Ok, dette er kanskje teit av meg, kanskje er det morsomt, uansett tenker jeg å forsøke det, siden det er usvømt vann for meg: Jeg trenger hjelp til en passasje i en bok jeg skriver på. Om dette noen gang kommer ut, om det blir bra, er en annen sak, men jeg sitter fast, og siden det er ekstreme mengder lesende folk her inne og altså kolossalt med gode hoder samlet på et sted, så anser jeg sjansen for å få hjelp som ganske stor.

Her er tre sitater, henholdsvis fra populærkulturen, som alle peker mot den samme menneskelige erfaringen. Det jeg leter etter, er den litterære broren til dette, gjerne en arketypisk historie, gjerne en karakters erfaringer fra en roman eller et drama, evt et sitat fra litteraturen som utsier noe av det samme. Jeg skal ikke si noe om hvorfor jeg leter etter dette, eller hva som er konteksten, for så langt kan jeg ikke slippe folk inn i arbeidet mitt, men jeg er takknemlig om noen kommer på noe. Det bør helst være av et visst format, og desto mer klassisk, desto bedre.

Sitatene:

Thåström:

Jag vet du klättrar väggar, som du inte trodde fanns, just när du trodde allting, hadde fallit ner på plats.

Al Pacino i Gudfaren:

Just when I thought I was out, they pull me back in.

Japan:

Just when I think I’m winning, when I’ve broken every door, the ghosts of my life blow wilder than before

Tusen takk, og beste hilsen fra Tore i Stavanger City Of Love And Greed

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 22 svar.

[ Slettet av bruker ]

Her kommer. Klassiske klassikere fra gamle dager - to av et visst format, en som bare blei med. Ikke helt sikker på om de treffer, men prøver:

1: Gilgamesj. Gilgamesj vil bli udødelig. Når han, etter å ha har reist gjennom både det ene og det andre som seg hør og bør og overvunnet alt, møtt alle menneskers stamfar og til slutt fått tak i livsplanten, kommer hjem igjen og skal ta et bad for å få av seg den verste skitten før han viser seg i byen der han til daglig er storslått hersker, legger han sakene og klærne sine under en busk mens han bader. Når han kommer opp igjen, har en orm gumla i seg hele livsplanten.

2: Orfeus. Idet han, etter å ha funnet veien til dødsriket, kommet seg over elva Styx, fått vaktbikkjemonsteret Kerberos til å sovne, spilt så selveste Hades begynte å grine og gikk med på å gi Evrydike livet tilbake (hvis han bare ikke så på henne før hun var helt ute av dødsriket), og gått hele veien tilbake til dagslyset uten å se bak seg, snur seg (akkurat for tidlig) og ser Evrydike forsvinne.

3: Pannekaka. Når den etter å ha sluppet fra Høne Pøne, Mann Brann, Kone Pone, sju sultne skrikerunger og alle de der, tror den er i ferd med å få hjelp av grisen til å krysse elva over til sikkerheten. Øyeblikket da pannekaka innser at grisen også har tenkt å spise den, at det ikke finnes noen utvei, og at den burde ha skjønt det før.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Brilliant, det var det jeg visste, det finnes dannede folk der ute, morsomme folk der ute, kunnskapsrike folk der ute: Dette tok pannekaka, for nå å komme med en bløt vits på søndagsmorgenen. Veldig bra!!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gudfaren til tross, jeg ser for meg en sart kunstnersjel... "Of human bondage" (W. Somerset Maugham) er full av dem, i alle avskygninger. Klumpføtter, kunststudenter, prostituerte, misforståtte diktere, høyreiste spanjoler i et regntungt London... her er registeret rikholdig. Og etter sigende hentet fra Maughams eget liv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et veldig spennende innspill; jeg har ikke lest Somerset Maugham, men nå er det altså på høy tid :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En som hele tiden, langt inn i evigheten, tror han finner lykken må vel være kong Sisyfos i det han når toppen av fjellet med sin stein. Som straff for sine tidligere handlinger ble Sisyfos dømt til å rulle en stein til toppen av et fjell, siden den samme steinen hver gang rullet tilbake så måtte han fortsette handlingen til evig tid. Det å nå toppen av fjellet med steinen må jo ha vært toppen av lykke, av håp, mens det å se steinen rulle tilbake etterhvet må ha skapt den dypeste fortvilelse. Eller?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nydelig. Perfekt. Takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare litt nysgjerrig. Har du brukt noen av alle ideene du fikk i denne tråden? Nå har jeg ikke lest den siste boka di enda, kanskje jeg hadde fått svar der? Men siden den boka ikke ligger på leselisten min før nærmere jul så spør jeg deg i steden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tenker umiddelbart på Unni Wilhelmsen:

The past is stronger than my will to forgive, why did you need my hand, my hand that night? What did you mess up my systems for? If you think you know me so well?

(Tell me which part I loved And which one I hate the most? Did it get you ready for later Did the others fade out, like me? well... I won’t come near you again You can bet your life I can’t come that close again I wont go near you, I don’t think I Even want to see you

No, ever again, Never again)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg fikk assosiasjoner til Kong Oedipus. "han hvis lykke ingen borger kunne se på uten nid, Se hvor dypt han måtte synke i et grufullt vanhells hav" (det finnes en rekke andre sitater som bygger opp under dette at hybris vendes til ulykke ... er det noen som kjenner spøkelsene fra fortiden, så må det være Kong Oedipus).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er glad i Olav H. Hauge og kanskje kan dette diktet passe, - eller er jeg litt på siden av hva du tenker deg?

I dag såg eg
tvo månar
ein ny
og ein gamal
Eg har stor tru på nymånen
Men det er vel den gamle

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er noe på siden av hva jeg hadde tenkt meg, men ofte kommer det beste fra den kanten, gjør det ikke, og dette har vært et av mine favorittdikt siden jeg leste det for første gang da jeg var fjorten eller noe sånt, og sterkere blir det jo bare desto eldre man blir, ikke sant, og nå, idet du trakk det fram i denne sammenhengen, leser jeg brått diktet på ny, for aller første gang, fra en annen vinkel, så å si undervinklet, tyngre, mørkere, enn jeg før har lest det - supert, bare supert. Takk,

t

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje en noe fri assosiasjon, men innenfor "skuffede erkjennelser": Hva med den berømte avslutningen i Mykles rubin? "Hadde han visst det før? Han visste det nu. Kjærligheten er noe som andre ikke vet om. Kjærligheten er en ensom ting."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å, Mykle. Jeg elsker Mykle. Så bra han var. Takk!

Tore

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tja... Utfordrende og morsom oppgave! Jeg tenkte umiddelbart på vår egen Ibsen, som jo var inspirert av de greske tragedier der hovedpersonene ofte ble innhentet av fortiden og tvunget til å ta oppgjør med seg selv.

Min første tanke gikk til Peer Gynt, der han i sin lykkerus over å ha funnet Solveig igjen møter "Den grønkledte" som har født sønnen hans.

Brand er det andre Ibsendramaet jeg fikk assosiasjoner til. Sterk historie der Brand slites mellom sin gudstro, plikten til familien, Gud og kirken.

Lykke til i researchingen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Topp! Ibsen er et fjell, det er bare å begynne å klatre på ham. Tusen takk :)

Tore

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gösta Berling - sterkt preget av at jeg nettopp har lest den - 1 skritt fram & 2 tilbake.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, ja, ja! Selma! At jeg ikke tenkte på den, veldig bra, her blir det mye å jafse i seg for så å spy det ut igjen :)

Tore

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"The different accidents of life are not so changeable as the feelings of human nature. I had worked hard for nearly two years, for the sole purpose of infusing life into an inanimate body. For this I had deprived myself of rest and health. I had desired it with an ardour that far exeeded moderation; but now that I had finished, the beauty of the dream vanished, and breathless horror and disgust filled my heart."

En historie om å jakte på en drøm, om å nå målet, for så å innse at målet har sin pris og at drømmen burde forblitt en drøm.

Frankenstein er en klassiker, men om det er en klassisk historie i den forstand du tenker på vet jeg ikke. Jeg syns det passet med det siste sitatet, men er usikker på om det passer med de to andre og, som Hedvig, vet jeg ikke om det er "milevis fra det du tenker deg".

Lykke til med letingen uansett :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så friskt, og fra Frankenstein! Salut, dette var deilig, tusen takk

Tore

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skulle selvfølgelig vist mer, hvor du ønsker å havne når "broen" du leiter etter er passert.
Jeg tror jeg bare må begynne tråden så får jeg hive meg på igjen.

Diktet IF av Kipling har hjelpt meg mang en gang når verden er mørk og jeg vil videre. Mange visdomsord der. Kipling har et dikt til som heter Tomlinson og som også beskriver det medmenneskelige.

Rudyard Kipling er jo som du vet ikke hvem som helst og IF er jo verdenskjent.

Vet ikke om jeg er milevis fra det du tenker deg :-)

Spennende at du spør oss hehe

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Wow, Kipling! Her ramler det ene overraskende forslaget etter det andre inn dørene, så bra; jeg skal sporenstreks finne fram det diktet og sette meg til for å lese

tore

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

LabbelineEgil StangelandTove AlmaPiippokattaHarald KTanteMamieRandiTone Maria JonassensiljehusmorKirsten LundAnniken RøilReidun Anette AugustinTerje MathisenLilleviJulie StensethAnn ChristinPirelliBenedicteritaolineVannflaskeTove Obrestad WøienAnne LiseAvaThereseEllen Berg InstefjordFyodor YovavichEli HagelundLars MæhlumThomas Heie H.Stig THeidi LAmanda ABjørg RistvedtHelge-Mikal HartvedtReadninggirl30Akima MontgomeryIreneleserHeidiTore OlsenAstrid Terese Bjorland Skjeggerud