Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Leste den med min fire år gamle sønn. Ett kapittel i sengen hver kveld. Og det ble en suksess -- for oss begge!

Jeg fryktet at boken skulle være for barnslig for meg og for vanskelig for ham, men den var overraskende nok utmerket for oss begge! Selv om historien selvfølgelig er ekstremt simplifisert, greier forfatteren på ett eller annet vis å unngå å la det gå utover historiske fakta og årsaksforhold. Alt det viktigste er med, og gamle myter som vi vet er tull er for det meste utelatt. Noen steder er flere personligheter samlet i én rollefigur i tegneserien, eller en spesielt berømt scene er tatt med til tross for at den antagelig er oppspinn; men da er det for det meste nevnt i "fotnotene" på siste side i hvert kapittel. Her blir alternative tolkninger av kilder, en del spekulasjon, og mange morsomme historiske fakta som ikke fikk plass i selve historien, tatt opp.

Jeg forventet å måtte hoppe over disse fotnotesidene med sønnen min, men han insisterte på at jeg leste hvert ord på hver side. Jeg er litt usikker på hva det var ved denne boken som tiltrakk ham, men hver kveld tryglet han meg om å lese "vikingboken" for ham. Tegningene er morsomme, og forfatteren bruker enhver anledning til å skape vitser ut av fortellingen. Sønnen min lo ofte, spesielt når jeg understrekte det absurde i en situasjon. Uansett gledet jeg meg over å utbrodere der jeg hadde egen kunnskap, og å bla tilbake til tidligere kapitler for å minne om hvem som var hvem, og sette den nåværende historien i kontekst. Jeg vet ikke hvor mye det hjalp ham, men jeg storkoste meg.

Jeg likte også veldig godt strukturen. Mange av kapitlene følger én eller to vikingkonger, men boken er på ingen måte en opplisting av kongerekken. Vi får se hvordan danske vikinger erobret Frankrike og England, norske vikinger koloniserte Island og Grønland (og besøkte Amerika), og svenske vikinger etablerte Gardariket i Øst-Europa. Og vi får hele tiden fine og lett forståelige kart over hvem som styrer hvilke deler av Skandinavia til enhver tid. Norske vikinger er selvfølgelig i fokus, men ingen vesentlig del av Skandinavias vikinghistorie forblir urørt. Og forfatteren passer hele tiden på å ha beina godt plantet i jorden, med jevnlige beskrivelser av hva vanlige mennesker gjennomgikk på den tiden. Jeg er riktig imponert over alt han greide å presse inn i en relativt kort bok som for det meste består av bilder!

Jeg hadde neppe lest den helt alene, men jeg er veldig glad for at sønnen min ga meg muligheten til å lese denne boken!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

IreneleserSolveigTuridmajaInger-LiseLisbeth Marie UvaagEivind  VaksvikToveBertyPiippokattaVannflaskeDaniel S.EvaCarine OlsrødAvaEileen BørresenKirsten LundReadninggirl30Kjell PsveinTheaSissel ElisabethStig TLinda NyrudMarianne_BenteDemeterHilde H HelsethKristofferNorahLene AndresenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudChristoffer SmedaasmgeBeathe SolbergSynnøve H HoelIngvild SHeidi HoltanHanne Kvernmo RyekntschjrldGro