Gruvearbeidarromanen med stor "G", om helvete, men òg om vegen opp: Zola har begynt å oppdage arbeidarklassa som frigjerande kraft. Sydande av erotikk, som hos Uppdal.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

En mektig og brutal roman om livet i og rundt et gruvesamfunn i nord Frankrike.
Historien bygger seg opp mens en blir kjent med noen av hovedpersonene i fortellingen, og fram til den store streiken og ikke minst under den. Utgangspunktet for streiken er ledelsens avgjørelse om nedsatt lønn som ikke blir godtatt av arbeiderene, og det er konsekvensene av avslaget som er årsaken til streiken. Vi blir også med menn, kvinner og barn hundrevis av meter ned i kullgruva, ned i et helvete av vann, kulde og intens hete.

Vi får midt i fleisen beskrevet den ytterste nød og fattigdom som menneskene i gruvelandsbyen blir utsatt for.
En beskrivelse så brutal og hjerteskjærende at det kan ryste noen og enhver.
De sosiale forholdenede familiene lever under, og skildringene av slitet, armoden og sulten er så detaljrik og nådeløs i all sin gru.
Egentlig er dette en mørk og dyster roman som også avslører forholdet dette gruvesamfunnet levde under og hvordan de ble presset til det uutholdelige.
Meget bra bok, dyster og mørk, ja men for en fantastisk fengende måte Zola får en leser engasjert. I allefall ble jeg det, så til de grader.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevåggretemorKirsten LundHeidi HoltanVannflaskeHarald KJohn LarsenHanne Kvernmo RyeAndreas BokleserRisRosOgKlagingStig TJulie StensethBookiacFrode Øglænd  MalminTheaIngeborg GSilje HvalstadsiljehusmorVibekeTom-Erik FallaLars MæhlumTor Arne MyklebustWenche VargasCarine OlsrødReadninggirl30TuridmajaMargrethe  HaugenJoannHilde VrangsagenIngunn SINA TORNESsomniferumAnneWangDemeterIreneleserLisbeth Marie UvaagDaffy EnglundlittymseKaramasov11Mathias