Jeg går siste året på videregående skole, og arbeidet med norsk fordypningsemne er i ferd med å starte for fullt. Mitt emne er Kvinneundertrykkelse og kvinners samfunnsroller i andre kulturer, og dermed har jeg følgene spørsmål;

Hva er det som får deg til å lese bøker om kvinner og kvinneundertrykkelse? Hva fanger deg med deres fortellinger, og hvilke følelser og tanker sitter du igjen med etter å ha lest om dette? Spiller ingen rolle om historiene du har lest er sanne eller oppfunnet, men oppgi gjerne navn på bok og foftatter.

Håper på mange gode svar! Med vennlig hilsen Karoline

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 11 svar.

[ Slettet av bruker ]

Tusen takk! Dette er en bok jeg også liker svært godt, og jeg er ganske sikker på at denne utgjør et hovedpoeng i fordypningsoppgaven. Amnesty var en god idé, takker :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det forresten noen som har lest/hørt om Camilla Collets "Amtmandens Døtre"? Kunne den ha vært noe i forbindelse med temaet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kvinnekupeen av Anita Nair beskriver flere indiske kvinner som deler kupe. Alle kvinnenes historier fortelles og så knyttes det sammen av den reisen. De representrer ulike kulturer, så i en bok får en et kort innblikk i flere ulike liv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Siden du nevner kvinners samfunnsroller i andre kulturer vil jeg fortelle om bøkene til Jean P Sasson, Prinsessen, Arabias døtre og Prinsesse Sultanas kamp. Leste den første da jeg var pur ung og "Sultana" sitter fortsatt i hukommelsen Jeg følte med henne, bundet, usynliggjort, irettesatt, kontrollert, likevel full av kvinnelist og styrke. Av en eller annen grunn har jeg ikke lest den siste, men det har jeg planer om å gjøre noe med. Det er et par mnd siden jeg oppdaget at det finnes en tredje bok...

Hva med Geisha av Arthur Golden? Denne er skjønnlitterær, noe som skuffet meg, for den var så troverdig at jeg mente intervjuene hadde funnet sted. Gripende bok, veldig fascinerende.

Anbefaler også Xinran, som jeg foreløpig har lest bare en bok av for kort tid siden, jeg leste Sky Burial. Jeg ga denne en sekser, så det blir fler etter hvert! Kinesisk kvinnesaksforkjemper og forteller kvinners historier. Journalist i Kina i 20 år, men bor nå i UK.

Selv er jeg det motsatte av en kvinnesakskvinne, jeg liker ikke disse rødstrømpene som skriker så høyt de kan om ingenting her i vestlige land og undergraver kvinners troverdighet, så for meg har det langt større verdi å få et innblikk i kulturer hvor denslags arbeid virkelig trengs. Jeg jobber i et mannsdominert miljø, så for meg er likestillingsarbeid at menn skal få flere rettigheter i barnefordelingssaker - og å sette opp igjen toalettringen etter meg...

Håper du finner noe spennende du kan bruke til skoleoppgaven din!! Lykke til da;-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for godt svar! Dette hjelper meg veldig, og er godt å se at noen deler mange av de samme synspunktene som meg selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hefte: Diktning og demokrati, Camilla Collett 150 år, full kvinnestemmerett 50 år (1813-1913-1963)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liza Marklund har i hvertfall to bøker om emnet; På flukt og Aldri mer fri. Omhandler kvinnemishandling og såkalt vitnebeskyttelse som slår feil ut. Det er en stund siden jeg leste dem, men de er godt skrevet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh, disse er veldig gode! Er også en tredje bok, skrevet av Maria Eriksson (som Marklund har skrevet om i de to foregående), Mias hemmelighet. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De som jeg kunne komme på akkurat nå:
Av smertens lyst av Siri Langholm
Den norske kvinnebevegelses historie av Anna Caspari Agerholt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker godt de norske "feministbøkene" fra Ebba Haslund, Sigrid Undset, Amalie Skram, (Constance Ring) dvs "eldre" bøker, også Ibsens ulike kvinneskikkelser er interessante. Av nyere forfattere har jeg sansen for Helen Uri.

Etter å ha lest flere av disse bøkene mange ganger, som ganske ung og som godt voksen, så sitter jeg igjen med tanker om at samfunnet egentlig ikke har endret seg så veldig mye...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

DressmyshelfTord TveitStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudsusannaTheaReidun SvensliIngvild SSynnøve H HoelLene AndresenMarianne WollvikJan Arne NygaardAkima MontgomeryHilde Merete GjessingMads Leonard HolvikTanteMamieFride LindsethAnne-Stine Ruud HusevågKirsten LundRagnar TømmerstøBente L.HanneBeathe SolbergHarald KBenediktePerSpelemannEileen BørresenLailaMalinn HjortlandFindusAnniken RøilTove Obrestad WøienTine SundalTor-Arne JensenTorill RevheimDaffy EnglundEvaingar hDolly DuckVannflaske