper ut bokomtalen og limer den inni permen. Dermed husker jeg hva boka handler om også etter flere år. Nerdete, kanskje? Hehe :)

Og: Jeg synes ikke det pent med smussomslag i hylla. Ser mye mer classy ut uten ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...you're weird...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Dette har jeg lurt på mang en gang. Nærmest ligget våken om nettene og filosofert over problemstillingen."

...og du kaller folk weird? ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bruker smussomslaget som bokmerke, så de pleier å bli rimelig slitne i kantene - spesielt hvis det er en tykk bok eller en jeg leser ofte. Tittet i bokhyllen min, og ser at langt de fleste bøkene har smussomslaget på, så da gjør jeg vel det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei!

Jeg har alltid sett på smussomslag som et estetisk element, en del av innpakningen. Når jeg kjøper en bok med smussomslag liker jeg alltid å se hvordan permen ser ut. "The Annotated Hans Christian Andersen" på W.W. Norton er kanskje det vakreste av alle slike utgaver jeg har sett, hvor smussomslaget nesten er et enestående kunstverk i seg selv. Jeg liker lite utgaver hvor smussomslaget kun reproduserer permen. Jeg har bøker som har stått i hyllen i 20 år, i soft cover, som ikke hadde sett bedre ut om de hadde smussomslag. Jeg tror dette er en luksus-artikkel fremfor en nødvendighet for å bevare bøkene for ettertiden.

B.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Definitivt av for min del. Hvis jeg har det på, så er det garantert å være i fillebiter etter et par dager i veska... Jeg tar det av mens jeg leser, legger det i bokhylla, og prøver å finne det igjen når jeg er ferdig. Liker best utseendet på bøkene med omslaget på, men ofte finner jeg det ikke igjen når jeg er ferdig med å lese, noe som er irriterende. Ser poenget med at bokhylla kan se "ryddigere" ut uten, men dette forutsetter jo at alle bøkene har standardutseende på permen, noe ikke alle har. Da får man mange like bøker, og noen som stikker seg ut, og det er ikke noe pent.

Liker mye bedre bøker med designet på permen. (eller samme design på smussomslaget som på permen, noe som gjør at jeg bare kan kaste smussomslaget...)

Har vurdert å feste smussomslaget med kontaktpapir slik de noen ganger gjør på biblioteket, men det er foreløpig ikke blitt noe av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker aller best å kjøpe et sånt plastomslag som man kan dra utenpå smussomslaget. For da kan man bruke omslaget uten at det blir ødelagt. Men disse plastomslagene er det nesten ingen som selger lenger. Når jeg er hjemme, hender jeg jeg leser den med omslaget på, men jeg tar alltid av omslaget hvis jeg skal ha med boken ut. Omslaget må jo beskyttes, for det går så lett i stykker!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må ha omslaget på. Plaster derfor bøkene mine med en gang. Jeg tar med meg bøker overalt, og de må derfor tåle litt. Bruker også laminert bokmerke! Kjempefint ;)

Omslaget, som godt kan slippe "fornavnet" smuss i dag, er god informasjon om boka og når den står i hylla gir den ofte gode minner om når jeg leste den. Den lyser mot meg! Slik er det også når jeg går på besøk og ser bøkene i hylla der. Da blir det ofte diskusjoner rundt bøkene vi har lest. Jeg tok av smussomslag på 80-tallet og det angrer jeg veldig på. De bøkene ser veldig kjedelige ut i bokhylla og må tas ned for å vekke de samme følelsene som de med omslag gjør.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Fride LindsethAnne-Stine Ruud HusevågKirsten LundMads Leonard HolvikRagnar TømmerstøBente L.HanneBeathe SolbergHarald KBenediktePerSpelemannEileen BørresenLailaMalinn HjortlandFindusAnniken RøilTove Obrestad WøienTine SundalTor-Arne JensenTorill RevheimDaffy EnglundEvaingar hDolly DuckTheaVannflaskeritaolineTore HalsaDemeterEgil StangelandIngvild SLars MæhlumHeidi BBPiippokattaBentesomniferumStig TCamillaPrunellaMarit Mogstad