Kvinnesamhold under vanskelige forhold i Afghanistan, der mange mennesker aldri har opplevd å kunne leve under fredelige forhold.

Forfatteren skriver om modige kvinner som blir nødt til å begynne å forsørge seg selv og sine familier under de vanskelige årene da Taliban tok over styringa i Kabul. For kvinner ble livet snudd fullstendig på hodet, da de ikke lenger fikk lov til å vise seg utendørs, kun til nød hvis de var fullstendig tildekket av burka og med følge av en mahram, dvs en gutt eller et mannlig familiemedlem (eller ei ung jente som ikke ennå var nødt til å dekke seg til). Kvinner skulle holde seg hjemme.

Hovedpersonen i boka, Kamila, har åtte søstre og to brødre. Faren og den eldste broren må flykte til Iran, fordi Taliban er etter dem.
Dermed må Kamila finne muligheter til å kunne forsørge seg selv og familien på en slik måte at ikke Taliban kommer og arresterer dem for å drive med ulovlig virksomhet.
Kamila starter systue sammen med søstrene sine. Systuen vokser og tar etter hvert inn mange flere kvinner som trenger inntekt til å forsørge seg og sine barn. De må hele tiden være på vakt og ta sine forholdsregler for at ikke Talibansoldater skal finne et påskudd for å slå ned på virksomheten deres.

Dette er ei bok om modige, sterke kvinner, kvinner med ryggrad, besluttsomhet og hjertevarme, som finner kreative løsninger til å overleve under ytterst vanskelige forhold, der mennene forsvinner til krigshandlinger eller må rømme til utlandet. Krigen og volden foregår rundt dem hele tiden.

"Nød lærer naken kvinne å spinne", er et ordtak som kommer til meg etter å ha lest denne boka. Vi som har vokst opp med fred og i så demokratiske forhold som vi har i Norge, kan knapt nok tenke oss hvordan det kan være å vokse opp med slike ekstreme krigstilstander som de afghanske kvinnene har vært nødt til å leve med.
Men boka viser at det finnes løsninger for de som ikke gir opp, men beholder troen og håpet på seg selv og at framtida skal bli bedre enn dagen i dag.

Forfatteren, Gayle Tzemach Lemmon, er en amerikansk journalist, som bl.a. skriver om kvinnelige gründere i konflikt- og postkonfliktområder.
Denne boka belyser et viktig tema, er enkel og lettlest i sin formidling av kvinners innsats i Afghanistan.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 2 svar.

"Nød lærer naken kvinne å spinne", det var det som slo meg også! Ei lita historie om sterke kvinner som finn ein leveveg under svært vanskelege vilkår. Ein må berre beundre jentene som greier seg på tross av ein livssituasjon som kunne sette dei fleste ut av spel.
Stor litteratur er det ikkje, men likevel gjer det stort inntrykk.

Eg har slått opp litt om Taliban....greier ikkje å forstå motivet for handlingane deira. Og mennene som er i Taliban har også mødre,søstre.......Kva kan vere grunnen til deira totale kvinnehat? Det er skremande å tenke på kva følgjer indoktrinering kan få i sin ytterste konsekvens.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lest Aftenposten i dag? Det ser ikke bra ut for Afghanistan. Men slike historier om kvinnene er viktige for å opprettholde håpet om noe bedre, eller at mennesker finner løsninger og måter å leve på tross alt. Både menn og kvinner undertrykkes under Taliban. Jeg anbefaler boka "Der Gud gråter" på det sterkeste for å se konsekvensene for innbyggerne i landet. Bøkene til Khaled Hosseini synes jeg blir enkle (romantiske) i beskrivelsen av samfunnet under Taliban. Jeg leste "Tusen strålende soler" og satt igjen med så mange spørsmål boka ikke ga svar på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Lene AndresenRufsetufsaKirsten LundLailaRisRosOgKlagingVannflaskeAmanda ACecilie EllefsenConnieBjørn SturødPiippokattaCaroline Ekornes JohannessenAlice NordliTrineingar hEllen E. MartolTorill RevheimAud- HelenTom-Erik FallaElinBeKjell F TislevollMarit HåverstadFriskusenAnneWangIngunn SIngeborg GKarin BergTanteMamiemgeHeidiAud Merete RambølTore HalsaJulie StensethKjell PHanne Kvernmo RyeINA TORNESHarald KKnutMIreneleserReadninggirl30